Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 1 februarie 2022

Lansare proiect - StartUPT - Innotech Student

Finanțări nerambursabile pentru studenți antreprenori prin programul StartUPT!

Specialiștii Universității Politehnica Timișoara, în colaborare cu fonduri-structurale.ro, vor pregăti peste 300 de studenți care au spirit antreprenorial și vor să își deschidă oafacere. Celemai bune planuri de business vor primi o finanțare între

40.000și 60.000 de euro.

Lansarea proiectului va avea loc miercuri 2 Februarie 2022, ora 14:00.Evenimentul va avea loc ONLINE, pe platforma Zoom iar participarea este GRATUITĂ.Înscrierile se fac completând formularul:https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_lJgTn2coTdWwkDcZ8AN8oA. Evenimentul va fi transmis LIVE pe paginile de Faceebok ale Centrului Multimedia UPT (https://www.facebook.com/centrulmultimedia) și Universității Politehnica Timișoara (https://www.facebook.com/UPTimisoara).

 

Formare în antreprenoriat! Participi la curs împreună cu formatorii specialiști și îți structurezi ideea într-un plan de afacere!

 

StartUPT este un program de antreprenoriat care se adresează studenților de la orice universitate din Regiunea Vest a României (minim anul II de licență), care au domiciliul/reședința într-una dintre regiunile mai puțin dezvoltate ale României (Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est) și care doresc să înființeze un start-upîntr-unul dintre sectoarelor economice cu potențial competitiv din aceste regiuni.

 

„Te vom sprijini să îți dezvolți spiritul de antreprenor prin activități de întreprindere simulată, servicii personalizate de mentorat în antreprenoriat și inovație digitală, urmând cursuri de antreprenoriat certificate ANC. Vei participa, inclusiv, la două Școli de Afaceri!”

 

Te înscrii la concursul de planuri de afaceri și găsești finanțare pentru ideea ta!

 

Primele 26 cele mai bune planuri de business vor primi finanțări nerambursabile de până la 60.000 de euro pentru dezvoltarea afacerii. 

 

„Ești eligibil și determinat să intri în cursa pentru finanțarea de 40.000-60.000 de euro? Perfect, te așteptăm să te înscrii pe https://www.cm.upt.ro/start-upt/ pentru a participa la prima etapă a programului, și anume cursurile de Competențe Antreprenoriale organizate în perioada imediat următoare. Ce mai aștepți? Vino în StartUPT! Fii fără grijă! Noi vom fi alături de tine și te vom sprijini în toată această perioadă.”

 

Înființezi afacerea și pornești la drum ca antreprenor StartUPT!

 

Participă miercuri, 2 februarie - online, pentru a afla toate detaliile de participare și desfășurare ale programului StartUPT!

 

**Consultă metodologia proiectului publicată pehttps://www.cm.upt.ro/start-upt/ pentru a afla criteriile complete de eligibilitate.

 

„StartUPT” (POCU/829/6/13/140550) este un proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) în cadrul liniei de finanțare „Innotech Student”. Proiectul este implementat de Universitatea Politehnica Timișoara în calitate de Beneficiar, împreună cu fonduri-structurale.ro (Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL) în calitate de partener, în perioada decembrie 2021 – decembrie 2023.

 

Pentru informații contact prof.dr.ing. Radu Vasiu radu.vasiu@upt.ro și https://www.cm.upt.ro/start-upt/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu