Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 12 iulie 2021

Universitatea Politehnica Timișoara va forma din toamnă grupe de excelență pentru studenții din domeniul IT

 

Universitatea Politehnica Timișoara a încurajat și a susținut mereu performanța. După ce, în anii trecuți, a acordat (și acordă în continuare) cele mai mari burse, din venituri proprii, studenților merituoși, le-a acordat acestora o serie de facilități, a introdus, în premieră națională, admiterea pe bază de portofoliu, UPT vine acum cu o altă premieră - formarea unor grupe de excelență, care să valorifice la maxim potențialul studenților și din rândul cărora să fie, eventual, selectați viitorii profesori sau specialiști de înaltă performanță.

Întrucât admiterea la Universitatea Politehnica Timișoara se desfășoară

și în varianta portofoliului de realizări, prin care candidații cu cele mai bune rezultate la concursurile din domeniul IT de la nivel de liceu pot să-și valorifice acest parcurs și, pe de altă parte, datorită faptului că la admiterea la cele două facultăți – Automatică și Calculatoare și respectiv Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale - numărul de studenți admiși pe locuri de olimpici este cel mai ridicat, din anul universitar 2021-2022, vor fi formate primele grupe de excelență pentru studenții celor două facultăți.

Înscrierea în cadrul acestor grupe se va face pe bază de invitație, pentru studenții cu rezultate deosebite în liceu și va însemna participarea la activități suplimentare, cu posibilitatea recunoașterii acestora la anumite discipline obligatorii, dar și pregătire supervizată pentru participarea la concursuri. Activitățile pot fi cursuri de nivel avansat din zona algoritmicii (chiar și pentru zona de gaming), roboticii, inteligenței artificiale etc. sau, în anii mai mari, proiecte semestriale complexe sau activități de cercetare din domenii de înaltă tehnologie.

Cursurile vor fi ținute de cadre didactice din universitate, de colegi performanți din cadrul A.R.U.T. (Alianța Română a Universităților Tehnice) sau de către invitați de la universități sau companii de prestigiu din străinătate. Studenții beneficiari ai acestui sistem de excelență vor avea acces la burse suplimentare din veniturile proprii ale universității, la sprijinirea participării lor la concursurile universitare din țară și străinătate printr-un sistem de granturi dedicate și la recunoașterea unor activități didactice dacă efortul în domeniile acelor discipline a fost suplimentar în cadrul sistemului de excelență.

„E un demers normal pentru Universitatea Politehnică având în vedere preocuparea noastră constantă de a-i avea studenți pe cei mai buni. Urmărim prin aceste grupe de excelență să le creăm tinerilor capabili din IT toate condițiile pentru a se dezvolta în acord cu potențialul pe care  îl au acum. Ideea a pornit de la rezultatele foarte bune ale studenților noștri la concursul ACM din acest an și va putea fi extinsă în anii următori și spre alte facultăți sau domenii. Nu ascund faptul că, având în vedere și sistemul de programe de master pe care îl avem, o ofertă care s-a îndreptat în ultimul an spre pasionații de machine learning, cloud computing sau securitate cibernetică, precum și ce gândim la doctorat și în zona de cercetare, atât ca burse cât și ca dotare, prin acest program sperăm să ne formăm și viitorii colegi din universitate”, a declarat rectorul universității, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan.

La facultățile din domeniul IT – Automatică și Calculatoare și, respectiv, Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale – admiterea se face prin concurs cu probă de verificare a cunoștințelor la matematică sau probă online bazată pe portofoliu de realizări, iar înscrierile se fac în perioadele 6 - 16 iulie 2021 (online) și 12 - 16 iulie 2021 (fizic).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu