Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 29 iulie 2021

Ședințe la Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin


Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin a organizat, în data de 28 iulie 2021, la sediul Palatului Administrativ, şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, având următoarea ordine de zi:

1. Informare privind beneficiarii de venit minim garantat din rândul persoanelor vârstnice, în cursul anului 2020 și în primul semestru al anului 2021, care a fost prezentată de Elena Solomonesc, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială  Caraş-Severin.

2. Informare privind măsurile luate pentru respectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului în perioada ianuarie - iunie 2021, cuprinzând două materiale, unul prezentat de Mirela Ianoşi din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin şi un material prezentat de Elena Furdi, reprezentant al Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Caraş-Severin.

3. Informare privind rezultatele obținute în urma activității de inspecție fiscală la contribuabilii persoane fizice, în semestrul I 2021, prezentată de Doru Cozma, şef administraţie al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Caraş-Severin.

 

Cancelaria Prefectului


Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin a organizat în data de 28 iulie 2021, la sediul Palatului Administrativ, şedinţa Comisiei de Dialog Social a Judeţului Caraş-Severin, în cadrul căreia au fost abordate două puncte aflate pe ordinea de zi:

1. Informare privind acțiunile desfășurate de către structurile din cadrul activității de inspecție fiscală în semestrul I 2021, prezentată de Doru Cozma, şef administraţie-Administrația Județeană a Finanțelor Publice  Caraș-Severin.

2. Informare privind legislația în vigoare cu referire la monumentele istorice și siturile arheologice, cuprinse în Lista Monumentelor Istorice din Județul Caraș-Severin, prezentată de Trifu Vuiţă din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin.

 

Cancelaria Prefectului


Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin (CJSU),  întrunit ieri, 28 iulie 2021, la sediul Palatului administrativ.

Principalele subiecte de pe ordinea de zi au vizat avertizarea meteorologică tip cod portocaliu de caniculă, care afectează judeţul Caraş-Severin, în intervalul 29, 30 şi 31 iulie (fenomenele vizate sunt val de căldură persistent şi disconfort termic deosebit de accentuat), dar şi măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 la nivelul județului Caraș-Severin.

În cadrul şedinţei, George Cozariuc, (Î) Inspector Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin a prezentat Dispoziţia Secretarului de stat, Şef al Departamentului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, nr. 955 din 28.07.2021 prin care sunt dispuse măsurile care trebuie aplicate de factorii responsabili, precizând că, la nivelul ISU SEMENIC, a fost elaborat planul propriu de măsuri şi transmis tuturor factorilor cu atribuţii în domeniu.  

Astfel, Instituţia Prefectului-Judeţul Caraş-Severin a transmis adrese către unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Caraş-Severin, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin prin care înştiinţează asupra obligativităţii aplicării măsurilor în cazul apariţiei unor situaţii deosebite generate de fenomenele meteorologice, dar şi aplicării măsurilor de prevenire pentru populaţie în perioadele caniculare, în conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

 Menţionăm câteva dintre recomandările privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei, transmise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne:

- deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil, prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);

- evitarea aglomeraţiilor, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00;

- purtarea hainelor lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

- consumarea a 1,5 - 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

- consumarea de fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), mâncare echilibrată şi variată insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

- evitarea băuturilor care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

- evitarea alimentelor cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

- eliminarea consumului de alcool (inclusiv bere) - alcoolul deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

- menţinerea legăturii cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), informarea asupra stării acestora de sănătate şi acordarea de asistenţă la nevoie;

- copiii şi/sau animalele nu se lasă singuri/singure în autoturisme;

- consultarea sfatului medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră;

- persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca, în perioada caniculară, să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei de terapeutice la condiţiile existente;

- pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

În cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin a fost adoptată şi Hotărârea nr. 87 din 28.07.2021 privind constatarea încadrării în limitele de incidenţă cumulată la 14 zile, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 28.07.2021, şi dispunerea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 la nivelul județului Caraș-Severin, conform HGR nr. 730/2021.

 Măsurile pentru diminuarea impactului riscului epidemiologic la nivelul judeţului Caraş-Severin se aplică pentru o perioadă de 14 zile (29.07.2021-11.08.2021), urmând a fi reevaluate la finalul acestei perioade, pe baza analizei prezentate de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Hotărârea intră în vigoare începând cu data de 29.07.2021 şi este valabilă pentru toate unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Caraş-Severin.

Hotărârea nr. 87 din 28.07.2021 şi Anexa 1 pot fi consultate pe site-ul instituţiei, accesând link-ul  https://cs.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.

 

Cancelaria Prefectului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu