Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 1 noiembrie 2022

Ecoul răsunător al campaniei de prevenire a cancerului de piele - "Soare fără Pete" ediţia a VI-a


Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX organizează campania de prevenire a cancerului de piele "Soare fără Pete", ajunsă la cea de-a VI-a ediţie. Campania are caracter permanent, însă a avut un accent mai mare în lunile de vară, în perioada mai - septembrie. Proiectul a înregistrat, anul acesta, un ecou răsunător, cu cele cinci componente, zeci de acţiuni de informare şi conştientizare în Bucureşti şi Constanţa şi zeci de mii de materiale împărţite publicului, sute de controale dermstoscopice si produse de ingrijire a pielii oferite in spitale oncologice.

Acţiunile campaniei pe litoral, în Capitală şi în zonele limitrofe: campania "Soare Fără Pete" a inclus, pe lângă un eveniment online, şi o serie de alte patru acţiuni offline, respectiv: de educare a publicului prin distribuirea de materiale informative (un total de 20.000 de materiale); de conştientizare şi informare printr-un alt eveniment cu multe obiective, inclusiv consultaţii dermatologice, prin prezentarea unor material privind prevenţia, screening-ul şi controlul; de sprijin material prin oferirea de pachete cu creme de piele, dar şi de screening - prin controale dermatoscopice gratuite (aproximativ 400 de dermatoscopii).

- screening
Două sesiuni din aceste controale de screening au avut loc în zilele de 4 şi 25 mai 2022, în Bucureşti, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.
"Din cei aproape 200 de beneficiari (studenţi şi cadre didactice) pe care i-am investigat, aproximativ 2% au avut suspiciune de cancer de piele şi au fost sprijiniţi cu recomandări către medicul specialist", a prezentat statistica Ioana Cristea, preşedintele fondator al Asociaţiei OncoPacienţilor PHOENIX.
Alte şase sesiuni similare de dermatoscopii gratuite au urmat la Mamaia, în perioada 8-15 iunie 2022.
"Aici, din cei peste 100 de beneficiari pe care i-am investigat, aproximativ 7% au avut suspiciune de cancer de piele, chiar de melanom la un caz. Şi aceştia au fost sprijiniţi cu recomandări către medic", a mai prezentat preşedintele fondator Ioana Cristea.

- constientizare, informare, educare
O sesiune care a depăşit aşteptările a fost cea organizată la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, în data de 30 iulie. Aici, acţiunea a avut un triplu scop: a fost şi o sesiune de informare, distribuire de materiale cu autoexaminarea prin regula ABCDE, dar şi una de consultaţii şi dermatoscopii.
"Din cei aproximativ 50 de beneficiari, doar 0,05% dintre participanţi au prezentat suspiciuni" a adăugat Ioana Cristea, preşedintele Fondator al Asociaţiei OncoPacienţilor PHOENIX"
Pe lângă controalele dermatoscopice oferite, cei 50 de beneficiari de la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti au primit şi consultaţii care s-au întins pe parcursul mai multor ore, după evenimentul preconizat.

De asemenea, aici a fost organizată şi o acţiune de educare, prin distribuire de materiale informative cu autoexaminarea pielii prin regula ABCDE.

Suplimentar, foarte important de menţionat este prezentarea amplă despre importanţa protecţiei solare, prevenţie şi recomandări medicale, susţinută de dr. în ştiinţe medicale Alice Brînzea, medic specialist Dermatovenerologie, şef de lucrări la UMF "Carol Davila" din Bucureşti. Medicul îşi desfăşoară activitatea şi la Clinica Derma360. Potrivit dermatologului, prevenţia începe cu protecţia solară. Dr. Alice Brînzea a menţionat că puţini oameni conştientizează importanţa protecţiei solare, de aceea mulţi tratează cu superficialitate acest aspect, chiar şi cei care sunt informaţi. Mulţi fie folosesc protecţie solară doar la plajă, fie aplică o cremă în cantităţi reduse.

Totodată, Ioana Cristea, preşedintele fondator al Asociaţiei OncoPacienţilor PHOENIX a explicat importanţa conţinutului materialului informativ distribuit, ca fiind "salvatoare de vieţi prin autoexaminarea pielii prin regula ABCDE!"

- educare
Pe toată durata desfăşurării campaniei, din luna mai până în luna septembrie, pe litoral au fost distribuite aproximativ 10.000 de materiale informative despre autoexaminarea pielii prin regula ABCDE. Important de menţionat este că la Bucureşti, la Institutul Oncologic, această acţiune are caracter permanent, unde se vor distribui alte aproximativ 5.000.

Mai mult, acţiunea s-a dezvoltat într-un mod neprevăzut, dar îmbucurător pentru organizatori, în sensul că aproximativ 4.000 de materiale au ajuns şi la Spitalul Clinic Filantropia din Bucuresti, la cabinet MF Bragadiru, dar şi în alte mici locaţii medicale în Bucureşti şi zonele limitrofe.

- sprijin material
Tot la Institutul Oncologic Bucureşti a fost desfăşurată o altă componentă a campaniei: acţiunea "OncoPachetul SFP 2022". Prin această acţiune, pacienţii cu cancer de piele internaţi în această unitate sanitară au primit peste 150 de pachete cu creme de piele.

- Alte acţiuni organizate în online

Campania "Soare fără Pete" 2022 a mai organizat în mediul online şi evenimentul "Cancerele de piele în sezon estival - de la protecţie, prevenţie şi screening, până la diagnostic timpuriu şi tratament". La acţiunea găzduită de platforma de sănătate Pacientul 2.0 în luna mai (luna cancerelor de piele), au fost invitaţi mai mulţi medici, care au tras un semnal de alarmă cu privire la expunerea necontrolată la soare. Specialiştii au menţionat, de asemenea, importanţa controalelor pentru stabilirea unui diagnostic în fază incipientă şi pentru iniţierea tratamentului.

* Incidenţa cancerelor de piele, creştere alarmantă
În ultimii ani, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de piele a crescut îngrijorător. Însă specialiştii internaţionali estimează că cifra acestora va creşte cu până la 50% până în anul 2040. De aceea, educaţia şi controlul periodic la medicul dermatolog sunt principalele arme în faţa acestui tip de cancer.

* Tratamentul este în strânsă legătură cu stadiul bolii
Depistarea precoce este importantă în cazul unei leziuni cu potenţial de evoluţie spre cancer, deoarece doar aşa are şanse mari de vindecare şi supravieţuire. De aceea, medicii, activiştii, dar şi pacienţii care au trecut prin această boală subliniază că este important controlul screening, mai ales pentru că în domeniul oncologiei există, în prezent, opţiuni de terapie. Mai mult, cercetările de profil arată rezultate încurajatoare.

*** Despre Asociaţia OncoPacienţilor "PHOENIX"
Asociaţia a fost înfiinţată la iniţiativa Ioanei Cristea, o pacientă care a trecut prin experienţa unui cancer.

"Boala mea a pornit de la un cancer cutanat. Provin dintr-o familie cu mulţi pacienţi cu cancer, iar la momentul diagnosticării mele, rudele de gradul I erau deja pierdute. Atunci, cu 30 de ani în urmă, nu existau analizele şi investigaţiile care există acum. M-am luptat zece ani cu metastazele şi am învins. Tocmai pentru că eu conştientizez altfel, am înfiinţat această asociaţie. Doresc să ajut şi aş vrea ca oamenii să înţeleagă cât de importantă este autoexaminarea, cât de mult contează screeningul", a explicat preşedintele fondator Ioana Cristea.

ASOCIAŢIA OncoPacientilor "PHOENIX" Bucureşti a fost înfiinţată în anul 2013 conform legii 26/2000 şi este o organizaţie nonguvernamentală, apolitică, reprezentând pacienţi cu toate tipurile de cancer din toată ţara, oferind sprijin informaţional, juridic, emoţional, financiar şi medical. Peste 10.000 de pacienţi au fost direct sprijiniţi de la înfiinţare şi până în prezent.

Campania "Soare Fără Pete" este realizată cu sprijinul următorilor parteneri: Primăria Constanţa, Primăria Bucuresti, USAMV, IOB, PNC, BMS Norvartis, ISP Grup Focşani şi Fares.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu