Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 3 noiembrie 2013

40 PRODUSE ANTI-IMBATARNIRE


1. Migdalele - reprezinta niste gustãri bogate în energie si nu genereaza colesterolul rãu, datoritã sterolilor, sunt benefice pentru diabetici reducand nivelul de zahãrul din sânge.
Sunt bogate in aminoacizi, care sustin nivelul de testosteron si musculatura in crestere.  Migdalele

sunt bogate in Vitamina E, care ajuta apãra in cazul expunerilor prelungite la soare.  Si pentru ca vitamina E este un antioxidant puternic, mentine arterele sanatoase si impotriva radicalilor liberi. Nivelurile scãzute de vitamina E sunt, asociate cu performante de memorie slabã si declinul cognitiv.


2. Semintele de in - sunt bogate în proteine si fibre, aceste  mici
seminte oferã cantitate importanta de omega-3 si acizi grasi, acizi,
care reduc petele de pe piele prin continutul de fier si reduce ridurile fine. Semintele de in se pot consuma cu iaurt, in salate sau cu fulgi de ovaz.

3. Rosiile - existã douã lucruri pe care trebuie sã stiti despre tomate: rosul la legume este o culoare buna deoarece contin mult licopen si antioxidanti ; tomatele prelucrate sunt la fel de puternice ca si cele proaspete, deoarece este mai usor pentru organism de a absorbi licopenul. Studiile aratã cã o dietã bogatã în licopen poate reduce riscul de cancer al : vezicii urinare, pulmonar, de prostatã, de piele si
stomac, precum si reducerea riscurilor bolilor coronariene.  Ajuta la
eliminarea radicalilor liberi cauzate de  razele ultraviolete, ceea ce
ajuta la lupta impotriva ridurilor.

4. Cartofii dulci - sunt adesea confundati cu cartofii, dar acesti
tuberculi reprezinta unul din cele mai sanatoase alimente.  În plus
acestia contracareaza efectele fumului ocazional inhalat de
nefumatori, previn diabetul, deoarece cartofii dulci contin gluten, un
antioxidant care poate spori metabolismul de nutrienti si al sistemului imunitar,  protejaza împotriva Alzheimer, Parkinson, al bolilor de ficat, fibroza chistica, HIV, cancer, infarct miocardic si accident vascular cerebral.  Ce este mai important insa este continutul semnificativ de vitamina C, care netezeste ridurile prin stimularea producerii de colagen.
5. Spanacul - frunzele verzi ale spanacului sunt echivalente cu inima
unui om sanatos.  O masa cu spanac inseamna aport sustinut de minerale esentiale potasiu si magneziu si este una din sursele de top de luteina, un antioxidant care poate ajuta la prevenirea înfundarii arterelor. Plusul de vitamine si nutrienti pot sustine-densitatea mineralã osoasã, atacul de prostata al celulelor canceroase, reduce riscul unor boli de piele, lupta impotriva cancerului de colon si cresterea nu în ultimul rând, al fluxului sanguin la nivelul penisului.

6. Rozmarinul - acidul carnosic gãsit în acest condiment sa demonstrate cã reduce riscul de accident vascular cerebral. Acidul
Carnosic pare sã determine un proces care protejeaza celulele
creierului de efectele daunatoare ale  radicalilor liberi, care agraveazã efectele unui accident vascular cerebral. De asemenea, poate
proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer si efectele generale ale îmbãtrânire.

7. Somonul salbatic - un sfert de portie de somon inseamna aproximativ 2.000 de miligrame de acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), omega-3, acizi grasi, care servesc drept ulei pentru imbunatairea activitatii cerebrale. De ce este
atât de importanta sa fie somon salbatec? Datoritã faptului cã pestii
de crescãtorie, sunt îngrãsati  cu soia, soia care distruge uleiul
Omega 6.

8. Afinele - aceste fructe mici, dar care pot ajuta la prevenirea unor boli de cancer si boli de inima au puternice proprietati antioxidante care neutralizeazã radicalii liberi, cei care cauzeaza probleme neuronale. Manancti o cana de afine pe zi  si daca se poate, optati pentru cele salbatice, deoarece acestea contin antioxidanti cu 26 % mai mult decit cele cultivate.

9. Ceaiul verde -  este un antioxidant dovedit ca si anticancer si cu
proprietati anti-inflamatorii.  Cercetatorii au descoperit ca un
consum 2-6 cesti pe zi, nu doar ajutã la prevenirea cancerului de
piele, dar s-ar putea inversa, de asemenea, efectele nocive ale
soarelui prin neutralizarea modificãrile care datorita expunerii indelungate a pielii la soare . Alte studii arata ca ceaiul verde,
infuzat cu un alt antioxidant numit epigallocatechin galat (EGCG), pot
stimula sãnãtatea cardiovascularã si reduce riscul la mai multe tipuri
de cancer.

10. Ciocolatã - cu continut ridicat de cacao contine flavonoide, un
nutrient natural din cacao, care îmbunãtãþeste fluxul de sânge în
creier, care ajuta la imbunatatirea functiei cognitive. Ciocolata neagra cu continut mai mare de 50% cacao  conþine asa numitul Procyanidin tanin, care este de asemenea gãsit in vinul rosu si care sã poatã tine artere flexibile si tensiunea arterialã scãzutã. Rãsfãtati-vã zilnic cu o ciocolata pentru a obþine toate beneficiile.

11. Tonul - acesta are un mic secret: Seleniu. Acest nutrient ajutã la
pãstrarea elastinei, o proteina care menþine pielea netedã si este de
asemenea antioxidant,  este ca un tampon împotriva soarelui (opreste radicalii liberi rezultati din expunerea la UV si care duc la
deteriorarea celulelor). Tonul este o mare sursã de proteine, nu contine grasimi rele si mai contine cantitati inseminate de niacin  care s-a dovedit a ajuta la scãderea colesterolului.

12. Morcovi - gânditi-vã la morcovi  ca la niste baghete magice
portocalii foarte  bune pentru ochi. Au o mare cantitate de vitamina A,  care împiedicã moartea celulelor din stratul exterior al pielii. Asta înseamnã ca mai putine celule moarte se combina cu sebumul  si astfel nu blocheaza porii.  Morcovii contin, carotenoizi – compusi solubili in grasimi,  care au rol pozitiv într-o gamã largã a diferitlor tipuri de cancer,  reduc riscul creerii de conditii inflamatorii care favorizeaza astmul si artrita reumatoida.

13. Prunele uscate - sunt bogate in cupru si bor, ambele ajuta la
prevenirea osteoporozei. Contin o fibrã numitã inulinã, care în functie de bacteriile intestinale, fac un mediu mai acid în tractului digestiv.

14. Cerealele integrale -fulgi de ovãz, fãinã de grâu, orz, orez bru,
sunt bogate in fibre, care calmeaza tesuturilor inflamate mentinând în
acelasi timp inima puternicã, colonul sanatos si creierul alimentat cu
oxigen. Cerealele integrale pot fi încãrcate cu carbohidrati, dar eliberarea acelor zaharuri este încetinitã de fibre. O jumatate de cana
de cereale integrale contine 10 grame de proteine, iar ele furnizeza
un echilibru energetic muscular.

15. Vin rosu - contine  resveratrol - un compus natural care scade LDL, HDL  si previne formarea cheagurilor de sânge. Vinul rosu
este o sursa bogata de flavonoide, antioxidanti care ajuta la protejarea mucoasei vasele de sânge din inima  si face mai putin probabila moartea de boli cardiovasculare, potrivit cercetãtorilor japonezi.

16. Iaurtul -  beneficiile culturilor de iaurt sunt de necontestat:
organismele probiotice sunt culturi de bacterii benefice pentru corp,
deoarece pãstreaza tractul digestiv sanatos, intaresc sistemul imunitar  si oferã protectie împotriva cancerului. Nu toate iaurturile
sunt probiotice, doar cele care au pe eticheta  "culturi vii si active.

17. Avocado - este plin de grasimi mononesaturate, bogate în acid folic, vitamina B solubila in apa care vã ajutã la scãdea nivelului de homocisteina, un aminoacid care poate împiedica fluxul sângelui  prin vasele de sânge.  Este indicat sa mancati avogado de douã ori pe sãptãmânã.

18. Nucile - sunt mai bogate în in omega-3 decat somonul, sunt
încãrcate cu polifenoli, care pastreaza inima sanatoasa. Au protenine
mai multe decit carnea de pui. Alte fructe cu coajã combina doar una
sau douã dintre aceste caracteristici, nu toate trei. O portie de miez de nuca sau sapte nuci este binevenita oricând, dar mai ales ca o gustare intre mese.

19. Curcuma (turmeric, curry)  - este un polifenol care oferã nuanta galbena  si lupta  împotriva cancerului datorita proprietãtilor anti-inflamatorii  si activitãtilor de combatere a tumorilor date de proprietatilor anti-angiogeneza. Cercetatorii de la UCLA au, constatat cã acesta combate acumularea de placi amiloide în creier si a blocajelor care pot provoca Boala Alzheimer. Turmericul in India , ar putea explica de ce atât de putini dintre cetãtenii acestei tãrii au aceasta boala.

20. Fasolea  neagra - oamenii care mananca o portie de fasole neagra pe zi reduc riscul de atac de cord cu 38 la sutã. Fasolea neagra este imbatabila pentru a stimula intelectul deoarece contine antociani, compusi antioxidanti care s-au dovedit a îmbunãtãti functia creierului. Fasolea neagra este de asemenea, bogata in  nutrienti, inclusiv proteine, grãsimi sãnãtoase, acid folic, magneziu, vitamina B, potasiu si fibre.

21. Merele - un mar pe zi reduce inflamatiile  de orice tip, datoritã
quercetinei, un flavonoid, gãsit si în ceapa rosie. Quercetina reduce
riscul de alergii, atac de cord, Alzheimer, Parkinson, cancer de
prostatã si cancer pulmonar.

22. Crabul  Alaskan King - are continut ridicat în proteine si este
sarac in grasimi, are un continut ridicat de zinc. Zincul este un
antioxidant, dar mai important, este ca acesta  contribuie la
sustinerea masei osoase sãnãtoase si a sistemului  imunitar.

23. Rodiile - sucul  din fructele biblice cu multe seminte pot reduce
riscul la cele mai multe tipuri de cancer, datoritã polifenolului numit ellagitannins, care dau fructelor culoarea rosie. Un studiu recent de la UCLA a constatat cã sucul de rodii incetineste dezvoltarera celulele
cancerului de prostata.

24. Pak Choy - sunt legume crocante crucifere  bogate in calciu, vitaminele A si C, acid folic, fier, beta-caroten si potasiu. Potasiul pãstreazã muschii si nervii sub control în timpul scãderii tensiunii arteriale, cercetatorii sugereazã cã beta-carotenul poate reduce riscul de cancer pulmonar cât si al vezicii urinare.

25. Stridiile (crustaceele în general) - sunt o sursa excelenta de
zinc, calciu, cupru, iod, fier, potasiu, seleniu . Carnea cremoasa  de stridii este renumita pentru capacitatea sa de a ridica nivelul testosteronului si a proteja  împotriva cancerului de prostate.

26. Broccoli - o cana de broccoli contine o dozã consistenta de
calciu, precum si mangan, potasiu, fosfor, magneziu si fier. In plus are o concentratie ridicatã de vitamine, inclusiv A, C, si K si sulforafan, fitonutrienti, iar studiile de la Universitatea Johns Hopkins sugereazã are proprietati anticancerigene puternice.

27. Kiwi - acest fruct datorita continutului mare de potasiu protejeaza oasele. Este bogat in vitamina C si luteina - un carotenoid care poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima,

28. Uleiul de mãsline - varietatea extra-virgin este bogat în beneficele grasimi mononesaturate. Acizii grasi  si polifenolii reduc inflamtia celulelor  si articulatiilor.

29. Prazul - prazul  poate  sprijini activitatea  sexualã si pentru a
reduce riscul de cancer de prostate.Partea verde a unui praz mediu taiat în fasii subtiri, adãugati-l la supe sau salate si ori de câte ori aveti posibilitatea mancati praz. Acest “var"  al  usturoiului si al ceapei contine, tiamina, riboflavina, calciu, potasiu, acid folic, vitamina B.

30. Anghinarea - lãudata de secole ca un afrodisiac, aceasta este
bogata in fibre. Contine mai mult magneziu si potasiu decat orice alte
legume. Frunzele sale sunt de asemenea, bogate în flavonoide si
polifenoli, antioxidanti care pot reduce riscul de accident vascular cerebral si vitamina C care ajuta la mentinerea sistemului imunitar.

32. Ardeiul iute - stimuleaza metabolismul, stimuleaza circulatia
sanguina si ajuta la eliberarea endorfinelor. In plus, ele sunt o modalitate foarte bunã de a adãuga o aromã la produsele alimentare fãrã a creste continutul de grãsimi sau de calorii.  Ardeiul iute este, de asemenea, bogat in beta-caroten, care se transformã în vitamina A, capsaicina lupta de asemenea cu infectiile din sângelui, inhibã neuropeptidele (substante chimice care cauzeazã inflamatie). Ardeiul iute este un eficient imotriva cancerului de prostatã. Toate acestea de la o jumãtate de ardei iute (sau 1 lingurã de fulgi de chili), în fiecare zi.

33. Ghimbirul - contine gingerol, studiile au dovedit are un efect
deosebit de eficace împotriva cancerului de colon. Ghimbirul se poate
consuma proaspat sau adugat in diferite sosuri.

34. Scortisoara - cunoscuta mai ales pentru deserturile dulci si mai
ales in mancarea indiana , scortisoara este bogata în antioxidanti
care inhibã coagularea sângelui si combate dezvoltarea bacteriilor,
inclusiv in respiratia rãu mirositoare. Unele studii  sugereaza  cã ar putea ajuta la stabilizarea zaharului din sange, reducand riscul de diabet de tip 2. Poate ajuta la reducerea colesterolului rãu din sange, incercati o jumatate de lingurita de scortisoara pe zi în iaurt sau fulgi de ovãz.

35. Ouale - cei care mananca oua la micul dejun pierd cu 65% mai mult in greutate decât cei care consuma acelasi mic dejun ca si numar de calorii, conform unui studiu al International Journal of Obesity. Consumati de asemenea gãlbenus de ou, deoarece studii recente au demonstrat ca grasimea din galbenus datorita mineralelelor si nutrientilor compenseaza efectul colesterolului si dau si senzatia de satietate.

36. Smochinele - bogate in potasiu, mangan si antioxidanti, regleaza nivelul pH-ului în organism, fãcând mai dificila invazia de agenti patogeni. Fibrele din smochine pot determina scaderea zahãrului din sânge, reducand riscul de diabet zaharat si boli metabolice. Selectati smochine cat mai inchise la culoare si le mancati ca atare sau in amestec cu alte fibre.

37. Ciupercile - sunt bogate în ergothioneine, antioxidant care
protejeaza cresterea anormalã a celulelor. Acestea reduce riscul de cancer. Gatiti-le in vinul rosu, care contine resveratrol si astfel puterea lor imunitara creste.

Produse antiimbatranire

38. Ananasul - amestecul mare de vitamine, antioxidanti, enzime si în special, bromelaina  este ca un cocktail anti-inflamatoriu.  Ananasul protejeazã împotriva cancerului de colon, a artritei si a
degenerescentei maculare. O jumatate de ananas de doua
sau trei ori pe saptamana este portia ideala.

39-40. Sucuri de fructe sau suc de legume - nivelul ridicat
de polifenoli si antioxidanti ce se se gasesc in fructe si legume
protejeaza celulele creierului de efectel

Sursa::www.facebook.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu