Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 13 mai 2022

Bilanț la Zilele Carierei de la UPT: peste 5000 de studenți și absolvenți au venit la standurile celor 40 de firme, cu sute de oferte de job sau practică

 

După doi ani în care interacțiunile cu angajatorii s-au realizat doar online, peste 5000 de studenți și absolvenți au luat cu asalt Cantina Studențească a Universității Politehnica Timișoara, unde, în zilele de 11 - 12 mai 2022, a avut loc cea de-a XX-a ediție a Zilelor Carierei, cel mai important târg de carieră din vestul țării, organizat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul UPT.

Peste

40 de companii naţionale şi internaţionale au expus la standuri sute de oferte de carieră pentru studenţi şi absolvenţi (oferte de practică, oferte de locuri de muncă full time sau part time, precum şi alte posibilităţi de colaborare), au susținut conferințe și prezentări și, cel mai important, au avut posibilitatea de a interacționa fizic cu tinerii aflați în cautarea unei oportunități de job sau de practică.

De altfel, ofertele companiilor au putut fi accesate și pe site-ul dedicat (https://zilelecarierei.upt.ro/companii), unde tinerii aflați în căutarea unui job sau unei oferte de practică au avut posibilitatea de a adresa întrebări și chiar de a aplica direct pentru acestea.

În cadrul festivității de deschidere, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a salutat companiile prezente, majoritatea acestora fiind vechi colaboratori ai instituției și a vorbit despre parteneriatele reciproc avantajoase pe care UPT le întreține cu mediul economic din zonă.

Prezent la eveniment, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a vorbit despre necesitatea creșterii calității vieții în oraș, astfel încât acesta să devină mai atractiv pentru tineri, un oraș „smart” și „verde”, menționând că bunele relații stabilite între mediul universitar, companii și adminitrație oferă o bună perspectivă pentru realizarea acestui deziderat.

Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, a subliniat demersurile pe care instituția le face pentru alinierea la setul de valori caracteristic unei universități europene, dar și pentru internaționalizarea activităților.

Din partea mediului economic, Florin Ciocan, reprezentant al companiei Nokia, absolvent al Universității Politehnica Timișoara și membru în Comitetul Director al UPT, a făcut o paralelă între modul de recrutare și legătura companiilor cu mediul universitar de acum 20 de ani, când a terminat facultatea, și prezent, cu accent pe oportunitățile de care beneficiază studenții de azi, prin practica pe care o pot desfășura în cadrul companiilor și, ulterior, angajare pe un post conform așteptărilor și specializării dobândite.

Alex Luca, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al Universității Politehnica Timișoara a menționat schimbarea paradigmei în ceea ce privește educația, dar și piața muncii, punctul de cotitură în care ne aflăm astăzi, dar și așteptările studenților de la mediul universitar, mediul economic și administrația locală.

La Zilele Carierei au participat și grupuri de elevi și cadre didactice din sistemul de învățământ preuniversitar care au avut oportunitatea de a vedea ce perspective au atât în ceea ce privește viața universitară, cât și ulterior, după absolvire, pe piața muncii.

Tot în cadrul târgului de carieră au fost programate 12 conferințe organizate de companii, iar tinerii aflați în căutarea unei oferte de carieră au participat la o tombolă, 3 dintre ei fiind norocoșii câștigători ai premiilor surpriză în valoare de 800 de lei fiecare.

În cadrul festivității de închidere, firmele participante au fost răsplătite, simbolic, cu o diplomă din partea Universității Politehnica Timișoara, care a fost înmânată de conf.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector al instituției.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu