Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 24 iulie 2014

ACCIDENT FOARTE GRAV ÎN SPANIA


 În continuarea informărilor pe tema accidentului rutier din Spania, din data de 22 iulie 2014, în care și-au pierdut viața 8 cetățeni români, vă transmitem următoarele elemente de noutate:
În prezent, autoritățile spaniole derulează procedurile specifice în astfel de situații, respectiv efectuarea testelor ADN ale victimelor accidentului, pe care s-au angajat să le finalizeze în cel mai scurt timp posibil (maxim 10 zile).

După realizarea acestor probe se vor emite rapoartele medico-legale pe baza cărora se vor putea întocmi certificatele de deces, respectiv pașapoartele mortuare necesare repatrierii cetățenilor decedați în România.
Autoritățile române analizează toate posibilitățile legale privind repatrierea trupurilor neînsuflețite ale victimelor accidentului, inclusiv prin societățile de asigurări implicate.
În cursul zilei de 23 iulie, o delegația română compusă din ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb și ambasadorul român Ion Vîlcu a ajuns la Alicante, unde au avut o reuniune cu autoritățile spaniole implicate în gestionarea tragediei, cu cele două echipe deplasate de la Consulatul din Castellon și de la Ambasada României la Madrid, precum și cu familiile victimelor. Delegația a asigurat familiile victimelor accidentului că se depun toate eforturile pentru a li se acorda la timp asistența necesară.
Totodată, în data de 22 iulie 2014, în marja Consiliului Afaceri Externe, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a abordat situația cazului victimelor accidentului cu omologul său spaniol, José Manuel García-Margallo, care i-a transmis un mesaj de condoleanțe și l-a asigurat de întregul sprijin din partea autorităților spaniole pentru gestionarea în cele mai bune condiții a acestui caz. Ministrul Titus Corlățean i-a mulțumit acestuia pentru susținerea autorităților spaniole în clarificarea circumstanțelor în care s-a produs accidentul, identificarea victimelor și sprijinirea rudelor îndoliate.
În prezent, cooperarea dintre autoritățile române și spaniole continuă, până la finalizarea tuturor investigațiilor.

Comunicat de presă - MAE

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu