Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 2 iulie 2015

Luni se dă startul înscrierilor la Universitatea de Vest din Timișoara. 11 facultăți, 2000 de locuri bugetate disponibile


Cea mai mare instituție de învățământ superior din vestul țării își deschide porțile pentru absolvenții de liceu. Universitatea de Vest din Timișoara scoate la concurs, pentru admiterea din acest an, un număr de 2080 de locuri bugetate, în cele 11 facultăți ale sale: Arte și Design; Chimie, Biologie, Geografie; Drept; Economie și de Administrare a Afacerilor; Educație Fizică și Sport; Fizică; Litere, Istorie și Teologie; Matematică și Informatică; Muzică și Teatru; Sociologie și Psihologie; Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării.

                Din toamnă, la UVT vor funcționa și două noi specializări, „Contabilitate și informatică de gestiune” - în limba germană, la Facultatea de Economie și specializarea „Arte Decorative”, la Facultatea de Arte și Design. De altfel, Universitatea oferă, la nivel de licență, șase specializări în limbi străine.
„Oferta educațională a Universității este creată pe cerințele pieței muncii, cu atenție ridicată spre student, spre necesitățile acestuia pentru anii petrecuți în universitate, dar și pentru traseul său profesional. Este un cumul de activitate în sălile de curs, în laboratoare, cu activități practice desfășurate fie în bazele noastre de cercetare, fie în companiile private. Accentul se pune mult pe dezvoltarea de competențe specifice domeniului ales. Astfel, la absolvire, cei care au studiat la noi să fie capabili să ocupe locuri de muncă specializate”, declară Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
Universitatea de Vest din Timișoara rămâne consecventă obiectivului de a consolida relația cu mediului preuniversitar și, în baza acordurilor încheiate, anunță menținerea centrelor de înscriere și admitere din anul 2014 și operaționalizarea unui nou centru în Râmnicu Vâlcea, pentru ambele sesiuni de admitere 2015, pentru toate facultățile. Centrele de înscriere și admitere vor prelua dosarele candidaților în aceleași condiții ca în Timișoara, aceștia fiind scutiți de un drum suplimentar.
   Reacția pozitivă a candidaților și a comunităților locale obținută la admiterea de anul trecut ne-a îndemnat să menținem și în acest an centrele de înscriere și admitere deschise în afara Timișoarei. Mai mult, am decis deschiderea unui centru și la Râmnicu Vâlcea, având în vedere că numeroși tineri din zonă vin la noi la studii în fiecare an. Măsura face parte din deschiderea către comunitate manifestată de Universitate și dorința noastră în a-i sprijini pe viitorii studenți”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
   Astfel, cei interesați se pot înscrie la cursurile Universității de Vest din Timișoara și în centrele județene de înscriere și admitere nominalizate mai jos, în perioada 13-16 iulie 2015, între orele 9.00-14.00.
Colegiul Național „Decebal” Deva
Str. 1 Decembrie 1918, Nr. 22
Municipiul Deva, Județul Hunedoara (Intrarea de pe strada Andrei Șaguna)

Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița
Bd. A.I. Cuza, Nr. 7
Reșița, județul Caraș-Severin

Colegiul Național „Gheorghe Țițeica”
Str. Crișan, nr. 50
Drobeta – Turnu Severin, județul Mehedinți

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”
Str. Carol I, Nr. 41
Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea

Universitatea pune la dispoziția absolvenților de liceu și un număr de aproximativ 3500 de locuri în regim cu taxă. Pentru admiterea la nivel de master, UVT are disponibile un număr de 1200 de locuri bugetate.
Calendarul înscrierii și admiterii diferă de la o facultate la alta, iar informații detaliate sunt disponibile pe pagina de internet a Universității, www.uvt.ro sau pe pagina de Facebook a instituției, www.facebook.com/uvtromania.
Universitatea are stabilită o perioadă de admitere și în toamnă, după cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului, pentru locurile rămase neocupate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu