Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 1 iunie 2021

Începe campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani

De miercuri, 2 iunie, ar putea începe imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, cu vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech.
Respectarea acestui termen este condiționată de îndeplinirea tuturor criteriilor procedurale
impuse de Agenția Europeană a Medicamentului, conform calendarului agreat.

Pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare pentru această categorie de vârstă,
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19
(CNCAV) face următoarele mențiuni:

Campania de imunizare în rândul copiilor vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului
(EMA) a emis vineri, 28 mai a.c., recomandarea de autorizare a vaccinului Comirnaty
împotriva COVID-19 pentru această categorie de vârstă.
Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.

Pentru facilitarea înscrierii la programare, platforma electronică va fi optimizată și, începând
cu data de 1 iunie, permite înscrierea la vaccinare a minorilor prin intermediul conturilor
părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali.

De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough.

Vaccinarea este gratuită și voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare pot
descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât și formularul de
consimțământ informat prin care își exprimă acordul în acest sens.

Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, pașaport, pentru adulți și certificatul de naștere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar
vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19 Pfizer/BioNTech în cazul copiilor între 12 și 15 ani, sens în care eficacitatea la aceștia este foarte mare.

Totodată, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au
înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați.

CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în
comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare
să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se
imunizeze împotriva COVID-19.

Alege să te vaccinezi!

Grupul de comunicare al CNCAV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu