Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 3 februarie 2022

Aplicația CPAC pentru mobil are acum 957 de creatori autentici de gusturi desăvârșite

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale susține producătorii români și serviciile autentice, atestate la nivel național și european, prin intermediul CPAC – Catalogul Produselor și Activităților Certificate, aplicație unică în România creată pentru telefonia mobilă.
La momentul lansării aplicației CPAC, în 2018, aceasta includea 230 de producători și 753 de produse listate. Până în prezent numărul lor a crescut considerabil și acum sunt înscriși în CPAC 957 de producători și 2.883 de produse. Cea mai mare creștere o reprezintă produsul montan, de la 36 în anul 2018, la 1.906 în acest moment. De asemenea, au înregistrat creșteri și produsele tradiționale (de la 592 la 656), produsele viticole atestate, cât și restul produselor atestate la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 

Aplicația CPAC include modulul privind produsele atestate la nivel național (produse tradiționale, montane, cu rețetă consacrată), la nivel european (produse cu denumire de origine protejată – DOP sau cu indicație geografică protejată – IGP) și modulul privind pensiunile agroturistice (pensiuni turistice, pensiuni agroturistice, puncte de informare turistică, centre de recreere).

Experții IT din cadrul AFIR, care au creat aplicația, lucrează în acest moment la dezvoltarea CPAC. Astfel, în cursul acestui an, într-o primă etapă de dezvoltare, aplicația va fi completată cu modulul privind prezentarea meșteșugarilor care au beneficiat de finanțare nerambursabilă prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cu modulul privind prezentarea târgurilor și a evenimentelor locale (conform informațiilor comunicate de Consiliile județene), dar și cu o nouă interfață care să permită parcurgerea cât mai facilă a tuturor informațiilor disponibile.

Reamintim că aplicația CPAC este dezvoltată integral în regim de voluntariat de către experții IT din cadrul AFIR și poate fi utilizată de toți cei interesați atât în sistemul de operare Android (descărcare din Google Play – CPAC: https://bit.ly/3ghKU6x), cât și în IOS (descărcare din App Store – CPAC Romania: https://apple.co/3ug5H2J). În această aplicație regăsiți toți producătorii certificați la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și toate produsele alimentare românești atestate european și național, fiind o transpunere grafică și facilă a Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT) al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De asemenea, aplicația include beneficiarii PNDR care au primit finanțare nerambursabilă prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru agroturism și activități turistice în mediul rural.

                    Totodată, prin intermediul CPAC, utilizatorii pot verifica autenticitatea produselor și consulta detaliile referitoare la producător și la rețetele utilizate, cu ajutorul funcției de scanare a codurilor QR aplicate de producători în punctele de desfacere a produselor omologate. Aplicația CPAC afișează cu ajutorul Google Maps toți producătorii de pe teritoriul României care dețin certificate de calitate, cu ajutorul indicatorilor sortați pe culori, în funcție de tipul de produse realizate. În acest fel, CPAC permite accesarea detaliilor legate de produs apăsând direct pe semnul de pe hartă, indicarea drumului către producător, aflarea datelor de contact ale producătorilor, cât și afișarea tuturor produsele realizate de producător.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu