Reformele din învăţământul dual, prezentate de Ministerul Educaţiei în cadrul unui eveniment Rethink Romania
Luni, 5 decembrie, la sediul Ministerului Educaţiei, a avut loc o prezentare a noilor reforme din învăţământul profesional dual, în cadrul unui eveniment de informare organizat de Rethink România cu sprijinul Ministerului Educaţiei. Au vorbit Ligia Deca, Ministrul Educaţiei, Dragoş Anastasiu, Preşedintele Rethink Romania şi Sorin Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educaţiei. Au fost prezentate, între altele, noile consorţii integrate pentru învăţământul dual şi noile reglementări care permit organizarea de programe universitare în regim dual. La dezbatere au participat peste 100 de persoane, preponderent din mediul business, care au adresat întrebări şi au venit cu observaţii şi sugestii asupra pachetului de măsuri propuse.
Criza forţei de muncă din România nu este generată doar de muncitorii care aleg să lucreze în ţările din Vestul Europei, ci şi de insuficienţa programelor moderne de formarea a forţei de muncă. Peste 20% din tinerii români nu lucrează şi nu studiază. România este campioană şi la părăsirea timpurie a şcolii. Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani, din România, nu terminaseră decât cel mult 8 clase, arată datele Eurostat pentru anul 2021. Totodată, România rămâne statul UE cu cea mai mică rată de acces la învăţământul superior.
Realitatea ne arată că o reformă a învăţământului profesional este necesară şi urgentă. Prezent în ţara noastră de aproape un deceniu, învăţământul dual permite derularea unei mari părţi a activităţii de formare cu ajutorul unor agenţi economici, contribuind astfel la formarea de specialişti pregătiţi pentru intrarea facilă pe piaţa muncii. Reformele din 2022 vor permite o extindere considerabilă a acestei abordări educaţionale şi o revitalizare a învăţământului profesional.
"Prin intermediul consorţiilor regionale pentru învăţământul dual se vor compatibiliza cererea şi oferta forţei de muncă, iar în acest sens actul educaţional va fi conectat permanent cu piaţa forţei de muncă. Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 338 de mil. de euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA, iar valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorţiu este de 21,12 mil. de euro.", a declarat Ligia Deca, Ministrul Educaţiei
"Rethink România consideră că extinderea învăţământului dual va facilita ameliorarea unor probleme structurale cu care se confruntă România. În primul rând, poate contribui la creşterea angajabilităţii şi la reducerea părăsirii timpurii a şcolii, prin oferirea de perspective clare de intrare pe piaţa muncii pentru elevii şi studenţii înscrişi în filiera profesională. Totodată, permite o mai bună corelare a activităţii de formare din cadrul şcolilor şi universităţilor şi nevoile pieţei muncii. Nu în ultimul rând, parteneriatul dintre companii, şcoli şi universităţi, respectiv autorităţi locale contribuie la apariţia unor ecosisteme de formare comprehensive, adaptabile la schimbările din economie. Pe termen lung, Rethink România încurajează continuarea unui dialog constructiv între autorităţi şi sectorul privat pentru dezvoltarea continuă a educaţiei profesionale în regim dual", a declarat Dragoş Anastasiu, preşedintele Rethink Romania.
Participanţii la eveniment au intrat în dialog cu reprezentanţii Rethink şi ai Ministerului Educaţiei. Au punctat, între altele, nevoia unei mai bune formări a personalului implicat în educaţia în regim dual şi a unui sistem de evaluare a impactului noilor consorţii integrate. Totodată, Dl Sorin Decă a răspuns unor întrebări de natură tehnică vis-a-vis de noile măsuri adoptate în zona educaţiei profesionale în regim dual.
Rethink Romania reuneşte antreprenori, profesionişti, inovatori, entuziaşti în domeniile lor de activitate:
Andy Szekely (Bootcamp University), Avi Cicirean (BrandMinds), Bogdan Rădulescu (Untold Festival), Cristina Chiriac (Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin), Cristina Gheorghe (Institutul Dezvoltării Personale), Călin Ile (Federaţia Industriei Hoteliere din România), Daniela Nemoianu (Nemoianu Consulting), Dragoş Petrescu (City Grill), Elena Lotrean (Şcoala Finlandeză din Sibiu), Felix Tătaru (GMP Group), Felix Pătrăşcanu (FAN Courier), Marius Ghenea (Catalyst Romania), Ovidiu Şandor (Mulberry Development), Simona Baciu (Transylvania College), Virgil Stănescu (SportsHub), George Leca (Asociaţia Pentru Valori în Educaţie), Florentin Mănescu (Constam), Corneliu Bodea (Adrem), Manuela Mancaş (AHA Moments), Mihai Bârsan (Brandelier), Dragoş Anastasiu (Eurolines Group şi Preşedinte Rethink Romania) şi mulţi alţii. Aripa Young a think tank-ului este coordonată de Cosmin Botoroga şi îi are în componenţă pe Alexandra Diala, Andreea Ciora, Laura Mîrza, Cătălina Uruc şi Ştefan Matei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu