Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 2 februarie 2022

EVALUAREA ACTIVITĂȚII DESFĂȘURATE ȘI A REZULTATELOR OBȚINUTE DE INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN CARAȘ-SEVERIN ÎN ANUL 2021

Activitatea desfășurată de personalul inspectoratului în anul 2021, a fost orientată mereu către interesul comunității, al cetățenilor județului și în sprijinul instituțiilor și reprezentanților statului.

           Cele 5393 misiuni executate, reprezintă munca

unui an de zile a bărbaților și femeilor în uniformă din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin.

            Acum, când ne prezentăm activitatea de bilanț vă spunem că în anul 2021, am executat 545 misiuni de asigurare, 1993 misiuni de menținere,am pus în executare 655 de mandate de aducere,am constatat 293 de infracțiuni cu 253 autori identificat și am aplicat 4443 de sancțiuni contravenționale cu o valoare de 655.225 lei.

          Eficiența a condiționat capacitatea întregului nostru colectiv să-și îndeplinească rolul de a realiza performanțele ce i-au fost stabilite.

           Complicatul proces continuu de adaptare a misiunilor noastre la cerințele societății este extrem de sensibil și delicat deoarece așteptările (pretențiile) comunității în care trăim cu toții sunt de cele mai multe ori extrem de înalte.

 Asigurarea şi restabilirea ordinii publice:

În anul 2021, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş Severin a organizat şi executat misiunile specifice potrivit competenţelor legale, în cooperare cu alte instituţii cu atribuţii în domeniul ordinii publice, având ca principal obiectiv creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului, atât prin misiunile de asigurare sau restabilire a ordinii publice cât şi prin participarea la menţinerea ordinii publice.

Anul 2021 s-a caracterizat în special prin reducerea semnificativă a manifestărilor publice datorită situației epidemiologice de la nivel național și internațional cauzată de virusul Sars-Cov-2.

  În perioada supusă evaluării, au fost executate un număr total de 545 misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, la care a fost folosit un număr de 1859 jandarmi faţă de 587 misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, la care a fost folosit un număr de 2712 jandarmi în anul 2020, fiind adoptate cele mai eficiente dispozitive şi măsuri pentru  prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional atât în mediul urban cât şi rural.

Manifestări de protest:  

           Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş Severin a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării a 20 manifestări de protest, cu un efectiv de 171 jandarmi, faţă de 2 misiuni cu un efectiv de 6  jandarmi în anul 2020, neînregistrându-se evenimente deosebite cu incidenţă la adresa ordinii publice.

Datorită restricțiilor impuse de autorități pentru prevenirea și limitarea răspândirii Sars-Cov-2 în rândul cetățenilor au apărut nemulțumiri, drept pentru care numărul acțiunilor de protest au crescut în anul 2021 comparativ cu anul 2020.

La nivelul judeţului Caraş Severin, în cursul anului 2021, nu au fost situaţii de intervenţie în forţă pentru restabilirea ordinii publice.


a)        Manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale:

      În cursul anului 2021, au fost asigurate măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul manifestărilor organizate în spaţiul public, astfel  am asigurat ordinea şi siguranţa publică la un număr de 148 manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale, etc. cu un efectiv de 603 jandarmi, față de 42 misiuni cu 252 jandarmi în 2020. Pe timpul desfășurării acestor manifestări au fost constatate 15 sancțiune contravenționale, în valoare de 2700 lei, observând totodată că nu au fost cazuri în care să fie restabilită ordinea publică, constatându-se faptul că măsurile luate de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin pe timpul desfășurării manifestațiilor au fost în concordanță cu riscurile și amenințările identificate.

b)     Manifestări sportive:

            A fost asigurată ordinea şi siguranţa publică pe timpul desfăşurării a unui număr de 56manifestări sportive, cu un efectiv de 312 jandarmi față de 22 manifestări sportive cu un efectiv de 137 jandarmi în anul 2020. Printre cele mei importante au fost meciurile de fotbal pe care echipele C.S.M Reşiţa, A.F.C. Voința Lupac și A.C.S. Progresul Ezeriș le-au susţinut în liga a III-a, un total 22 de meciuri.

      Misiunile de asigurare a ordinii publice la manifestările sportive au crescut, însă datorită situației epidemiologice de la nivel național și internațional cauzată de virusul Sars-Cov-2, acestea s-au desfășurat preponderent fără participarea spectatorilor.

 

c)      Vizite oficiale:

       Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş Severin a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării a 2 vizite oficiale, cu un efectiv de 14 de jandarmi față de 4 vizite oficiale, cu un efectiv de 44 de jandarmi în 2020, neînregistrându-se evenimente deosebite cu incidenţă la adresa ordinii publice.

 

d)  Alte acțiuni:

         Având în vedere situația epidemiologică de la nivel național și internațional cauzată de virusul Sars-Cov-2, Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș Severin a executat misiuni specifice în acest context (misiuni pentru verificarea în vederea respectării prevederilor H.G. privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, misiuni de asigurare a ordinii publice și protecție în zona centrelor de carantină constituite la nivel județului Caraș-Severin, misiuni de verificare a respectării măsurilor de carantinare, izolare a persoanelor la domiciliu, misiuni de asigurare a protecției transporturilor dozelor de vaccin).

         Astfel, în perioada analizată au fost executate acțiuni de verificare a respectării măsurilor de prevenire/limitare și răspândire a noului coronavirus SARS-Cov-2 de către patrule de jandarmi: 768 acțiuni cu un efectiv de 3072 jandarmiau fost aplicate 1466 sancțiuni contravenționale (amenzi și avertismente), valoare 126.250 lei și a fost sesizată o faptă de natură penală, respectiv „zădărnicirea combaterii bolilor” prevăzută de art. 352 Cod Penal, comparativ cu anul 2020, când au fost executate un număr de 309 misiuni în context Covid, cu un efectiv de 1131 jandarmi și au fost constatate 776 sancțiuni contravenționale (amenzi și avertismente), valoare 55.000 lei.

e) Acțiuni executate premergător și pe timpul desfășurării alegerilor:

În anul 2021 s-au desfășurat alegeri pentru autoritățile administrației publice locale în localitatea Moldova Nouă și Bocșa.

        În acest context au fost executate un număr de 63 misiuni cu un efectiv de 145 jandarmi nefiind constatate sancțiuni contravenționale.                                                                                                        

În urma executării misiunilor de asigurarea şi restabilirea ordinii publice au fost obţinute următoarele rezultate:

 

Ø  contravenţii = 15 în valoare de 2700 lei, faţă de 7 în valoare de 2800  lei în anul 2020;

 

 Participarea la menţinerea ordinii publice:

            În baza legislației privind organizarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş Severin a participat cu efectivele disponibile la menţinerea ordinii şi siguranţei publice, prin sistemul patrulelor mixte (jandarmerie-poliţie), în zone, locuri şi medii cu potenţial criminogen ridicat, atât în mediul urban (în municipiile Reșița, Caransebeș, oraşele Bocşa, Anina, Oțelu Roșu, Oravița şi Băile Herculane) cât şi în mediul rural, în cooperare cu efective de poliţie din cadrul secţiilor şi posturilor de poliţie rurală.

              Astfel, în cursul anului 2021 au fost executate un număr de 1993misiuni de menţinere a ordinii publice prin sistemul patrulelor mixte la care a fost folosit un număr de 5241 jandarmi faţă de 2258  misiuni în anul 2020 cu un număr de 7285 jandarmi.

Executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice prin sistemul patrulelor mixte în zonele şi locurile stabilite şi-au atins menirea pentru care au fost constituite, asigurându-se un climat de siguranţă cetăţenilor din mediul urban şi rural.

    În urma participării la misiunile de menţinere a ordinii publice executate prin sistemul patrulelor mixte, s-au obţinut următoarele rezultate:

Ø  infracţiuni constatate  = 214 faţă de 199 în anul 2020;

Ø  autori depistaţi  = 182 faţă de 182  în anul 2020;

Ø  contravenţii =  1233  în valoare de 182.350 faţă de 1142 în valoare de 544150 lei în anul 2020;

            Acţiunile de menţinere a ordinii publice au vizat şi zonele apropiate obiectivelor din competenţa inspectoratului, atât în municipiile Reşiţa şi Caransebeş cât şi în localitatea Oraviţa, unde s-a acţionat independent cu efectivele rezervelor de intervenţie, fapt ce a venit în sprijinul păstrării climatului de ordine şi siguranţă, atât pentru instituţiile beneficiare, cât şi pentru cetăţeni.

O atenţie deosebită a fost acordată misiunii de menţinere a ordinii publice în zonele adiacente instituţiilor de învăţământ preuniversitar din municipiile Reşiţa şi Caransebeş şi localitatea Oravița unde s-a acţionat cu precădere pentru protecţia elevilor şi personalului didactic ocazie cu care au fost desfăşurate şi activităţi preventiv – educative.

Creșterea gradului de siguranță în școli reprezintă unul din obiectivele instituției noastre, fiind interesați să participăm activ la consolidarea unui climat de siguranță în mediul școlar, bazat pe protejarea și informarea corectă, atât pentru a contribui la educarea tinerelor generații cât și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale populației ca școala să reprezinte un mediu dedicat studiului și educației, protejat de violență sau alte forme de criminalitate.

            În cursul anului 2021 au fost executate un număr de 196misiuni de menţinere a ordinii publice în zona instituțiilor de învățământ la care a fost folosit un număr de 651 jandarmi faţă de 225  misiuni în anul 2020 cu un număr de 609 jandarmi.

Independent au fost executate misiuni de menţinere a ordinii publice pe traseele turistice în zona Staţiunii Crivaia și temporar pe muntele Semenic, cu efective din cadrul Postului de Jandarmi Montan Văliug, în zona Muntele Mic, cu efective din cadrul Postului de Jandarmi Montan Muntele Mic  precum şi în staţiunea Băile Herculane cu efective din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Herculane.

 Astfel, în cursul anului 2021 au fost executate prin patrule de jandarmi un număr de 1188 misiuni de menţinere a ordinii publice la care a fost folosit un număr de 5866 jandarmi  faţă de 1288misiuni în anul 2020 cu un număr de 4827 jandarmi.

 Scăderea numărului de misiuni și jandarmi folosiți la executarea misiunilor de menținere a ordinii publice prin patrule de jandarmi s-a datorat executării misiunilor în context Covid precum și direcționării unui număr însemnat de jandarmi către misiunile de pază.

În urma executării misiunilor de menţinerea ordinii publice prin patrule de jandarmi, au fost obţinute următoarele rezultate:

Ø   infracţiuni constatate  = 66 faţă de 105 în anul 2020;

Ø   autori depistaţi  = 58 faţă de 107 în anul 2020;

Ø contravenţii=1.602 în valoare de 332.225 lei faţă de 1448 în valoare de 599.300lei în anul 2020

Acțiuni punctuale:

      În anul 2021 au fost organizate 46 acțiunipunctuale cu un efectiv de 215 jandarmi, față de 41 acțiuni cu 243 jandarmiîn anul 2020 pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale din domeniul silvic, piscicol, comerțului ilicit cu produse accizabile, consumului de băuturi alcoolice pe domeniul public, fumatului în spațiile închise, respectarea prevederilor Hotărârilor de Guvern, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, etc.

În urma executării acțiunilor punctuale, au fost obţinute următoarele rezultate:

Ø   contravenţii = 154 în valoare de 32100 lei faţă de 167 în valoare de 21800 lei în anul 2020

     

Pe linia executării mandatelor de aducere emise de către Instanţele de Judecată şi Parchete:

În anul 2021, Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin a primit spre executare un număr de 655 mandate de aducere, emise de instanţe şi parchete, din care s-au materializat prin prezentarea persoanelor indicate a unui număr de 305 mandate, iar prin neprezentarea persoanelor indicate a unui număr de 350 mandate, folosindu-se un număr de 1310 jandarmi, în 48 localităţi, din zona de competenţă, mai multe față de anul 2020, când au fost puse în executare 417de mandate, emise de instanţe şi parchete, din care s-au materializat prin prezentarea persoanelor indicate a unui număr de 180 mandate, iar prin neprezentarea persoanelor indicate a unui număr de 237 mandate, folosindu-se un număr de 825 jandarmi, în 46 localităţi, din zona de competenţă.

Pozitiv este faptul că, în cazul constatărilor efectuate de efectivele de jandarmi respectiv dosarele instrumentate de organele de urmărire penală, nu a fost dispusă nicio soluţie negativă de către organele abilitate din care să rezulte culpabilitatea personalului unităţii care a întocmit actele de constatare respective.

Managementul integrat al pazei şi protecţiei instituţionale, transporturilor speciale, transporturilor de bunuri şi valori şi corespondenţă clasificată 

În conformitate cu prevederile H.G. nr. 1486/2005 privind asigurarea pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor cu efective de jandarmi, cu modificările şi completările ulterioare, inspectoratul asigură paza şi protecţia unui număr de 18 obiective cu exceptare de la plată (6 obiective aparţinând Ministerului Justiţiei, 5 Ministerului Public, 6 obiective aparţinând Ministerului Economiei şi Finanţelor, 1 obiectiv aparţinând Curţii de Conturi).

De asemenea, în conformitate cu prevederile Ordinului M.A.I. nr. S/38 din 18.04.2018, privind aprobarea listei cu obiectivele și transporturile aparținând M.A.I. la care se asigură paza cu efective de jandarmi, inspectoratul asigură paza şi protecţia a 2 obiective (Instituţia Prefectului Judeţului Caraş Severin, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Caraş Severin), iar conform Ordinului I.G.J.R. nr. S/7/2020 din 24.02.2020, privind asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor aparţinând Jandarmeriei Române, 2 obiective (Sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin şi Sediul Detaşamentului 3 Jandarmi Caransebeş).

Concomitent cu executarea acestor misiuni, s-a asigurat menţinerea ordinii interioare necesare desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţilor la instanţele judecătoreşti, cu efective din cadrul detaşamentelor, în 12 săli de judecată, dispuse în 4 localităţi, respectiv 5 săli la Tribunalul Caraş-Severin, 2 săli la Judecătoria Reşiţa, 2 săli la Judecătoriile Oraviţa şi Caransebeş şi o sală la Judecătoria Moldova Nouă.

Activitatea de management operaţional 

            În anul 2021 personalul compartimentului a monitorizat 5133 misiuni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020, când s-au monitorizat 4957 misiuni din competenţă, ceea ce reprezintă o creştere cu 4 %.

Sesizări prin Sistemul Naţional Unic al Apelurilor de Urgenţă „112”:

            În anul 2021 s-a răspuns cu promtitudinelaun număr de 818  apeluri venite prin S.N.U.A.U. „112”, faţă de 763 de apeluri venite prin S.N.U.A.U. „112” în 2020,ceea ce reprezintă o creştere  cu  7 %şi 127  solicitări pe alte posturi telefonice, faţă de 119 apeluri în anul 2020, ceea ce reprezintă o creştere cu  6 %.

            Timpul de răspuns la apeluri primite prin S.N.U.A.U. „112” a fost de aproximativ 4 minute în anul 2021, comparativ cu anul 2020 când acesta a fost tot de 4 minute, ca urmare a  faptului că intervenţiile la solicitări au fost marea majoritate în municipiul Reşiţa.

            Monitorizare transporturi speciale şi de valori:

                        În perioada de referinţă au fost monitorizate de către structura cu atribuţii a unităţii un număr de 388 transporturi speciale şi de valori, comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2020, când s-au monitorizat 315 transporturi speciale şi de valori, ceea ce reprezintă o creştere cu  19 %.

COOPERAREA INTERINSTITUŢIONALĂ

                              Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin a răspuns tuturor solicitărilor primite, în vederea executării unor acţiuni în comun sau pentru asigurarea numărului solicitat de efective în vederea realizării eficiente a sistemului de executare a misiunilor de ordine publică în sistem integrat.

      În baza documentelor de cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice în anul 2021 au fost desfăşurate un nr. de  232 acţiuni  cu 653 jandarmi faţă de anul 2020 când s-au desfăşurat un nr. de  289  misiuni cu un nr. de 1428 jandarmi,  cu următoarele rezultate:

·         infracţiuni constatate  =  3, faţă de 1 în anul 2020;

·         autori depistaţi = 4 faţă de 1 în anul 2020

·         contravenţii  =  8  amenzi în valoare de 1800  lei  şi  28 avertismente faţă de 27 amenzi în valoare de 18950  lei  şi 51 avertismente în anul 2020.

În baza documentelor de colaborarecu instituţii ale administraţiei publice judeţene şi locale şi organizaţii nonguvernamentale, în anul 2021 au fost desfăşurate un nr. de  97 acţiuni  cu 266 jandarmi faţă de anul 2020 când s-au desfăşurat un nr. de  57 misiuni cu un nr. de 123 jandarmi,  cu următoarele rezultate:

·         contravenţii  =  3  amenzi în valoare de 2600  lei  şi  6 avertismente, faţă de 7 avertismente în anul 2020.

De asemenea,în anul  2021  ca urmare a menţinerii situaţiei epidemiologice  generată de virusul SARS-CoV-2, la nivelul judeţului Caraş-Severin a fost menţinută activitatea  Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (C.J.C.C.I.)  care şi-a desfăşurat/îşi desfăşoară activitatea la sediul Instituţiei Prefectului -  judeţul Caraş-Severin.

 La nivelul C.J.C.C.I. personalul nominalizat din cadrul I.J.J. Caraş-Severin împreună cu reprezentanţii celorlalte structuri judeţene cu atribuţii în gestionarea crizei epidemiologice şi realizarea funcţiilor de sprijin au cooperat, 24 de ore din 24, în vederea asigurării permanente a analizei situaţiei, informării operative a factorilor de decizie, de la nivel judeţean şi naţional, cu privire la situaţia existentă, raportarea şi coordonarea acţiunilor de intervenţie, precum şi pentru asigurarea suportului decizional al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin.

Trebuie amintită cooperarea foarte bună pe care Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin o are cu Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin şi cu Structura Teritorială Pentru Probleme Speciale Caraş-Severin , atât pentru executarea atribuţiilor pe care unitatea noastră le are pe linie de mobilizare, cât şi pe linia evidenţei militarilor jandarmi, care au trecut în rezervă sau în retragere.

O foarte bună colaborare s-a dezvoltat şi cu administraţiile publice locale unde funcţionează structuri de jandarmi.

De asemenea, există o bună cooperare cu instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi o bună colaborare cu toate instituţiile publice deconcentrate, sindicate, instituţii publice şi private, organizaţii neguvernamentale.

 

COMUNICARE PUBLICĂ

Pe linie de relaţii cu publicul

În cursul anului 2021, un număr de 8 persoane au solicitat şi au fost primite în audienţă, de conducerea inspectoratului.

În anul 2021, au fost primite 21 de  petiţii, din care:  15 au reprezentat diferite cereri (recalcularea pensiilor, solicitări pentru primire în audienţă etc.), 1 petiţii care excedează competenţei MAI, redirecţionate la alte instituţii/autorităţi, 1 reveniri pe aceeaşi problematică, 3 petiţii în care este reclamată activitatea profesională sau conduita personalului MAI,  primindu-se şi o scrisoare de mulţumire.

Comparativ cu anul 2020, când la nivelul inspectoratului au fost înregistrate 25 de petiţii, numărul de petiţii în anul 2021 a scăzut cu 16 %.

Petiţiile primite au fost analizate şi soluţionate în termenul legal, cetăţenii fiind informaţi asupra modului de rezolvare a solicitărilor adresate inspectoratului nostru în conformitate cu Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

        Imaginea publică

Obiectivul principal al activităţii de relaţii publice l-a constituit asigurarea unei comunicări transparente, credibile şi corecte, pentru consolidarea imaginii pozitive de care se bucură arma Jandarmeriei.

Pe această linie s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea colaborării cu societatea civilă, cu instituţiile publice locale dar şi cu organizaţiile neguvernamentale.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş Severin a fost implicat în 12 de campanii umanitare, participând la peste 25 de acțiuni în cadrul acestora. Fiind la momentul evaluării activității amintim câteva din acțiunile desfășurate, dar și pe cei ne-au fost alături în aceste campanii. În acest an am reușit să organizăm activități privind campaniile de donare de sânge, precum şi strângere de fonduri pentru anumite persoane cu o situaţie financiară precară, sprijinirea cu alimente și chiar mâncare caldă a mai multor familii nevoiașe, activități împreună cu copiii din cadrul Centrului „Primăvara“, sprijinirea efortului societății civile privind renovarea Spitalului III Staționar Reșița, activități și excursii cu copiii din cartierele Mociur și Muncitoresc, iar la toate aceste acțiuni am avut sprijinul studenților din cadrul secției „Asistență Socială“ a Universității Babeș Bolyai – Centrul Reșița, tinerii din cadrul Centrului de Tineret Mansarda, membrii Asociației Tineretului Ortodox Român, a maestrului bucătar Marian Popovici, a Instituției Prefectului – Caraș-Severin, prezent la majoritatea acțiunilor fiind domnul prefect Cristian Gâfu și, nu în ultimul rând, a domnului Ovidiu Lolea. Prin mediatizarea acestor evenimente, a fost făcut cunoscut spiritul voluntar ce-i caracterizează pe jandarmi şi faptul că sunt întotdeauna alături de persoanele aflate în dificultate.

Ca obiective principale pentru anul 2022, ne propunem: consolidarea imaginii pozitive a inspectoratului, creşterea gradului de informare a cetăţenilor despre locul, rolul, misiunile şi atribuţiile inspectoratului şi al Jandarmeriei Române în societate, stabilirea unui dialog cu reprezentanţii ONG-urilor, cu formatorii de opinie şi cu reprezentanţii instituţiilor publice locale.

DIFICULTĂŢI IDENTIFICATE

Deficitul mare de  personal înregistrat în anul 2021 la nivelul structurilor operative (de aproximativ 23% la structurile de ordine publică respectiv 28% la structurile de pază şi  protecţie instituţională)  a generat  o scădere a vizibilităţii efectivelor de jandarmi în cadrul dispozitivelor de ordine publică respectiv suprasolicitarea personalului din structurile de pază prin acumularea unui număr mare de ore suplimentare şi imposibilitatea recuperării în totalitate a acestora.    

          O altă dificultate este faptul că deficitul de personal înregistrat  la nivelul structurilor operative cât şi la nivelul celor neoperative (de comandament) este în continuă creștere şi în anul 2022 ca urmare a solicitărilor de trecere în rezervă, în perioada imediat următoare, a unor subofițeri care și-au manifestat această intenție prin întocmirea rapoartelor personale.

           Activitatea de pregătire a personalului inspectoratului a fost îngreunată ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţi pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-Cov.2

Suprasolicitarea personalului din structurile de comandament prin desfăşurarea şi a altor activităţi care nu sunt menţionate în fişa postului .

Menţionăm faptul că,  în cea mai mare parte  aceste dificultăţi identificate nu sunt în competenţa de soluţionare a inspectoratului nostru.


CONCLUZII

În mod cert I.J.J. Caraş-Severin a demonstrat şi dovedeşte permanent că poate îndeplini misiunile încredinţate şi este capabil să îşi reorienteze activitatea în funcţie de evoluţia dinamică şi permanentă a societăţii, adaptarea rapidă a instituţiei noastre la schimbările frecvente ale mediului de activitate intern şi extern, încrederea meritată de care se bucură instituţia noastră, reprezintă dovezi de necontestat ale potenţialului jandarmilor cărăşeni.

Rezultatele obţinute, reflectă capacitatea de acţiune a instituţiei, atât în activitatea de îndeplinire a misiunilor încredinţate, cât şi în activitatea de gestionare a resurselor umane şi materiale.

Putem aprecia că activitatea desfăşurată de către inspectorat în anul 2021 s-a realizat în condiţii bune, obiectivele şi sarcinile stabilite fiind realizate.

Vom acorda în continuare o atenţie sporită managementului calităţii în toate domeniile de activitate, fiind necesară o abordare pragmatică a activităţilor în sensul aplicării cu responsabilitate a legislaţiei în vigoare, precum şi adaptării pregătirii militare şi de specialitate în conformitate cu evoluţia situaţiei operative.

Managementul aplicat pentru organizarea, coordonarea şi conducerea activităţilor specifice a constituit una din responsabilităţile de bază ale comenzii inspectoratului şi s-a realizat prin aplicarea şi transpunerea în practică a actelor normative, a ordinelor eşalonului superior şi aplicarea prevederilor acestora pe timpul îndeplinirii atribuţiilor specifice, astfel încât comunitatea în slujba căreia se află, să  perceapă că mediul social în care îşi desfăşoară activitatea cotidiană este unul sigur şi stabil, cel puţin din prisma ordinii şi siguranţei publice.

Se poate arăta faptul că activitatea inspectoratului a fost una pozitivă, cu multiple realizări şi rezultate pozitive, atât în domeniul operativ, cât şi a celui de suport contribuind astfel, alături de celelalte instituţii abilitate, la apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, la consolidarea climatului de ordine şi siguranţă publică, la prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului  pe raza judeţului Caraş-Severin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu