În anul 2020, instituţia noastră şi-a concentrat eforturile pentru îndeplinirea obiectivelor instituţionale, stabilite conform strategiilor și planurilor de dezvoltare.
În plan operativ,ca urmare a aparitiei virusului SARS-Cov -2, pentru gestionarea pandemiei s-a realizat constituirea si functionarea in conditii normale a Centrului Judetean pentru Conducerea si Coordonarea Interventiilor Caras-Severin, ISU Semenic fiind dat exemplu pozitiv de CNCAV pentru modul de stabilire a centrelor de vaccinare la nivel județean.
De asemenea, creșterea capacității de reziliență a comunităților și a gradului de siguranță al cetățenilor pe teritoriul județului, precum și dezvoltarea nivelului de pregătire a personalului propriu, autorităților, instituțiilor și a populației în domeniul operativ, s-a realizat prin efectuarea a:
- 679 acţiuni de instruire/ educare în domeniul situaţiilor de urgenţă şi recunoaşteri în teren;
- 18 exerciţii cu forţe şi mijloace în teren;
- 88 misiuni de asigurare/supraveghere zonă în diferite situaţii de urgenţă, precum şi pe timpul evenimentelor publice de amploare.
Numărul acțiunilor de instruire/ educare a populației s-a redus considerabil față de anul 2019, deoarece, pentru evitarea contaminării personalului, în contextul răspândirii virsului SARS-CoV-2, aceste activități au fost restrânse și chiar sistate pentru o perioadă.
La nivelul Centrului Operațional Judeţean au fost avizate un număr de 11 planuri de intervenţie la incendii ale unor operatori economici.
A fost efectuată o analiză la nivelul zonei de competență cu privire la oportunitatea înființătii de noi puncte de lucru în zonele identificate cu localitățile pentru care timpul de răspuns depășește 20 minute.
În anul 2020, au fost executate un număr de 12 exerciții bilunare de înștiințare a Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, cu cele 77 UAT-uri de la nivelul Județului Caraș-Severin și 3 exerciţii/antrenamente pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică din zona de competență, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, care a implicat angrenarea celor 77 UAT-uri câtşi operatorii economici sursă de risc (începând cu luna aprilie, desfășurarea exerecițiului/antrenamentului denumit generic,,MIERCUREA ALARMELOR”s-a sistat).
În anul 2020 au fost verificate și avizate un număr de 18 Planuri de Evacuare în Situații de Urgență de la 18 UAT-uri și 1 Plan de evacuare în situații de urgență de la 1 operator economic.
Până în luna aprilie, s-a verificat modul de funcționare și întreținere a sirenelor de alarmare publică la un număr de 25 localități (Reșița, Caransebeș, Anina, Bocșa, Băile Herculane, Moldova Nouă, Oravița, Oțelu Roșu, Băuțar, Berliște, Berzasca, Carașova, Ciclova Română, Coronini, Ezeriș, Fârliug, Gârnic, Glimboca, Marga, Obreja, Răcășdia, Slatina Timiș, Sichevița, Târnova, Topleț).
Pe linie de asanare pirotehnică,in anul 2020, echipa pirotehnică a exectuat 27 misiuni de asanare a muniţiei rămase neexplodate pe teritoriul judeţului Caraş-Severin precum şi 3 misiuni de distrugere a muniţiei asanate.
În anul 2020 activitatea echipei CBRNea fost influențată de apariția virusului SARS-CoV-2, activitățile find preponderent de instruire și decontaminare. Au fost executate, începând cu luna februarie, 217 misiuni de decontaminare.Echipa CBRN a intervenit și la alte riscuri, 4 evenimente rezultate ca urmare a unor incidente cu mercur, 1 accident cu implicarea de substanțe periculoase pe DN 6 și un eveniment privind o intoxicare cu monoxid de carbon
În ceea ce priveșteasistenţa medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, echipajele SMURD din cadrul subunităţilor de intervenţie au intervenit la 2833 cazuri de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat.
Pe lângă cele 2833 misiuni de asistenţă medicală de urgenţă, s-a mai intervenit la un număr de 180 misiuni pentru descarcerare, 269 de intervenții asistenţă persoane și 232 cazuri suspecte/confirmate COVID.
În domeniul dispecerizării situațiilor de urgență,au fost dispecerizate circa 11.810 apeluri. În anul 2020s-au transmis către comitetele locale pentru situații de urgență şi către structurile cu răspunderi în gestionarea situaţiilor de urgenţă un număr de 531 notificări
hidrometeorologice, din care 38 INFORMĂRI, 341 atenționări COD GALBEN, 134 avertizări COD PORTOCALIU și 18 COD ROŞU.
De asemenea, au fost primite 823 notificări privind transporturi de deşeuri/substanţe periculoase şi transporturi speciale care au tranzitat judeţul, toate fiind diseminate instituțiilor cu atribuții respectiv subunităților de intervenție și monitorizate la nivelul dispeceratului inspectoratului.
Pe linie de analiză, evaluare și coordonare/ conducere intervenții, la nivelul Centrului Operaţional au fost desfăşurate activităţi de analiză, evaluare şi sinteză, referitoare la situaţiile de urgenţă produse în zona de competenţă, de monitorizare a evoluţiei situaţiilor de urgenţă semnalate şi de informare operativă a structurilor şi organismelor abilitate să întreprindă măsuri cu caracter preventiv ori de intervenţie.
Începând cu luna martie a anului 2020, a fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Caraș-Severin, faza a III-a – PORTOCALIU, în contextul pandemiei de COVID-19. Activitatea CJCCI s-a desfășurat la sediul inspectoratului nostru, sub coordonare a personalului centrului operațional şi conducerea şefului CJCCI.CS.
Totodată, s-a asigurat coordonarea tehnică operaţională a intervenţiilor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi secretariatul tehnic permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, acordându-se o atenţie deosebită întocmirii și difuzării documentelor către componentele Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi către alte autorităţi responsabile.
În anul 2020, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost înregistrate 4970 intervenţii în situaţiide urgenţă, cu 227 mai puține decât în anul 2019.
Rata intervenţiilor a fost de 1681,5 la 100.000 de locuitori şi de 583,5 la 1000 km2.
Incendiile constituie, în continuare, unul din principalele riscuri gestionate de pompierii militari cărășeni. Deși anul 2020 nu a fost unul secetos, cele mai multe intervenții (cu exepția celor SMURD) au fost cele pentru stingerea incendiilor. Astfel, au fost înregistrate în total 601 astfel de intervenţii, cu 476 mai puține decât în anul precedent, iar dintre acestea 358 au fost la incendii de vegetaţie uscată şi altele, cu aproximativ 50% mai puține decât în 2019.
Timpul mediu de răspuns la incendii al serviciilor profesioniste a fost de 16:12 min, faţă de 16:43 min în anul 2019, iar timpul mediu de intervenţie a fost de 102:23 min, faţă de 119:48 min în 2019.
S-au asigurat 366 misiuni de protecţia comunităţilor: 26 acţiuni de protecţia mediului, 46 salvări animale din medii ostile, dar şi 294 alte tipuri de intervenţii desfăşurate în urma unor solicitări adresate de către instituţii publice, agenţi economici, autorităţi locale, după caz, pentru: degajare copaci, ţurţuri, evacuare apă, deblocare uşă, transport apă, căutare persoane dispărute/rătăcite/înnecate, decontaminare autospeciale în urma transportului pacienților suspecți/infectați cu COVID-19. În fiecare situaţie s-a acordat sprijinului necesar în limitele competenţelor legale.
Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 82 persoane (din care 19 copii). De asemenea, au fost salvate 3265 de animale şi păsări şi protejate bunuri în valoare estimativă de 35.691.600 lei.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019 a crescut numărulpersoanelor salvate, de la 41 (din care 2 copii),la 82, iar valoarea bunurilor salvate a scăzut de la 73.248.200 lei la 35.691.600 lei.
În anul 2020, aflat aproape în întregime sub efectele negative ale pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2,Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin s-a întrunit în 48 de şedinţe,din care două cu caracter ordinar, în cadrul acestora fiind adoptate 65 hotărâri, majoritatea cuprinzând măsuri și acțiuni pentru prevenirea și limitarea răspândirii noului coronavirus la nivelul județului.
Pentru verificarea viabilității documentelor operative și a planurilor de cooperare privind răspunsul, intervenţia şi pregătirea în comun a forţelor specializate, precum și pentru îmbunățățirea cooperării intra/interinstituţionale şi antrenarea tuturor structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, conform prevederilor H.G. nr. 557/2016, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin a organizat 2 exerciţii județene de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, pe baza unor scenarii care privesc riscuri specifice, identificate la nivelul judeţului, astfel:
exercițiu
Exemplar unic
Nr. ________ din ___ . ___ . 2007
de cooperare pe linia managementului unor situaţii de urgenţă generate de producerea unor căderi masive de zăpadă în zona montană Secu (desfășurat în data de 07.02.2020)
ü exercițiu de cooperare privind managementul integrat al intervenţiei serviciilor profesioniste în cooperare cu alte forţe pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă determinată de producerea unui accident naval pe fluviul Dunărea, zona Moldova-Nouă (desfășurat în 08.10.2020).
Pe linie de avizare/autorizare:au fost soluționate un număr de 166 documentații, (85 documentaţii pentru avize de securitate la incendiu şi protecţie civilă si 30 documentaţii pentru autorizaţii de securitate la incendiu, fiind emise 12autorizaţii de securitate la incendiu la obiective care funcţionau fără acest act administrativ, 51 puncte de vedere la PUG, PUZ şi PUD), s-a participat la 17 recepții la terminarea lucrărilor.
O atenție deosebită a fost acordată asistenţei tehnice de specialitate în domeniul avizării/ autorizării de securitate la incendiu.
În anul 2020 au fost executate un număr total de 890 controale, activitățile de control, inspecție și audit vizând 573 operatori economici, 299 instituţii, 9 construcţii hidrotehnice și 12 localităţi.
Specialiștii din inspecția județeană de prevenire au oferit asistenţă tehnică de specialitate în 1297 situații, din care 407 pe segmentul avizare-autorizare și 890 pe segmentul prevenirea incendiilor;
Pe timpul controalelor au fost efectuate 872exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă, la incendiu, numărul total de participanţi fiind de 5730 și 12 de exerciţii de alarmare publică.
Personalul Inspecției de Prevenire a efectuat 884 instruiri, din care: 573 instruiri la operatori economici, unde au participat 1146 persoane, 299 instruiri la instituții, unde au participat 590 persoane și 12 instruiri la localități, unde au participat 36 persoane.
În anul 2020 au fost desfășurate controale la cei trei operatori de pe teritoriul județului nostru care se încadrează în prevederile Legiinr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase: SC Linde Gas Oţelu Roşu, SC Messer Gas Reşiţa –operatori cu risc minor şi SC Maxam Anina –operator cu risc major și au fost verificate 9 construcţii hidrotehnice.
Inspecția județeană de prevenire a emis 53 de avize pentru transport deșeuri periculoase.
În perioada analizată ISUJ Caraș-Severin, în calitate de partener, împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin, în calitate de lider de proiect, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Sustainable Joint Network of the Emergency Situations in Banat” (“Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat”)din cadrul Programului Interreg IPA CBC România-Serbia – Apelul II – aprilie 2018, în prezent aflându-ne în etapa de implementare.
In prezent, ISU Semenic are in delurare alte 4 proiecte cu fonduri externe nerambursabile, in curs de implementare:
1. Un proiect cu banca mondiala in stadiul de preacreditare ( Sectia Moldova Noua) – reconstructia cazarmei.
2. Proiect cu fonduri de la bugetul de stat – garaje modulare Detasament Resita
3. Proiect pentru Caransebes reabilitare termica-energetica
4. Proiect Romania-Serbia achizitii de autovehicule si echipamente de interventie.
OBIECTIVE PENTRU ANUL 2021
Pentru anul 2021, inspectoratul nostru şi-a stabilit ca priorităţi instituţionale reducerea numărului de obiective care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, optimizarea acțiunilor de pregătire si educare a populaţiei în domeniul situaţilor de urgenţă, reducerea numărului de incendii la locuinţe/gospodării cetăţeneşti şi de victime rezultate din acestea, prin intensificarea și diversificarea acțiunilor de informare preventivă, eficientizarea acțiunilor de gestionare a situațiilor de urgență, menţinerea unui standard ridicat al pregătirii personalului operativ, atât în plan tematic cat si practic, continuarea și finalizarea obiectivelor de investiții aflate în derulare, înfiintarea celor 3 puncte de lucru de la Berzovia, Armeniş şi Băile Herculane.
Exemplar unic
Nr. ________ din ___ . ___ . 2007
de cooperare pe linia managementului unor situaţii de urgenţă generate de producerea unor căderi masive de zăpadă în zona montană Secu (desfășurat în data de 07.02.2020)
ü exercițiu de cooperare privind managementul integrat al intervenţiei serviciilor profesioniste în cooperare cu alte forţe pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă determinată de producerea unui accident naval pe fluviul Dunărea, zona Moldova-Nouă (desfășurat în 08.10.2020).
Pe linie de avizare/autorizare:au fost soluționate un număr de 166 documentații, (85 documentaţii pentru avize de securitate la incendiu şi protecţie civilă si 30 documentaţii pentru autorizaţii de securitate la incendiu, fiind emise 12autorizaţii de securitate la incendiu la obiective care funcţionau fără acest act administrativ, 51 puncte de vedere la PUG, PUZ şi PUD), s-a participat la 17 recepții la terminarea lucrărilor.
O atenție deosebită a fost acordată asistenţei tehnice de specialitate în domeniul avizării/ autorizării de securitate la incendiu.
În anul 2020 au fost executate un număr total de 890 controale, activitățile de control, inspecție și audit vizând 573 operatori economici, 299 instituţii, 9 construcţii hidrotehnice și 12 localităţi.
Specialiștii din inspecția județeană de prevenire au oferit asistenţă tehnică de specialitate în 1297 situații, din care 407 pe segmentul avizare-autorizare și 890 pe segmentul prevenirea incendiilor;
Pe timpul controalelor au fost efectuate 872exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă, la incendiu, numărul total de participanţi fiind de 5730 și 12 de exerciţii de alarmare publică.
Personalul Inspecției de Prevenire a efectuat 884 instruiri, din care: 573 instruiri la operatori economici, unde au participat 1146 persoane, 299 instruiri la instituții, unde au participat 590 persoane și 12 instruiri la localități, unde au participat 36 persoane.
În anul 2020 au fost desfășurate controale la cei trei operatori de pe teritoriul județului nostru care se încadrează în prevederile Legiinr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase: SC Linde Gas Oţelu Roşu, SC Messer Gas Reşiţa –operatori cu risc minor şi SC Maxam Anina –operator cu risc major și au fost verificate 9 construcţii hidrotehnice.
Inspecția județeană de prevenire a emis 53 de avize pentru transport deșeuri periculoase.
În perioada analizată ISUJ Caraș-Severin, în calitate de partener, împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin, în calitate de lider de proiect, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Sustainable Joint Network of the Emergency Situations in Banat” (“Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat”)din cadrul Programului Interreg IPA CBC România-Serbia – Apelul II – aprilie 2018, în prezent aflându-ne în etapa de implementare.
In prezent, ISU Semenic are in delurare alte 4 proiecte cu fonduri externe nerambursabile, in curs de implementare:
1. Un proiect cu banca mondiala in stadiul de preacreditare ( Sectia Moldova Noua) – reconstructia cazarmei.
2. Proiect cu fonduri de la bugetul de stat – garaje modulare Detasament Resita
3. Proiect pentru Caransebes reabilitare termica-energetica
4. Proiect Romania-Serbia achizitii de autovehicule si echipamente de interventie.
OBIECTIVE PENTRU ANUL 2021
Pentru anul 2021, inspectoratul nostru şi-a stabilit ca priorităţi instituţionale reducerea numărului de obiective care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, optimizarea acțiunilor de pregătire si educare a populaţiei în domeniul situaţilor de urgenţă, reducerea numărului de incendii la locuinţe/gospodării cetăţeneşti şi de victime rezultate din acestea, prin intensificarea și diversificarea acțiunilor de informare preventivă, eficientizarea acțiunilor de gestionare a situațiilor de urgență, menţinerea unui standard ridicat al pregătirii personalului operativ, atât în plan tematic cat si practic, continuarea și finalizarea obiectivelor de investiții aflate în derulare, înfiintarea celor 3 puncte de lucru de la Berzovia, Armeniş şi Băile Herculane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu