Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 17 iulie 2021

România se confruntă cu o creştere a infectărilor cu HIV/SIDA

Romanian Angel Appeal şi Observatorul Român de Sănătate trag un semnal de alarmă asupra urgenţei alocării fondurilor locale necesare pentru prevenirea şi stoparea răspândirii infecţiei cu HIV în România

Bucureşti, 15.07.2021 - Infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) este o problemă majoră de sănătate publică în România. Criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a agravat situaţia, rata de testare HIV/SIDA înregistrând în 2020 o scădere importantă, în contextul în care numărul de cazuri noi de infecţie cu HIV în România era deja în creştere în ultimii ani

Pandemia COVID-19 a avut însă un impact negativ semnificativ asupra accesului grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate şi suport. Aşadar, numărul de cazuri noi diagnosticate cu infecţia HIV raportate la nivel naţional în anul 2020, a înregistrat o scădere bruscă faţă de anii precedenţi (432 cazuri noi de infecţie HIV în România, din care 76% bărbaţi şi 24% femei), semnalând o prăbuşire a ratei de testare HIV în contextul pandemiei COVID-19.

Bazat pe ultima raportare a Compartimentului Pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România (1), 16.848 de persoane sunt purtătoare ale infecţiei HIV în ţara noastră. Mai mult, 63% dintre cazurile noi de infecţie din ţara noastră sunt diagnosticate cu întârziere (2) din cauza ratei scăzute de testare.

În lipsa unor măsuri urgente de prevenire, care să vizeze grupurile vulnerabile la infecţia HIV, pandemia COVID-19 va fi urmată de o explozie a numărului de cazuri noi HIV în România şi de o agravare dramatică a situaţiei persoanelor nou infectate cu HIV.

Romanian Angel Appeal şi Observatorul Român de Sănătate publică astăzi primul studiu din România referitor la implicarea autorităţilor locale din Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Timiş (oraşele cu cel mai mare număr de cazuri) în problematica HIV/SIDA şi trag un semnal de alarmă asupra urgenţei alocării de fonduri pentru gestionarea situaţiei. Studiul conţine şi un set de recomandări de acţiuni menite să răspundă într-un mod cuprinzător şi coerent problemelor identificate.

Studiul poate fi accesat aici https://observatoruldesanatate.ro/acasa/

Situaţia este cu atât mai critică cu cât, în ultimii zece ani, sursa de finanţare aproape exclusivă pentru proiectele care au vizat prevenirea infecţiei cu HIV/SIDA în România era reprezentată de granturile externe oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA şi Malariei (GFATM) şi alţi finanţatori internaţionali. În acest moment există în implementare un ultim grant oferit de GFATM, care însă include un suport minim pentru serviciile de reducere a riscurilor adresate CDI, finanţarea acestei componente finalizându-se în decembrie 2020.

Observatorul Român de Sănătate a analizat creşterea numărului de noi cazuri HIV din perioada 2016-2020 şi alocările bugetare de la nivelul judeţelor cu cel mai mare număr de cazuri HIV pentru perioada menţionată.

Având în vedere lipsa finanţărilor locale pentru prevenirea infecţiei HIV şi necesitatea implicării autorităţilor în serviciile de prevenire adresate grupurilor vulnerabile, au fost organizate mese rotunde în fiecare oraş vizat de studiu (Bucureşti, Cluj Napoca, Sibiu, Timişoara). Scopul lor a fost de a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei în care ne aflăm şi de a determina autorităţile locale să găsească soluţii financiare la nivel local pentru aceste grupuri, astfel împiedicând răspândirea infecţiei HIV.

La aceste mese rotunde au fost prezenţi reprezentanţi ai primăriilor, consilieri locali, ai Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul judeţelor, ai Direcţiilor de Asistenţă Socială de la nivelul municipiilor, ai Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog de la nivel local, medici specialişti infecţionişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, care lucrează cu grupurile vulnerabile.

Au fost trasate o serie de direcţii esenţiale pentru autorităţi, care ar trebui implementate cât mai repede la nivel local:
- Testarea HIV este esenţială pentru a determina dinamica infecţiilor la nivel local. În contextul epidemiologic actual, s-au efectuat cu 30% mai puţine teste HIV la grupele de risc faţă de anul 2019, astfel că în prezent nu se cunoaşte situaţia reală a răspândirii infecţiei (1).
- Existenţa unui stigmat social cu privire la HIV şi neîncrederea referitoare la păstrarea confidenţialităţii datelor medicale sunt impedimente majore în prevenirea acestei infecţii.
- Sunt necesare campanii de comunicare pentru reducerea stigmei şi încurajarea testării în rândul grupurilor vulnerabile (comunităţile LGBTQI+, consumatori de droguri, persoane implicate în sexul comercial).
- Este absolut necesară introducerea educaţiei sexuale în curricula şcolară obligatorie şi eliminarea stigmatului faţă de acest subiect. De asemenea, este important să se creeze campanii educaţionale mai atractive şi mai axate pe nevoile tinerilor.
- Este absolut necesară introducerea de servicii de consiliere în fazele de pre-testare, post-testare şi diagnostic în toate instituţiile care oferă acest tip de servicii.
- Este important să se formeze la nivel local un grup de lucru comun între autorităţile locale şi societatea civilă locală, care să realizeze un plan de acţiune pentru îmbunătăţirea măsurilor de prevenire a transmiterii infecţiei HIV.

*

(1) CNLAS - Infecţia HIV/SIDA în România - 31 decembrie 2020

(2) HIV/AIDS surveillance in Europe - ECDC, 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu