Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 18 ianuarie 2021

Misiuni şi intervenţii ale pompierilor militari cărăşeni în perioada 11-17 ianuarie 2021



 În perioada 11-17 ianuarie 2021, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Semenic,, al judeţului Caraş-Severin au gestionat un număr de 70 misiuni şi intervenţii în situaţii de urgenţă, continuând în acelaşi timp seria de activităţi de informare şi control, atât pe linia respectării normelor în domeniul prevenirii şi răspândirii coronavirusului SARS-Cov 2 cât şi a respectării normelor privind apărarea împotriva incendiilor, astfel:

- 53 de intervenţii tip SMURD au fost executate de pompierii militari cărăşeni:

- pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate în cazul persoanelor cu diferite afecţiuni medicale sau de altă natură - 51;

- supraveghere/asigurare zonă în statiunea Muntele Mic - 2;

- 6 intervenţii de urgenţă au fost pentru stingerea unor incendii: incendiu în incinta Pieţei agroalimentare din oraşul Oraviţa, fiind salvate bunuri in valoare de aproximativ 100.000 lei (11.01.), incendiu la magazia de lemne a unui bloc de locuinţe din oraşul Moldova Nouă, cauza probabila a incendiului fiind un scurtcircuit la instalaţia electrică datorat unui cablu electric neizolat corespunzător, fiind salvate bunuri de aproximativ 300.000 lei (12.01.), asigurarea zonei la un incendiu produs la un stâlp de electricitate din oraşul Moldova Nouă (12.01.), incendiu la un coş de fum al unei locuinţe din localitatea Păltiniş, existând pericol de propagare al acestuia şi la o casă învecinată, cauza probabilă a incendiului constituind-o coşul de fum necurăţat, fiind salvate bunuri de aproximativ 150.000 lei (13.01.), incendiu izbucnit la o ladă de lemne amplasată pe casa scării a unui bloc de locuinţe din oraşul Oraviţa, cauza probabilă a incendiului constituind-o fumatul în locuri nepermise/locuri neprotejate corespunzător, fiind salvate bunuri de aproximativ 300.000 lei(14.01), incendiu izbucnit în mansarda unui bloc de locuinţe ANL din oraşul Moldova Nouă, datorită coşului de fum deteriorat, arzând funinginea din interiorul coşului de fum (16.01.), din fericire, în niciuna din aceste intervenţii neînregistrându-se victime sau pagube materiale majore.

- 11 misiuni de recunoaşteri în teren;

Au fost executate un număr de 11 de activităţi de instruire şi informare a populaţiei cu privire la măsurile pentru prevenirea şi limitarea infectării cu noul coronavirus, în diferite locaţii, atât la unităţi de stat cât şi la unităţi private, din localităţile Oraviţa şi Moldova Nouă. De asemenea, specialiştii inspectoratului au participat la un număr de 67 acţiuni punctuale privind respectarea măsurilor de prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus, acţiuni în urma cărora au fost verificate un număr de 68 obiective /locaţii de interes şi instruite un număr de 1121 de persoane cu privire la necesitatea respectării normelor în domeniul prevenirii şi răspândirii noului coronavirus SARS-CoV -2, precum şi la controale specifice pe linia privind apărarea împotriva incendiilor.
Recomandări privind prevenirea şi limitarea răspândirii noului coronavirus SARS Cov-2:

- folosiţi, în mod corect, masca de protecţie! Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor din jur, aceasta trebuie să vă acopere nasul şi gura;

- evitaţi locurile aglomerate unde sunteţi expuşi la contact direct sau la interacţiune cu un număr mare de persoane.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu