Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 10 noiembrie 2013

Lansarea proiectului “E-VIZA – portal electronic pentru facilitarea procesului de obţinere a vizelor”

Ministerul Afacerilor Externe a lansat vineri, 8 noiembrie, la sediul MAE, proiectul "E-VIZA – portal electronic pentru facilitarea procesului de obţinere a vizelor", cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Dezvoltarea
Capacităţii Administrative 2007-2013 - AXA PRIORITARĂ 2: Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare, COD SIMS 32563.
Proiectul îşi propune să îmbunătăţească sistemul de procesare a cererilor de viză pentru România prin crearea unui nou serviciu electronic care va permite solicitanţilor să îşi întocmească online dosarul de aplicare.
Referindu-se la beneficiile proiectului, secretarul general al MAE a menţionat impactul pe care aceste măsuri le vor avea în ceea ce priveşte turismul, sectorul de afaceri, sistemul universitar, acestea fiind unele dintre domeniile pentru care aplică cel mai des solicitanţii de viză pentru România. Proiectul va aduce beneficii şi pe plan intern, pentru MAE, sistemul E-VIZA conferind consulilor români posibilitatea de a presta un serviciu modern, oferind un instrument de lucru care va permite o mult mai bună gestionare şi soluţionare în timp a cererilor de vize, în condiţiile în care personalul consular este insuficient numeric, iar solicitările consulare din partea cetăţenilor români din afara ţării s-au amplificat semnificativ. Sorin Moise a precizat că sistemul nu va vulnerabiliza în niciun fel chestiuni care ţin de securitatea acordării vizelor pentru România, combinând în mod util cerinţele de siguranţă, securitate şi accesibilitate.
Secretarul general al MAE a subliniat faptul că acest sistem informatic reprezintă doar unul dintre demersurile MAE de a aduce serviciul consular la standardele actuale în materie, ca parte a strategiei MAE de a oferi servicii consulare moderne şi rapide, care să reducă timpii de aşteptare, atât pentru cetăţenii români, cât şi pentru cetăţenii străini. Sorin Moise a cerut echipei de proiect să respecte graficul de implementare a sistemului, care va fi monitorizat de reprezentanţii MAE.
La rândul său, Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular a menţionat că acest portal va contribui la facilitarea accesului solicitantului de viză către misiunile diplomatice ale României, reprezentând în acelaşi timp un portal de informaţii pentru aplicanţi, ajutându-i în acest fel să aibă pregătit dosarul când ajung la ghişeu şi reducând astfel durata de aşteptare, cu respectarea tuturor rigorilor care se impun în materie de acordare de vize.
Reprezentanţii grupului de companii care au câştigat licitaţia de implementare a proiectului E-VIZA au prezentat arhitectura proiectului, modul şi graficul de implementare al sistemului, format din mai multe aplicaţii, care se vor aplica în 135 de misiuni diplomatice, de către aproximativ 500 de angajaţi MAE.
Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 7 luni şi va consta în implementarea portalului E-VIZA, extern şi intern, implementarea componentelor software de suport necesare bunei funcţionări a portalului E-VIZA şi asigurarea infrastructurii hardware pentru MAE şi secţiunile consulare din străinătate.
Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este 16.690.750,84 de lei, din care 14.187.138,21 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European; şi 2.503.612,63 lei – cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.
La evenimentul de lansare au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice din administraţia publică centrală, ai mass-media şi ai grupului ţintă al proiectului.
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de: Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu