Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 24 februarie 2022

Sedinte la Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin

 
Instituția Prefectului-Județul Caraș-Severin a organizat astăzi, 23 februarie 2022, în sistem online, ședința Comisiei de dialog social, având următoarea tematică:

1. Informare privind modul cum s-a organizat și derulat activitatea de aprovizionare cu lemn de foc a populației, în special în mediul rural în anul 2021, prezentată de domnul Daniel Poliță, director executiv al Direcției Silvice Caraș-Severin.

2. Informare privind vaccinarea anti COVID-19 la nivelul unităților sanitare cu paturi din județul Caraș-Severin, prezentată domnul Dănilă Miloș, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a județului Caraş-Severin.

La ședință au participat prefectul județului, domnul Ioan Dragomir, și cei doi subprefecți, domnul Cristian Gâfu și domnul Alin Muntean.

În cadrul ședinței, prefectul județului, domnul Ioan Dragomir, a solicitat Direcției Silvice Caraș-Severin să manifeste deschidere față de problemele cetățenilor și să soluționeze cu celeritate sesizările, dar și să ia măsuri pentru aprovizionarea din timp cu lemn de foc a populației.

......................... 

Instituția Prefectului-Județul Caraș-Severin a organizat astăzi, 23 februarie 2022, în sistem online, ședința Comitetului Consultativ de Dialog civic pentru Problemele Persoanelor vârstnice din judeţul Caraş-Severin, care a cuprins două puncte pe ordinea de zi:

1. Analiza dinamicii bolilor cronice în perioada 2017-2021 și a infectării cu Covid-19 în anul 2021 în județ, prezentată de domnul Dănilă Miloș, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a județului Caraş-Severin.

2. Informare privind rețeaua de cămine pentru persoane vârstnice din Caraș-Severin

prezentată de doamna Elena Solomonesc, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.

La ședință au participat prefectul județului, domnul Ioan Dragomir, și cei doi subprefecți, domnul Cristian Gâfu și domnul Alin Muntean.

 De remarcat este faptul că în privința centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice din județul Caraș-Severin a fost înființat un cămin privat în Bozovici, cu o capacitate de 50 locuri dintre care, în prezent, sunt ocupate 29 de locuri.

În cadrul ședinței, prefectul județului Caraș-Severin, domnul Ioan Dragomir, a solicitat explicații referitor la diferența de costuri între centrele rezidențiale din sistemul public și cele din sistemul privat. Doamna Elena Solomonesc, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin, a precizat că în sistemul public costurile sunt reglementate de legislație în funcție de gradul de dependență al persoanei beneficiare și anume persoane dependente, persoane semidependente și persoane independente. Diferența de cost este influențată și de salarii, de sistemul de încălzire sau de amplasarea centrului respectiv, a mai menționat doamna Elena Solomonesc.

O altă problemă semnalată este reprezentată de multitudinea documentelor necesare pentru admiterea unei persoane vârstnice într-un centru rezidențial, în acest sens, prefectul județului, domnul Ioan Dragomir, a solicitat tuturor reprezentanților serviciilor publice deconcentrate propuneri privind simplificarea documentației.

În ceea ce privește punctul de pe ordinea de zi referitor la analiza bolilor cronice, domnul prefect a solicitat Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin identificarea de modalități pentru îmbunătățirea situației astfel încât populația să fie încurajată să acceseze serviciile medicale în mod constant, în scopul prevenirii apariției unor boli, dar și pentru a beneficia de tratamentul corespunzător, după caz.

 

 

Cancelaria Prefectului

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu