Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 26 mai 2022

Întâlnire româno-sârbă la Timișoara, în domeniul apelor transfrontaliere

La sediul Administrației Bazinale de Apă Banat, a început azi întâlnirea de lucru româno-sârbă pentru gospodărirea durabilă a apelor transfrontaliere, care se va desfășura în perioada 25-27 mai 2022.

Scopul acestei întrevederi cuprinde două obiective principale:

1.    În cadrul întâlnirii, experții Părții române împreună cu experții Părții sârbe vor analiza draftul textului  “Regulamentul privind organizarea și funcționarea Comisiei româno-sârbe pentru gospodărirea durabilă a apelor transfrontaliere“.

Primul draft a fost transmis de Partea sârbă la sfârșitul lunii noiembrie 2021, iar Partea română a făcut modificări/completări la draftul textului, urmând ca în următoarele 3 zile, să se discute posibilele puncte divergentesă fie acceptat draftul  final al regulamentului.

2.     Definitivarea draft-ului de protocol, respectiv “Protocolul Sesiunii Comisiei româno-sârbe pentru gospodărirea durabilă a apelor transfrontaliere“.

Primul draft al Protocolului a fost transmis de Partea română către cea sârbă în luna aprilie 2022. Experții celor două Părți, cu competențe în: calitatea apei, apărare împotriva inundațiilor, gospodărirea apelor și hidrologie vor analiza textul pentru ca la finalul ședințelor să fie acceptat draftul final al Protocolului. Se vor sublinia ș iactivitățile subcomisiilor stabilite, atribuțiile Comisiei, modul de transmitere spre aprobare a documentațiilor intervențiilor cu posibil efect transfrontalier, ș.a.

Această întâlnire are loc în baza prevederilor“Acordului dintre Guvernul României și Guvernu lRepublicii Serbia privind cooperarea în domeniul gospodăririi durabile a apelor transfrontaliere“, semnat la București, la 5 iunie 2019 și intrat în vigoare la 11 septembrie 2020, iar dacă vor fi propuneri ale Părții sârbe pentru care Partea română nu poate formula un răspuns în cadrul acestei întâniri, acestea se vor discuta urmând ca Partea română să formuleze un punct de vedere în scris, a precizat directorul ABA Banat, Cristian Moisescu-Ciocan.

Experții Părții române care participă la această întâlnire de lucru sunt reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale “Apele Române” , Administrației Bazinale de Apă Banat, Administrației Bazinale de Apă Jiu și ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

 

Compartiment Relații cu Presa a Administrației Bazinale de Apă Banat

Facebook:  @Apele Romane Banat


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu