Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 30 mai 2022

De 1 Iunie, copiii sunt așteptați pe stadionul Știința, la Poli Kids Fest

Stadionul Știința se transformă miercuri, 1 iunie 2022, într-o adevărată lume a copiilor. Lor le este dedicat Poli Kids Fest, cea mai mare petrecere, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara cu sprijinul tuturor facultăților și al invitaților speciali, ce ce garantează o zi întreagă de distracție, voie bună, dar și ateliere instructiv-educative pentru cei mici.

Programul bogat, derulat între orele 10:00 - 18:00, include Teatru pentru Copii - Merlin, cu „Noua poveste a Scufiței Roșii” (orele 11:00 - 12:00), Pinata Party, Face painting, Jocuri, petrecere cu personajele de poveste Elsa, Anna, Mickey, Minnie, Batman, Pisoi, Belle, Albă ca Zăpada, desene pe asfalt (orele 13:00 - 16:00).

Pe parcursul întregii zile vor fi disponibile tobogane, trambuline, carusel, cabină foto, tonete cu burgeri, înghețată, vată de zahăr, clătite, răcoritoare, în timp ce membrii clubului Sportiv Politehnica Timișoara vor efectua o serie de demonstrații.

Tot pe parcursul întregii zile, facultățile Universității Politehnica Timișoara vor organiza o serie de ateliere instructiv educative, dar și distractive:

  • Roboțelul LEGO (Facultatea de Automatică și Calculatoare);

  • Console de jocuri (Facultatea de Automatică și Calculatoare);

  • Macheta construcții (Facultatea de Construcții);

  • În lumea roboțeilor (Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică);

  • POLI/color (Facultatea de Arhitectură și Urbanism);

  • Fii Tu Fratele Mai Mare! (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale);

  • Să comunicăm în echipă! (Facultatea de Științe ale Comunicării);

  • Magia Chimiei (Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului);

  • Să învățăm să fim creativi (Facultatea de Mecanică);

  • Vin roboții (Facultatea de Mecanică);

  • Show me your DNA! (Facultatea de Mecanică);

  • Kart Mecanum (Facultatea de Mecanică);

  • Prototipare rapida și încercări distructive (Facultatea de Mecanică);

  • Lumea VR - Centrul eLearning.

Nu în ultimul rând, noul centru cultural MV sci-art organizează o serie de ateliere artistice, sub genericul „New kids on the art block”, după cum urmează:

  • 12:00 - yOlga, cu actrița Olga Török;

  • 13:00 - workshop de ilustrație, cu artista Iulia Toth;

  • 14:00 - povești sci-fi, cu scriitorul Cristi Vicol;

  • 15:00 - atelier de decupaj și pictură, cu artista Ioana Cociș;

  • 16:00 - creative thinking, cu specialista în educație Alis Stratan;

  • 17:00 - incursiuni în META Spațiu, cu Mirela Stoeac-Vlăduți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu