Caisele (Prunus armeniaca)
sunt un gen de fructe inrudite cu prunele. Caisele sunt originare din
Armenia si partile de granita dintre cele 2 continente: Europa si Asia.
Remedii naturale
Remedii naturale
Caisele sunt cultivate de secole in China si Europa, grecii fiind cei care le-au adus de pe teritoriul Armeniei.
Gustul caiselor li s-a parut
atat de bun, incat i-au atribuit sorginte divina, socotindu-l un nectar
al zeilor, iar caisele au devenit ofrande pentru zei.
Mai mult, se credea ca cei
care consuma aceste fructe vor avea un trup tanar si viguros si o minte
agera, pana la varste inaintate.
Caisele- proprietati nutritive
Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A, o sursa bogata de vitamina C, fibre si potasiu.
Caisele contin antioxidanti
puternici din categoria carotenoizilor, care le dau culoarea specifica,
portocalie, galbena, rosie, precum si antioxidantii luteina si
zeaxantina. Un alt antioxidant important care se gaseste in compozitia
caiselor este licopenul.
Caisele mai contin vitamine din complexul B, vitamina E si K.
Dintre minerale, caisele sunt
bogate in calciu si magneziu, dar contin si fosfor, fier, precum si urme
de cupru, zinc, seleniu, mangan.
Cura cu caise
Zilnic se consuma 0,5- 1 kg de caise, in mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale.
O cura cu caise dureaza minim 14 zile, sau 1-2 zile daca se consuma numai caise.
Caisele uscate
Caisele uscate sunt foarte sanatoase, dar de cele mai multe ori
sunt conservate cu dioxid de sulf, de aceea ne vom uita cu atentie pe
eticheta, cautand doar acele fructe care sunt obtinute prin simpla
uscare si nu contin conservanti.
Miezul din samburele de caisa
In medicina chineza, miezul de
cais, era folosit ca remediu pentru bolnavii cu probleme respiratorii,
precum astmul, bronsita, emfizemul sau tusea cronica. Miezul de caisa
contine cianati care nu sunt benefici pentru sanatate, de aceea nu se
consuma in cantitati mari.
Caisele - proprietati terapeutice
Doza minima pentru a obtine efecte terapeutice de pe urma
administrarii acestor fructe este de 350 de grame pe zi, aproximativ 10
caise crude.
Caise beneficii: Afectiuni respiratorii
In caz de bronsita, astm,
tuberculoza - se fac de doua ori pe an cure cu miez de samburi de caisa,
care au un efect imunostimulator si previn agravarea acestor afectiuni.
Se consuma 3 mieji, dimineata, la micul dejun, timp de 30 zile.
Se consuma 3 mieji, dimineata, la micul dejun, timp de 30 zile.
Intre cure se lasa o perioada de minim 2 luni.
Consumul fructelor are de asemenea, efecte antioxidante si
antiinflamatorii prevenind aparitia astmului si a afectiunilor pulmonare
cronice.
Caise beneficii: Cancer
S-a descoperit ca licopenul, o
substanta antioxidanta care da culoarea galben-portocalie caiselor are
un efect puternic de preventie a dezvoltarii celulelor tumorale la
nivelul prostate.
Amigdalina sau vitamina B17 din miezul de caisa este unul din cei
mai importanti antitumorali in cancerul de san. Se consuma cate 5
samburi de caisa/zi, timp de 30 de zile. Intre cure se face o pauza de o
luna. Acest tratament este indicat si in cancerul pulmonar.
Anumiti compusi din caise (pectina), dar si din samburi sunt factori preventivi impotriva cancerului de colon.
Caise beneficii: Degenerescenta maculara
Vitamina A si beta-carotenii reduc riscul degenerescentei maculare
si a cataractei, ajutand la pastrarea vederii timp indelungat. Caisa
este unul din cele mai bogate alimente in vitamina A, fiind intrecuta
doar de catina. O singura caisa furnizeaza aproximativ 20% din necesarul
zilnic de vitamina A al unui adult.
Numerosi nutrienti din caise
cum ar fi vitaminele A, C, antioxidantii, potasiul protejeaza vasele
coronariene impotriva depozitelor de colesterol si cresc elasticitatea
vaselor de sange, prevenind hipertensiunea.
Caise beneficii: Imbunatatirea memoriei
Samburii de caisa contin
vitamine din complexul B, lecitina si acetilcolina, substante care ajuta
la intarirea memoriei. Se consuma 5 caise cu miezul din sambure/zi, in
cure de 2 saptamani, cu 2 saptamani pauza intre cure.
Caise beneficii: Constipatie
Curele cu caise sunt remedii eficiente impotriva constipatiei,
aceste fructe fiind foarte bogate in fibre (celuloza, pectina) si
sorbitol- un laxativ natural.
Caisele regleaza tranzitul
intestinal si impreuna cu samburii pot fi consumate ca tratament
adjuvant in litiaza biliara.In plus, caisele pot fi incluse in orice
dieta de slabit, deoarece au putine calorii si confera satietate prin
aportul de fibre.
Caise beneficii: Cistita
Cura cu fructe de caise este
foarte recomandata in infectiile urinare, deoarece au ca efect
alcalinizarea urinei ceea ce creste efectul antibioticelor.
Caise beneficii: Frumusetea si sanatatea pielii
Caisele previn imbatranirea
prematura a pielii si trateaza eficient acneea, ridurile si arsurile
solare, datorita concentratiei crescute de vitamina A, care este
esentiala pentru sanatatea pielii.
Se maseaza pielea cu pulpa unei caise bine coapte si se lasa 15 minute, apoi se curata cu apa calduta
Acest remediu face minuni in cazul tenurilor grase.
Impotriva ridurilor se prepara o masca din pulpa unei caise bine coapte si miere.
Impotriva ridurilor se prepara o masca din pulpa unei caise bine coapte si miere.
Sucul de caise poate fi aplicat pe arsurile solare, pentru a le grabi vindecarea.
Sursa:http://www.facebook.com
__._,_.___
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu