Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 12 august 2020

Fermierii din zona montană au la dispoziției 13 milioane de euro prin PNDR 2020 pentru abatoare de capacitate mică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește în continuare cereri de finanțare pentru realizarea abatoarelor de capacitate mică în zona montană. Fondurile totale la dispoziția fermierilor sunt de aproximativ 13 milioane de euro și sunt acordate prin submăsura 4.2 Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Cererile se depun exclusiv online pe www.afir.info până la
31 decembrie 2020, ora 16.00 sau până când, prin cererile depuse, se atinge plafonul maxim de 19,4 milioane de euro. Pragul de calitate pentru proiectele care se depun în luna august este de 40 de puncte, stabilite prin cumularea criteriilor de selecție menționate în Ghidul solicitantului (www.afir.info – investitii PNDR – sM 4.2 – Ghidul Solicitantului sM 4.2_2020 - abatoare montane). 
Finanțarea nerambursabilă acordată prin PNDR 2020 este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru realizarea unui abator de mică capacitate în zona montană, în cazul în care acesta este realizat de către IMM-uri. Pentru grupuri de producători, cooperative sau societăți cooperative intensitatea sprijinului acordat poate ajunge până la 70%. Dacă este realizat de alte întreprinderi decât cele menționate anterior, finanțarea PNDR va fi de maxiumum 40%. Fondurile nerambursabile acordate pentru o astfel de investiție pot ajunge până la maximum 300.000 euro/ proiect.
Sunt eligibile pentru finanțare investițiile în unități de sacrificare de capacitate mică destinate porcinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, în conformitate cu Ordinul 35/ 2011 (privind aprobarea condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică, cu modificările și completările ulterioare), care sunt amplasate în localități din zona montană – vezi Unitățile administrativ teritoriale (UAT) marcate cu abrevierea ANC‐ZM din Lista UAT din zonele montane publicată pe site-ul  Agenției.
Capacitatea maximă de sacrificare a unui abator de capacitate mică, incluzând tăierile de urgenţă, presupune un maxim de 5 UVM (unitate vită mare)/ zi și încadrarea în 200 de capete/ lună pentru porcine, ovine sau caprine și de 40 de capete/ lună pentru bovine. În cazul în care se realizează o investiție pentru un centru de sacrificare acesta trebuie să funcționeze pentru cel mult 2,5 UVM/  zi și să se încadreze în 100 de capete/ lună pentru porcine, ovine sau caprine și în 20 de capete/ lună pentru bovine.
Pentru a depune o cerere de finanțare a unei unități de sacrificare de capacitate mică, în zona montană, fermierii trebuie să respecte prevederile Ghidului solicitantului și anexele aferente acestuia, publicat la secțiunea Investiții PNDR în pagina dedicată submăsurii 4.2.

AFIR, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor și a ușura identificarea cheltuielilor eligibile, a obiectivelor măsurii și a condițiilor care trebuie respectate, pune la dispoziție fermierilor un Ghid sintetic Ghid sintetic concis și lămuritor.
De asemenea, pentru informații suplimentare sau clarificări, personalul AFIR de la nivel central, dar și de la nivel regional, poate oferi solicitanților de fonduri europene informații detaliate, utile la întocmirea corectă a proiectului. Datele noastre de contact (e-mail sau telefon) sunt disponibile pe pagina web a Agenției.
AFIR – Direcția Relaţii Publice, Biroul de Presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu