Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 14 iulie 2014

Repatrierea unui grup de 84 de cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora din Fâșia Gaza

Un grup format din 84 de cetăţeni români şi membrii lor de familie a fost repatriat, la cerere, la data 14 iulie 2014, din Fâșia Gaza şi va ajunge în România în cursul acestei zile.
Din celula de criză condusă de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai  Ministerului Apărării Naţionale, precum şi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.
Toate acţiunile legate de repatrierea cetăţenilor au fost desfăşurate sub directa coordonare a primului-ministru, Victor Ponta.
Costurile întregii operațiuni de evacuare au fost suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.
Misiunile diplomatice ale României din zonă au acordat, de la declanşarea crizei, sprijin şi asistenţă consulară cetățenilor români și membrilor familiilor acestora care au solicitat repatrierea. Suplimentar, din Centrala MAE au fost trimise echipe consulare dotate cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare.
La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a dispus efectuarea misiunilor de evacuare  a grupului de cetăţeni cu două aeronave de transport, de tip C 130 Hercules şi C 27 J Spartan, din dotarea Forţelor Aeriene Române, care au executat zboruri pe traseul Bucureşti Otopeni – Aeroportul Internaţional “Queen Alia” din Amman, Iordania şi retur.
Aeronava C-130 HERCULES a fost operată de către un echipaj condus de către căpitan-comandorul Adrian Takacs, iar echipajul aeronavei tip C-27 J SPARTAN a fost comandat de locotenent-comandorul Ion Stăiculescu.
Grupul de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din Fâşia Gaza, prin punctul de trecere a frontiere Erez (Israel) şi a fost escortat până la Amman, tranzitând teritoriul israelian şi iordanian prin punctul de trecere a frontierei Allenby/ King Hussein Bridge (Iordania).
Din Amman, grupul a fost îmbarcat cu destinaţia Bucureşti, fiind asistat, pe întreaga durată a operaţiunii, de echipe consulare formate din personal al misiunilor diplomatice ale României de la Tel Aviv, Ramallah, Amman, respectiv din Centrala MAE, precum şi de personal militar specializat.
Autorităţile române adresează mulţumiri autorităţilor israeliene, palestiniene şi iordaniene, precum şi Oficiului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare de la Ierusalim pentru întreg sprijinul acordat pe durata operaţiunilor de repatriere.
Presa va avea acces la aterizarea uneia dintre cele două aeronave care repatriază unul din grupurile de cetăţeni din Fâşia Gaza la Baza 90 Transport Aerian începând cu orele 11:30.
Sursa: Ministerului Afacerilor Externe
Publicat de:Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu