Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara a organizat, în perioada 7-9 iunie 2021, evenimentul „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor”, desfășurat online, alăturându-se astfel campaniei de conștientizare a importanței siguranței alimentelor inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization-WHO) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization-FAO), având ca temă principală în anul 2021 - „Alimente sigure pentru sănătatea de mâine”.
Evenimentul „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor” a cuprins 3 secțiuni:
A. 7 iunie 2021 - Finala concursului „Tinerii
și siguranța alimentelor – PolySafeFood“ (ediția a II a,) adresat elevilor
claselor V-VIII și IX-XII și studenților
din ciclul de studii licență.
B. 8 iunie 2021 - Work-shop-ul „Siguranța
alimentelor de la materie primă la produs”, care și-a propus promovarea
soluțiilor și modalităților implementate de specialiștii din companiile cu
profil alimentar din România pentru prevenirea, detectarea și gestionarea
riscurilor din procesele tehnologice. Companiile care s-au alăturat acestui
eveniment sunt: Aromatics SRL, Smithfield România SRL, European Drinks SA,
Avis3000 SRL, Albalact S.A, Alpin 57 Lux SRL, Soloverde SRL, Transilvania Nuts
SRL, Dacia Plant SRL, Verdino Greenfoods SRL.
C. 9 iunie 2021 - Work-shop-ul „Rolul
universităților în formarea specialiștilor din domeniul siguranței alimentare”,
care a reunit cadre didactice și cercetători din domeniul siguranței
alimentelor din România pentru a aborda provocările și cerințele existente în
formarea de specialiști capabili să dezvolte procese tehnologice și metode de
analiza și control pentru alimente sigure.
La acest deschiderea
manifestării au fost prezenți, alături de organizatori și participanți,
rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan,
și reprezentantul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța
Alimentelor dr. Alexandru Supeanu.
Universitățile care s-au
alăturat evenimentului sunt:
Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Facultatea de Știința și
Ingineria Alimentelor; Universitatea Politehnica București, Facultatea de
Chimie Aplicata si Știința Materialelor; Universitatea de Științe Agricole și
Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara,
Facultatea de Inginerie Alimentară; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,
Facultatea de Științe Baia Mare.
Pentru Ziua Mondială a
Siguranței Alimentelor, Organizația Mondială a Sănătății a propus 6 teme:
- Asigurați-vă că este
sigur- Guvernele trebuie să asigure alimente sănătoase și nutritive tuturor;
- Cultivați/Produceți
alimente sigure - Producătorii agricoli și alimentari trebuie să adopte
bune practici;
- Păstrați alimentele în
siguranță - Operatorii economici trebuie să se asigure că alimentele sunt
sigure;
- Consumați alimente
sigure - Consumatorii trebuie să fie informați despre alimentația sigură
și sănătoasă;
- Colaborați pentru
siguranța alimentelor - Să lucrăm împreună pentru o hrană sigură și
sănătate;
- Cercetătorii explică
de ce siguranța alimentelor este responsabilitatea lor- Tendințe si cercetări
pentru siguranța alimentelor.
Evenimentul a fost inclus
în lista evenimentelor organizate la nivel mondial cu ocazia Zilei Mondiale a
Siguranței Alimentelor și este postat site-ul OMS-FAO:
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1402221/
La finalizarea concursului
de proiecte „Tinerii și siguranța alimentelor-PolySafeFood“ (ediția a II-a),
elevii claselor V-VIII și IX-XII, precum și studenții din ciclul de studii
licență au obţinut premii după cum urmează:
-
Clasele V - VIII - 1 premiu I, 1 premiu II, 1
premiu III și 3 mențiuni;
-
Clasele IX - XII - 1 premiu I, 1 premiu II, 1
premiu III și 6 mențiuni;
-
Studenți licență - 1 premiu I, 1 premiu II, 1
premiu III și 3 mențiuni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu