Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 10 iunie 2021

RAPORTUL EUROPEAN PRIVIND DROGURILE 2021

 

Piața europeană a drogurilor se dovedește rezistentă la perturbarea COVID-19

09.06.2021, LISABONA - Astăzi, Agenția UE pentru droguri (OEDT) publică Raportul european privind drogurile 2021:Tendințe și evoluții, cea mai recentă analiză anuală a situației drogurilor în Europa (1). Pe baza datelor din 29 de țări (= 27 de state din Uniunea Europeană, Turcia și Norvegia), raportul oferă noi perspective asupra implicațiilor pentru sănătate și securitate, asupra unei probleme complexe și în continuă evoluție legate de droguri și ale unei piețe a drogurilor reziliente la perturbarea COVID-19.

Raportul avertizează cu

privire la riscurile pentru sănătatea publică generate de disponibilitatea și utilizarea unei game mai largi de substanțe, adesea de mare potență sau puritate. De asemenea, raportul descrie modul în care grupurile de criminalitate organizată și-au intensificat producția de droguri ilegale în Europa, pentru a eluda măsurile de combatere a traficului, generând riscuri pentru mediu, sănătate și securitate. Pe baza celui mai recent studiu de evaluare rapidă al EMCDDA, raportul analizează efectele recente ale pandemiei de COVID-19 asupra piețelor de droguri, consumului și serviciilor adresate consumatorilor(2). 

 

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, afirmă: „Drogurile reprezintă o amenințare persistentă și prezentă, care afectează viețile a milioane de oameni. Raportul european privind drogurile 2021 oferă cele mai recente dovezi cu privire la această problemă vitală, care corupe structura societății noastre, alimentând violența și riscând sănătatea și securitatea cetățenilor noștri. Sunt deosebit de îngrijorată de substanțele extrem de pure și de puternice disponibile pe străzile noastre și online, precum și de cele 46 de droguri noi detectate numai în UE în 2020 .Prin noile strategii ale UE privind securitatea și drogurile, statele noastre membre vor avea instrumente solide pentru a aborda această urgență printr-o abordare echilibrată, care să vizeze atât cererea, cât și oferta, sprijinite de OEDT.”

Directorul EMCDDA, Alexis Goosdeel, adaugă:„Raportul european privind drogurile 2021 ilustrează cât de mult s-a schimbat situația drogurilor în ultimii 25 de ani, drogurile fiind în prezent o problemă extrem de generalizată, cu impact în toate domeniile politice majore. Ne confruntăm cu o piață a drogurilor dinamică și adaptabilă, rezistentă la restricțiile impuse de COVID-19. De asemenea, vedem modele ale consumului de droguri care sunt din ce în ce mai complexe, întrucât consumatorii sunt expuși la o gamă mai largă de substanțe naturale și sintetice cu potență ridicată. Trebuie să recunoaștem de urgență că nu numai o varietate mai mare de persoane se confruntă în prezent, personal cu probleme legate de droguri, dar aceste probleme au un impact asupra comunităților noastre într-o varietate mai mare de moduri. De aceea cred că este esențial, în domeniile politicii sociale, de sănătate și de securitate, să dezvoltăm răspunsurile integrate și bazate pe dovezi ,prevăzute de noua Strategie UE în materie de droguri”.

COVID-19: ce impact asupra ofertei și consumului de droguri?

 

O piață a drogurilor rezilientă și cu un caracter digital mai pronunțat — Prezentând constatările celui mai recent studiu EMCDDA de observare a tendințelor, raportul de astăzi ilustrează modul în care piața drogurilor continuă să se adapteze la perturbarea COVID-19, întrucât traficanții de droguri se adaptează la restricțiile de călătorie și la închiderea frontierelor. La nivelul comerțului cu ridicata, acest lucru se reflectă în unele modificări ale rutelor și metodelor de trafic, cu un grad mai mare de încredere privind contrabanda prin containere intermodale și lanțuri comerciale de aprovizionare și mai puțină încredere acordată utilizării curierilor umani. Cultivarea canabisului și producția de droguri sintetice în UE par stabile la niveluri pre-pandemice, fără a se observa o scădere în detectarea locurilor de producție. Deși piețele cu amănuntul ale drogurilor pe stradă au fost perturbate în timpul primelor blocaje și au fost raportate unele deficite localizate, vânzătorii și cumpărătorii de droguri s-au adaptat, prin creșterea gradului de utilizare a serviciilor de mesagerie criptate, a aplicațiilor de pe platformele de comunicare socială, a surselor online și a serviciilor poștale și de curierat la domiciliu. Acest lucru atrage atenția asupra faptului că un impact pe termen lung al pandemiei ar putea fi digitalizarea în continuare a piețelor drogurilor.

De la viața de noapte până la viața de acasă — Dovezile arată că, în perioadele de izolare timpurie, interesul consumatorilor față de substanțele asociate de obicei cu evenimente recreative (de exemplu, MDMA), a fost mai mic, deoarece oamenii au rămas acasă. Cu toate acestea, analiza eșantioanelor de ape reziduale (disponibile pentru unele orașe europene), sugerează că nivelurile de consum ale majorității drogurilor au revenit, întrucât restricțiile privind circulația, călătoriile și adunările sociale au fost atenuate în vara anului 2020. Printre evoluțiile îngrijorătoare legate de pandemie, se numără semnele unei posibile creșteri a disponibilității și consumului de cocaină crack în unele țări.

Benzodiazepinele în lumina reflectoarelor — În ceea ce privește utilizarea incorectă a benzodiazepinelor, fie au fost deturnate de la utilizarea terapeutică, fie nu au fost autorizate pentru uz medical în Europa. S-a observat o creștere a consumului acestor droguri în rândul consumatorilor de droguri de mare risc, al deținuților și al unor grupuri de consumatori de droguri recreative, ceea ce ar putea reflecta disponibilitatea ridicată și costul scăzut al acestor substanțe și problemele de sănătate mintală legate de pandemie. Alături de raportul de astăzim, a fost publicat un studiu al EMCDDA privind riscurile apariției „noilor benzodiazepine”,necontrolate pe piața noilor substanțe psihoactive, care au fost asociate cu intoxicații și decese (3).

Raportul european privind drogurile 2021: principalele constatări

Consumul de canabis rămâne stabil la niveluri ridicate, dar creșterea conținutului de THC ridică probleme de sănătate – Raza observată în conținutul de THC al rășinii de canabis (interval mediu:20%–28%). Alertele privind sănătatea avertizează asupra combinării canabisului cu canabinoizi sintetici cu potențial ridicat.

 

Recordul capturilor de cocaină, un semnal îngrijorător al potențialului de creștere a riscurilor pentru sănătate – În 2019 au fost capturate 213 tone-record (în creștere de la 177 de tone în 2018). Puritatea cocainei a crescut și tot mai multe persoane încep tratamentul pentru prima dată. Datele preliminare privind capturile din 2020 sugerează că disponibilitatea nu a scăzut în timpul pandemiei.

 

Cererea stabilă de amfetamină face profitabilă producția internă de lângă consumatori— Pe lângă dezmembrarea instalațiilor de producție în 2019, în UE au fost capturate și substanțe chimice utilizate pentru fabricarea amfetaminei, inclusiv 14 500 de litri de BMK și 31 de tone de MAPA (în creștere de la 7 tone în 2018).

 

Producția și traficul de metamfetamină evidențiază un potențial de creștere a consumului în Europa — Atât unitățile de producție mari, cât și cele mai mici sunt detectate în Europa, iar cantități mari din acest drog sunt transbordate prin UE pe alte piețe.

 

Riscuri pentru sănătate datorate aprovizionării cu produse cu MDMA cu concentrație mare — Pe lângă creșterea conținutului mediu de MDMA din comprimate și puritatea pudrei, sunt detectate și produse cu niveluri foarte ridicate de MDMA. Datele preliminare din 2020 sugerează că a existat un interes mai scăzut față de acest drog în perioadele de izolare.

 

Încă apar noi substanțe psihoactive nocive puternice — Printre acestea se numără canabinoizii sintetici noi și opioidele sintetice noi. În total, 46 de substanțe psihoactive noi (NPS) au fost raportate pentru prima dată în Europa în 2020, numărul total monitorizat de OEDT ajungând la 830.

 

Drogurile consumate mai puțin frecvent sunt oare tot mai problematice pentru sănătatea publică?— Aceste droguri includ halucinogene, ketamină și GHB. În mod îngrijorător, în unele situații sunt raportate modele intensive deconsum.

 

Capturile mari de heroină indică un potențial de creștere a consumului și a efectelor nocive — În UE sunt încă capturate mari cantități de heroină (7,9 tone în 2019), ceea ce ridică motive de îngrijorare cu privire la posibilul impact asupra nivelurilor de consum.

 

Grupurile infracționale organizate intensifică producția ilegală de droguri în Europa — În 2019 au fost desființate în total 370 de laboratoare ilegale.

 

Infracțiunile la regimul drogurilor au crescut, predominând deţinerea în vederea consumului şi traficul cu canabis — În 2019, în UE au fost raportate aproximativ 1,5 milioane de infracțiuni la regimul drogurilor; 82% au fost legate de consumul sau posesia pentru consumul personal.

 

Pacienții care urmează pentru prima dată un tratament pentru consumul de heroină continuă să își injecteze mai puțin — Deși consumul de droguri prin injectare a scăzut în Europa în ultimul deceniu, acesta rămâne o cauză majoră a efectelor nocive ale drogurilor.

 

Creșterea nivelului de tratament și prevenire este necesară pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă privind HIV și VHC — Creșterea accesului la servicii integrate de testare și tratament reprezintă o parte importantă a atingerii țintelor.

 

Decesele cauzate de supradoze induse de opioide și de alte droguri evidențiază nevoia de dezvoltare a serviciilor — Consumul de substanțe cu risc ridicat și policonsumul continuă să alimenteze decesele induse de droguri în Europa.

 

Președintele Consiliului de administrație al EMCDDA, Laura d’Arrigo, concluzionează:„Deoarece problemele europene în materie de droguri continuă să evolueze, răspunsul Europei la acestea trebuie, de asemenea, să evolueze. Criza COVID-19 ne-a arătat valoarea informațiilor științifice, bazate pe dovezi și comparabile între țări. Raportul de astăzi oferă o analiză oportună pentru a ajuta factorii de decizie să țină pasul cu noile tendințe și evoluții și să identifice domeniile care necesită o acțiune rapidă. Noua strategie a UE în materie de droguri nu numai că definește calea de urmat, ci va consolida și mai mult capacitatea noastră de a acționa într-o manieră bine stabilită, pentru a proteja sănătatea, bunăstarea și securitatea cetățenilor UE”.

Note

(1) Raportul european privind drogurile 2021 (24 de limbi) este disponibil la adresa: www.emcdda.europa.eu/edr2021⦅EPT⦆⦅BPT⦆.⦅EPT⦆Datele naționale care stau la baza raportului sunt disponibile în Buletinul statistic 2021 www.emcdda.europa.eu/data⦅EPT⦆⦅BPT⦆.⦅EPT⦆Raportul descrie situația drogurilor până la sfârșitul anului 2020, pe baza datelor din 2019 și, dacă sunt disponibile, din 2020.

(2) Impactul COVID-19 asupra piețelor de droguri, a consumului, a efectelor nocive și a serviciilor legate de droguri în comunitate și în închisori — Rezultate dintr-un studiu OEDT de stabilire a tendințelor, aprilie 2021. Disponibil în limba englezăwww.emcdda.europa.eu/publications/ad-hoc-publication/impact-covid-19-drug-markets-use-harms-and-drug-services-community-and-prisons_en⦅EPT⦆⦅BPT⦆⦅BPT⦆ www.emcdda.europa.eu/news/2021/emcdda-releases-third-trendspotter-study-on-covid-19-and-drugs_en⦅EPT⦆⦅EPT⦆

(3) Noile benzodiazepine din Europa – o recenzie .Disponibil în limba engleză. www.emcdda.europa.eu/publications/technical-reports/new-benzodiazepines-europe-review_en⦅EPT⦆⦅BPT⦆ www.emcdda.europa.eu/news/2021⦅EPT⦆

 

 

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog

Caraș-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu