Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 10 decembrie 2020

CONPrACT, un proiect UPT de sprijinire a studenților privind tranziția de la școală la viața activă

Universitatea Politehnica Timișoara organizează joi, 10 decembrie, începând cu ora 13:00, conferința online de finalizare a proiectului „Construiește-ți viitorul prin stagii de practică! – CONPrACT” în cadrul căruia 164 de studenți din anii terminali au fost sprijiniți pentru tranziția de la școală la viața activă. Link-ul pentru participarea la conferință este următorul:

https://us04web.zoom.us/j/78101200711?pwd=S251dFU1aUJUYkJ3V2E5RXM4MGRiZz09 .

Concret, Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Danke Consulting SRL, a fost beneficiar al proiectului POCU 107330, derulat în perioada septembrie 2018 - decembrie 2020, în valoare totală de 1.335.475 de lei, din care 839.319 lei au revenit UPT.

Dintre obiectivele specifice ale proiectului menționăm:

  • Facilitarea accesului pentru 150 de studenți din grupul țintă la informații și servicii specia-lizate de orientare și consiliere profesională, în perioada 2018-2020 și în sprijinul tranziției de la școală la viața activă (Atins-164 studenți beneficiari);
  • Promovarea și dezvoltarea unor parteneriate între universitate, intreprinderi și alte in-stituții în vederea facilitării tranziției de la școală la viața activă (minim 10 parteneriate noi), în perioada 2018-2020 (Atins-100 colaboratori, 54 acorduri semnate, 1 bază de date cu firme din zona de Vest);
  • Facilitarea dezvoltării profesionale prin efectuarea stagiilor de practică în întreprinderile partenere, în vederea îmbunătățirii procesului de inserție a minim 66 de studenți pe piața muncii, în perioada 2018-2020 (Realizat partial-50 angajați).

Prin proiectul CONPrACT s-a îmbunătăţit procesul de inserţie pe piaţa muncii pentru cei 164 de studenţi din grupul țintă, prin dobândirea competenţelor necesare integrării şi menţinerii pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi dinamică precum şi creşterea adaptabilităţii acestora la cerinţele locului de muncă.

În cadrul proiectului s-a acreditat cursul de DESIGNER PAGINI WEB, iar peste 40 studenți, respectiv 18 cadre didactice din universitate au absolvit acest curs.

Sustenabilitatea proiectului va fi asigurată voluntar de către toți membrii rețelei INCO, care vor colabora atât fizic cât și prin intermediul platformei www.mytes.upt.ro, platformă pe care se găsesc cursurile dezvoltate în proiect, materialele necesare activității de consiliere, precum și cele necesare atelierelor studențești.

Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu