Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 6 decembrie 2020

Universitatea Politehnica Timișoara a lansat Muzeul digital interactiv al științei și tehnologiei informaționale

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul Multimedia a lansat Muzeul digital interactiv al științei și tehnologiei informaționale – un proiect care își propune să aducă în prim plan premierele tehnice și științifice ale Timișoarei, promovând potențialul local şi regional în domeniul educației, științei, tehnicii și tehnologiei și contribuind la educația tinerilor, stimularea cercetării şi dezvoltării acestor domenii.

Muzeul digital interactiv al UPT poate fi accesat prin aplicația web

https://muzeu.upt.ro/, adaptată atât pentru dispozitivele de tip desktop, cât și pentru cele de tip mobil și cuprinde o serie de elemente digitale multimedia menite să expună echipamente cu valoare istorică într-o combinație interactivă, cu informații și resurse media din arhivă, dar și de actualitate, stimulând totodată creativitatea, printr-o serie de tururi virtuale cu elemente digitale, interactive și complexe, având în centru atât istoria tehnologiei, cât și inovațiile actuale în domeniul științelor.

Simulări interactive, VR și tururi virtuale

Utilizatorii pot vizita Muzeul digital interactiv UPT online, descoperind galeria de premiere timișorene în domeniul tehnologiilor informaționale, dar și exponatele amplasate în cadrul Muzeului UPT virtual, într-o experiență complexă, cu simulări interactive digitale, imagini 360 de grade, video și 3D, și elemente de realitate virtuală, însoțite de texte informative despre istoria și tehnologia din spatele acestora.

Tot prin intermediul aplicației web, utilizatorii pot participa la o serie de tururi virtuale printre care: Turul MECIPT (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara) - primul calculator alfanumeric din România, Turul Tehnologiile Viitorului: realitatea augmentată și virtuală, Turul Muzeelor de Știință și tehnologie din toată lumea.

Secțiunea Multimedia din cadrul aplicației web oferă o serie de filme documentare și educative, unde utilizatorii pot descoperi informații despre tehnologii de ultimă generație și abordează subiecte precum inteligență artificială, roboți sau calcul cuantic.

Materialele digitale produse în urma proiectului vor fi încărcate pe platforma de date Timișoara 2021 (https://data.timisoara2021.ro/), care permite interconectarea cu date culturale de pe platforma europeană, crescând exponențial vizibilitatea acestora.

Muzeul digital interactiv UPT – model de bune practici

Pe termen mediu și lung, proiectul lansat de UPT își propune să devină un model de urmat pentru muzee asemănătoare, la care lipsește momentan componenta digitală. Acesta va fi accesibil ca un corp de bune practici referitoare la colectarea și structurarea datelor din arhivele muzeelor, la generarea de materiale digitale si scenarii de vizitare a muzeului în format virtual și interactiv și la publicarea materialelor dezvoltate ca date deschise cu acces liber.

Proiectul este coordonat de prof.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului UPT, iar la implementarea acestuia au contribuit ș.l.dr.ing. Silviu Vert, ș.l.dr.ing. Mugur Mocofan și drd.ing. Oana Rotaru – membri ai Centrului Multimedia UPT.

UPT 100 – un secol de învățământ superior în Banat

Lansarea Muzeului digital interactiv al UPT face parte din seria evenimentelor dedicate Centenarului Universității Politehnica Timișoara – Politehnica 100 și aniversării a 100 de ani de învățământ universitar în Banat, celebrând și dezvoltarea coerentă și inovatoare a educației online în universitate.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul vine în sprijinul programelor dezvoltate în cadrul Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Informații despre proiect sunt disponibile la următoarele adrese:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu