Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 10 iunie 2021

Eveniment UPT privind siguranța alimentelor, în calendarul OMS-FAO

Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara a organizat, în perioada 7-9 iunie 2021, evenimentul „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor”, desfășurat online, alăturându-se astfel campaniei de conștientizare a importanței siguranței alimentelor inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization-WHO) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization-FAO), având ca temă principală în anul 2021 - „Alimente sigure pentru sănătatea de mâine”.


Evenimentul „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor” a cuprins 3 secțiuni:


A. 7 iunie 2021 - Finala concursului „Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood“ (ediția a II a,) adresat elevilor claselor V-VIII și IX-XII  și studenților din ciclul de studii licență.


B. 8 iunie 2021 - Work-shop-ul „Siguranța alimentelor de la materie primă la produs”, care și-a propus promovarea soluțiilor și modalităților implementate de specialiștii din companiile cu profil alimentar din România pentru prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor din procesele tehnologice. Companiile care s-au alăturat acestui eveniment sunt: Aromatics SRL, Smithfield România SRL, European Drinks SA, Avis3000 SRL, Albalact S.A, Alpin 57 Lux SRL, Soloverde SRL, Transilvania Nuts SRL, Dacia Plant SRL, Verdino Greenfoods SRL.


C. 9 iunie 2021 - Work-shop-ul „Rolul universităților în formarea specialiștilor din domeniul siguranței alimentare”, care a reunit cadre didactice și cercetători din domeniul siguranței alimentelor din România pentru a aborda provocările și cerințele existente în formarea de specialiști capabili să dezvolte procese tehnologice și metode de analiza și control pentru alimente sigure.


La acest deschiderea manifestării au fost prezenți, alături de organizatori și participanți, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, și reprezentantul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor dr. Alexandru Supeanu.

Universitățile care s-au alăturat evenimentului sunt:  Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor; Universitatea Politehnica București, Facultatea de Chimie Aplicata si Știința Materialelor; Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, Facultatea de Inginerie Alimentară; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Baia Mare.


Pentru Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor, Organizația Mondială a Sănătății a propus 6 teme:


  1. Asigurați-vă că este sigur- Guvernele trebuie să asigure alimente sănătoase și nutritive tuturor;
  2. Cultivați/Produceți alimente sigure - Producătorii agricoli și alimentari trebuie să adopte bune practici;
  3. Păstrați alimentele în siguranță - Operatorii economici trebuie să se asigure că alimentele sunt sigure;
  4. Consumați alimente sigure - Consumatorii trebuie să fie informați despre alimentația sigură și sănătoasă;
  5. Colaborați pentru siguranța alimentelor - Să lucrăm împreună pentru o hrană sigură și sănătate;
  6. Cercetătorii explică de ce siguranța alimentelor este responsabilitatea lor- Tendințe si cercetări pentru siguranța alimentelor.

Evenimentul a fost inclus în lista evenimentelor organizate la nivel mondial cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor și este postat site-ul OMS-FAO: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1402221/


La finalizarea concursului de proiecte „Tinerii și siguranța alimentelor-PolySafeFood“ (ediția a II-a), elevii claselor V-VIII și IX-XII, precum și studenții din ciclul de studii licență au obţinut premii după cum urmează:


-        Clasele V - VIII - 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III și 3 mențiuni;

-        Clasele IX - XII - 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III și 6 mențiuni;

-        Studenți licență - 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III și 3 mențiuni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu