Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 8 decembrie 2020

Universitatea Politehnica Timișoara pregătește viitorii antreprenori din rândurile studenților


Universitatea Politehnica Timișoara, prin Societatea Antreprenorială Studențească InoHubUPT a desfășurat în luna noiembrie 2020 un bootcamp pentru viitorii antreprenoriStart-upYourFutureeveniment care și-a propus să sprijine studenții UPT în lansarea propriului business dar și să creeze o rețea profesională de tineri antreprenori din rândurile studenților UPT, rețea care să contribuie ea însăși la

organizarea unor viitoare evenimente de acest gen: https://sas.upt.ro/bootcamp.

Pe baza cursurilor cu specific antreprenorial la care au mai participat,dar şi a ideilor originale de afaceri pe care le-au descris pe scurt, au fost aleşi 15 studenţi din mai multe facultăţi, atât de la ciclul licenţă cât şi master, care au participat la cele două săptămâni de bootcamp. Sesiunile s-au desfășurat atât sincron, live pe Zoom cu trainerii, dar și asincron, prin activități pe care participanții le-au realizat pe Campusul Virtual al UPT.

Inițial, studenții și-au autoevaluat cele 10 aptitudini antreprenoriale prin Profilul BP10 de la Gallup. Apoi auînvățat importanța acțiunii și inițiativei în lansarea unui business propriu, printr-o simulare virtuală creată de Universitatea Harvard. Următoarele sesiuni au constat în punerea rapidă „pe hârtie” a planului de afaceri, folosind metoda LeanCanvas, dar și arta adresării de întrebări potențialilor clienți, printr-o altă simulare virtuală, care le-a permis să experimenteze discuția cu clienții într-un mediu sigur. Ultimele sesiuni au fost dedicate dezbaterii ideilor proprii cu studenți ai UPT care au reușit deja cu start-up-ul lor dar și discuției cu investitori din comunitatea locală.

Printre traineri s-au număratDani Rada, co-fondator al start-up-ului Pe Șleau șiAndrei Cosmin Munteanu, CEO al cunoscutei comunități Cowork Timișoara. Mentori în cadrul bootcamp-ului au fostCiprian Man, business angel la Growceanu, co-fondator al agenției de digital marketing EBIG și liderul operațiunilor din țară ale companiei FintechUnifiedpost, și Ștefan Iarca, absolvent UPT și co-fondator XVision, un sistem software de analiză automată a radiografiilor,bazat pe algoritmi de inteligenţă artificială.

„Pentru mine,acestbootcamp a fostunic. De cânderamînliceuîmidoreamsăînvățdespredomeniulantreprenoriatului. Întimpulsesiunilor am întâlnitpersoanefoartefainesifoarte dedicate, lucruce m-a motivatsăcontinuimaideparte cu proiectulmeu. Măbucurcăînsfârșit am înțeles cum trebuiesăpornească un start-up. Așrepetaoricândaceastăexperiență și de aceea o recomandfoartemult”, a declarat Lucian Godeanu, participant încadrulevenimentului.

Bootcamp-ula fost coordonat de conf.univ.dr. Liviu Cădariu-Brăiloiu, prorector UPT, iar la implementarea acestuia au contribuit ș.l.dr.ing.Silviu Vert, ș.l.dr.ing.Vlad Mihăescu și drd.ing. Ion Panfilii.

 

Bootcamp-ulStart-upYourFutureface parte din seria evenimentelor dedicate Centenarului Universității Politehnica Timișoara – Politehnica 100 și aniversării a 100 de ani de învățământ universitar în Banat, celebrând și spiritul inovativ și antreprenorial demonstrat de-a lungul timpului de membrii comunității academice din UPT.

Proiectul a fost cofinanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2020.

Informații despre bootcamp sunt disponibile la următoarele adrese:

·         Accesând site-ul web -https://sas.upt.ro/ și https://sas.upt.ro/bootcamp

·         Facebook -https://facebook.com/uptsas/

·         Instagram -@sas.upt

·         E-mail -sas@upt.ro  

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu