Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 16 iunie 2021

16 IUNIE - ZIUA EUROPEANĂ DE PREVENIRE A FURTURILOR DIN LOCUINŢE

Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe este un concept lansat în anul 2019 de Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii (E.U.C.P.N.), care se fundamentează pe importanţa conştientizării de către cetăţeni a necesităţii adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuinţa şi bunurile proprii, precum şi a consecinţelor neluării unor măsuri preventive fundamentale. 

Aflată anul acesta la cea de a III-a ediţie, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe este marcată în data de 16 iunie, prin activităţi de informare preventivă a cetăţenilor organizate în state membre UE, printre care şi România. 

Astfel de activităţi de informare au fost organizate astăzi şi în judeţul Caraș-Severin, polițiștii cărășeni comunicând cetățenilor informaţii referitoare la factorii favorizanţi ai infracţiunilor de furt din locuinţă, modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoţi, precum şi principalele măsuri de siguranţă pentru protejarea locuinţei şi a bunurilor personale. 

De asemenea, a fost promovat site-ul www.prevenireacriminalitatii.ro, unde sunt prezentate în detaliu măsurile de prevenire a furturilor din locuinţe.   

În cadrul activităților au fost distribuite cetăţenilor pliante şi flyere informativ-preventive şi au fost expuse afişe de promovare a evenimentului.  

Având în vedere că suntem în sezonul vacanţelor, un accent deosebit a fost pus pe măsurile de precauţie care trebuie avute în vedere pentru protejarea locuinţelor pe perioada absenţelor mai lungi de acasă, cetăţenii fiind sfătuiţi, printre altele, să nu posteze pe reţelele de socializare informaţii despre plecările în concedii sau imagini cu bunurile de valoare din locuinţă.


Pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră, poliţiştii vă recomandă: 
•Montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă; aceasta trebuie să nu permită accesul, din exterior, la şuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul uşii, pentru a evita prinderea şi ruperea lui;
•Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1 asiguraţi-vă ferestrele prin montarea de grilaje; acestea îi descurajează pe hoţi. 

În plus, dacă locuiţi la casă: 
•Montaţi un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate care se desfăşoară în curtea casei;
•Luaţi în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare şi a unuia de protecţie perimetrală, care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte.  

Fiţi cu un pas înaintea hoţilor: 
•Instalaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
•Când lipsiţi de acasă, asiguraţi-vă că toate uşile şi ferestrele sunt încuiate;
•Nu lăsaţi cheile de la locuinţă în locuri uşor accesibile hoţilor (sub covoraşul de la uşă, în cutia poştală);
•Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în curte sau în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat;
•Înlocuiţi cât mai repede încuietorile defecte sau ale căror chei le-aţi pierdut. 

Nu uitaţi de măsurile de precauţie în spaţiul virtual:
•Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet;
•Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori! Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele personale şi fotografiile pe care le postaţi;
•Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care i-aţi „întâlnit” doar în mediul online. 

Suntem în permanență la datorie!
În caz de urgență, apelaţi 112 - Apelul Unic de Urgenţă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu