Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Ministerul Sănătăţii au lansat proiectul "Sistem informatic pentru registrele de sănătate - RegInterMed"
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), împreună cu Ministerul Sănătăţii, în calitate de lider de parteneriat şi beneficiar, au lansat proiectul "Sistem informatic pentru registrele de sănătate - RegInterMed", cod proiect 130718.
"Îmbunătăţirile pe care le propunem prin proiectul RegInterMed ţin de eficientizarea sistemului de sănătate prin dezvoltarea şi consolidarea de soluţii informatice ale depozitelor de date, dar şi prin monitorizare, documentare şi suport al procesului de luare a deciziilor medicale. În proiect vor fi realizate 100 de registre de sănătate, care vor fi interconectate în cadrul unui sistem informatic integrat. Pentru fiecare categorie de beneficiari, estimăm că peste 2 milioane de pacienţi, peste 50.000 de medici şi peste 300 de specialişti ai Ministerului Sănătăţii vor fi parte a acestui sistem informatic", a declarat preşedintele ADR, Octavian Oprea.
Sistemul informatic propus în cadrul proiectului are ca scop principal furnizarea de servicii online specifice domeniului e-sănătate în beneficiul cetăţenilor, precum şi al instituţiilor şi organizaţiilor din domeniul sănătăţii. Sistemul facilitează desfăşurarea în mod eficient, şi în anumite cazuri automat, a activităţilor specifice interfeţei dintre organismele administraţiei centrale şi cetăţeni.
Sistemul informatic va furniza servicii online care vor genera beneficii:
* Pentru Ministerul Sănătăţii - monitorizarea şi evaluarea sănătăţii populaţiei, precum şi posibilitatea realizării unor statistici, în baza informaţiilor deţinute într-o bază de date reală şi actualizată, în vederea elaborării unor decizii fundamentate;
* Pentru medici - consistenţa informaţiilor, centralizate într-o bază unică; păstrarea istoricului pentru fiecare pacient; urmărirea eventualelor interferenţe ale diverselor tratamente acordate într-o anumită perioadă de timp, care ajută la luarea unei decizii medicale optime;
* Pentru pacienţi - istoricul evoluţiei în cazul tratamentelor anterioare şi extragerea cu uşurinţă a unor statistici pentru luarea de decizii în beneficiul pacienţilor.Soluţia implementată va asigura interoperabilitatea sistemului informatic propus cu alte sisteme existente în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, precum şi cu sistemele informatice ale unităţilor medicale.
Prin utilizarea standardelor informatice medicale, proiectul RegInterMed va asigura interoperabilitatea la nivel european şi schimbul de informaţii pentru pacienţii care solicită servicii medicale transfrontaliere, iar baza de date constituită în cadrul proiectului reprezintă o arhivă electronică şi un back-up al informaţiilor fiecărui pacient.
Pentru interoperabilitatea cu sistemele informatice ale UE, se vor utiliza standarde compatibile cu cele utilizate de platformele pentru schimb de date ale proiectelor Cross-border health dezvoltate la nivelul Uniunii Europene testate şi implementate prin IHE Europe şi care se afla în etapa de testare de către ţările care fac parte din European eHealth Digital Service Infrastructure.
La eveniment au participat preşedintele ADR, Octavian Oprea; secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andra Diana Migiu; preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe; directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, general-locotenent ing. Ionel -Sorin Bălan; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, prof. univ. dr. Viorel Jinga; directorul general al Institutului Naţional de Sănătate Publică, Carmen Ungureanu; preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate Vlad-Teodor Berbecar şi Corina Atanasiu, secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Valoarea totală a proiectului este de 67.591.875.80 lei cu TVA, din care 57.114.146,19 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.
Serviciul Comunicare Publică
Autoritatea pentru Digitalizarea României
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu