În 2023, anul Capitalei Europene a Culturii, UPT deschide prin educaţie şi inovare noi orizonturi şi perspective adresate tinerilor in special, dar şi comunităţii in general. Campusul Creativ va deveni un spaţiu accesibil, experimental, incluziv, în care ştiinţa şi tehnologia mediază dialogul dintre artă şi public, generând noi valenţe culturale.
TM2023 este momentul de referinţă care ne-a impulsionat să ne consolidăm proiectele existente şi să pregătim noi forme de evoluţie profesională pentru studenţi şi cadrele universitare, dar şi de co-creare şi răspândire de cunoaştere pentru publicul larg.
Astfel viziunea noastră pentru 2023 şi pentru viitor conţine trei direcţii strategice: UPT CAMPUS - un campus verde, sustenabil, atractiv şi deschis experimentelor; UPT S.T.E.A.M - o abordare educaţională care facilitează comunicarea între ştiinţă, tehnologie şi arte, prin acces la oameni şi iniţiative de top; UPT CREATIVE - programe, proiecte, intervenţii şi evenimente prin care Politehnica se poziţionează ca un contributor major la Programul TM2023 şi la moştenirea Capitalei Europene a Culturii.
Reinterpretând experienţe artistice prin ştiinţă şi tehnologie, Universitatea Politehnica Timişoara devine, implicit, creatoare de forme de cultură. În 2023, deschidem universul academic şi de comunicare multidisciplinară spre spatiul public, printr-un spectru vast de activităţi şi evenimente, alături de parteneri solizi şi cu notorietate în aria lor de acţiune.
Ne bucurăm să putem anunţa următoarele programe şi direcţii de acţiune:
* Organizăm TECH SUMMIT alături de partenerii noştri din mediul economic, transformând astfel Tech Talks din 2022, în două zile intense de conferinţe dedicate spaţiului DIGITAL şi TEHNOLOGIEI având invitaţi internaţionali de marcă, pe care îi vom anunţa în curând.
* Lansăm programul de inovare şi design Bright Cityscapes, prototipul viitorului Laborator Urban al Timişoarei, inclus în Programul Cultural al TM2023, prin care UPT împreună cu Centrul cultural independent FABER, dezvoltă un spaţiu de testare şi producţie ca potenţială componentă a Centrului de Artă, Tehnologie şi Experiment -MultipleXity.
* Devenim gazdele proiectului Capitala Culturala, cu Cătălin Ştefănescu printr-o serie de zece dialoguri cu personalităţi ale culturii, cercetării ştiinţifice, tehnologiei, compatrioţi care au făcut cariere excepţionale în alte ţări şi care, contribuie în prezent la patrimoniul cultural mondial.
* Invităm publicul din Romania, dar si pe cel din toata Europa, în alte experienţe mediate de tehnologie şi arte prin Spotlight Heritage.
* Redeschidem spre studenţi şi pentru public fosta cantină universitară - un monument istoric neoromânesc, inaugurat în 1930, transformat acum în ARCHA, un centru de excelenţă în domeniul ştiinţei materialelor şi a sustenabilităţii în design, prin experimentare şi generare de soluţii inovatoare.
* Consolidăm parteneriatul cu galleria META Spaţiu, prin redesenarea parcului din jurul Hub-ului MV Sci Art şi prin dialogul cercetătorilor şi al profesorilor din universitate cu creatori din toate domeniile artei.
* Dăm startul seriei Seriilor de conferinţe Art & Science ale Bibiotecii UPT. Aceste conferinţe se adresează publicului larg, dar şi studenţilor şi cadrelor universitare din alianţa ATU.
Universitatea Politehnica a fost de-a lungul istoriei sale pe lângă loc de creştere şi formare academică, un spaţiu fizic şi spiritual care a creat suprafeţe de contact consistente între tehnologie, creativitate şi artă - prin oamenii săi, prin infrastructură şi arhitectură, prin proiecte de inovare. Politehnica oferă de mai mult de 100 de ani produse educaţionale şi experienţe culturale în care fiecare categorie de public găseşte semnificaţii şi zone de interes. Captarea muncii, pasiunii, talentului tuturor oamenilor Universităţii - studenţi şi profesori, angajaţi şi absolvenţi, parteneri, şi integrarea lor în programe, proiecte, evenimente şi activităţi la intersecţia dintre tehnologie şi artă, patrimoniu şi civism rămân pe agenda noastră şi pentru 2023.
Acest parcurs, interesul celor 13000 de studenţi şi 1300 de angajaţi pentru dialogul Universităţii cu oraşul, convingerea conducerii Universităţii că numai dialogul între "cele două culturi" - a artelor şi a ştiinţelor - duce la progres şi la o societate inclusivă, au generat o explozie de iniţiative noi, născute din parteneriate solide cu organizaţii şi instituţii cu notorietate în aria lor de acţiune.
Tech Talks 2022 a fost un efort comun cu Flight Festival, programul Spotlight Heritage invită la explorarea digitală a patrimoniului oraşului şi este dezvoltat în parteneriat cu Muzeul Banatului, Centrul de artă şi tehnologie MV Sci Art - unica galerie de artă dintr-o universitate tehnică, co-fondat cu Asociaţia META Spaţiu, 360 Connect - programul pilot de educaţie non-formală şi dezvoltare personală complementar iniţiativelor Alianţei Timişoara Universitară, toate sunt iniţiative începute în ultimii ani. Toate acestea construiesc fundamentul unui viitor Campus Creativ care aduce împreună tehnologia, creativitatea şi arta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu