Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 30 septembrie 2021

Politehnica timișoreană este prima universitate din România care semnează Carta Diversității

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în premieră pentru o instituție de învățământ superior din România, Carta Diversității, o inițiativă a Comisiei Europene din 2010, lansată la noi în țară în 18 aprilie 2018, ce reunește 144 de semnatari, printre acestea aflându-se marile companii și principalele instituții. La nivel european, platforma dedicată reunește peste 7000 de semnatari din 18 state membre care și-au asumat principiile care stau la baza Cartei, peste 14 milioane de angajați (cca. 200.000 în România) beneficiind deja de angajamentul voluntar al companiilor și instituțiilor semnatare în domeniul managementului diversității.

Carta Diversității din România urmează modelele de succes existente în alte state europene și are la bază un set de principii generale, asumate voluntar de către semnatari cu scopul de a promova diversitatea, non-discriminarea, incluziunea  și egalitatea de șanse la locul de muncă. Reunind la aceeași masă grupuri co-interesate dintre cele mai diverse, Carta este o excelentă platformă colaborativă de dezbatere în jurul managementului diversității. Angajamentul facilitează semnatarului accesul la platforma de resurse, bunele practici și instrumentelele dezvoltate în cadrul Cartei și cele puse la dispoziție prin Platforma Europeană de Diversitate.

„Universitatea Politehnica Timișoara reprezintă de un secol un pol al inovației pentru vestul țării și continuă să ducă mai departe această tradiție. Fiind o universitate tehnică, are la bază dezvoltarea tehnologiei pentru progresul societății, iar în ceea ce privește tehnologia, aceasta nu face diferențe de gen, rasă, cultură, religie, etnie, naționalitate, personalitate sau orice alte trăsături care conferă unicitate fiecăruia dintre noi. Tot în acest fel, pentru Universitatea Politehnica Timișoara valorizarea și recunoașterea potențialului fiecărei persoane în parte este și va rămâne o prioritate.

Suntem în egală măsură mândri și bucuroși să fim prima universitate din România care semnează Carta Diversității și avem convingerea că astfel de inițiative vor duce la dezvoltarea unei societăți mai echitabile și mai favorabile incluziunii. Astfel, ne aliniem și ducem mai departe spiritul Timișoarei, acela de toleranță în diversitate. Timișoara a fost și continuă să fie un spațiu multicultural, al incluziunii, unde diversitatea a fost întotdeauna sprijinită și celebrată, sub toate formele ei.

Credem cu tărie că viitorul omenirii se bazează pe diversitate și de aceea, încurajăm și alte universități să se alinieze acestor valori fundamentale, care stau la baza unei lumi incluzive și sigure pentru noi toți”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Dacă la începuturi Școala Politehnică era văzută ca o universitate predominant masculină (deși a avut și câteva studente încă din primul an de existență), astăzi raportul genurilor a început să se echilibreze în UPT, concomitent și cu dezvoltarea unor noi profiluri și specializări (arhitectură, comunicare, management), dar și prin interesul tot mai mare al studentelor pentru domenii cum sunt ingineria sau zona IT.

 

Despre Universitatea Politehnica Timișoara

Înfiinţată în anul 1920, la scurt timp după unirea teritoriilor româneşti, într-un context european marcat de redefinirea statală şi tarele primului război mondial, Şcoala Politehnică din Timişoara – cum s-a numit la început – a constituit răspunsul pentru una din cerinţele formulate de societatea românească a vremii, şi anume formarea de ingineri.

Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi.

În spiritul tradiţiei, misiunea Universităţii Politehnica Timişoara constă în satisfacerea cerinţelor de competenţă ale mediului societal, prin asigurarea formării profesionale superioare, de nivel universitar şi postuniversitar. Purtătoare de valori fundamentale, misiunea reflectă, totodată, preocuparea pentru viitorul societăţii, prin trasarea direcţiilor de dezvoltare a acesteia în plan local, regional, naţional, internaţional.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu