Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 1 noiembrie 2021

S-a stins din viaţă jurnalistul Doru Dinu Glăvan, preşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (7 iunie 1946 - 31 octombrie 2021)

 
Doru Dinu Glăvan, preşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, cunoscută personalitate a presei româneşti, s-a stins din viaţă la Reşiţa, oraşul său natal, în urma unor complicaţii generate de infectarea cu COVID-19.

În vârstă de 75 de ani, Doru Dinu Glăvan a intrat în presă de foarte tânăr - a început să publice la vârsta de 14 ani, iar la vârsta de 18 ani ajunge colaborator în presa locală şi regională. În 1965, la 19 ani, devine corespondent al foarte răspânditului ziar "Sportul popular", cunoscut mai târziu sub numele de "Gazeta sporturilor". În curând, este angajat cronicar sportiv al postului naţional de radio, continuând să publice şi în presa scrisă.

Calităţile sale de reporter sunt unanim recunoscute şi apreciate, motiv pentru care Radio Bucureşti l-a trimis să transmită şi să comenteze Jocurile Balcanice, Campionatele şi Cupele Mondiale de atletism, nataţie şi gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo. Transmite în România, cu mult profesionalism, din Europa, Asia şi Australia.

Din iniţiativa sa a luat fiinţă, în 1995, la Reşiţa, Fundaţia Radio Caraş-Severin. După un an, la 8 august 1996, Radio România Reşiţa capătă statut oficial de post public local al Societăţii Române de Radioteleviziune şi emite pentru prima dată în eter. În decurs de câţiva ani, sub conducerea directorului Doru Dinu Glăvan, Radio Reşiţa ajunge cel mai important post regional de radio, cu cea mai mare audienţă, acoperind nu numai întregul teritoriu al judeţului Caraş-Severin şi părţi importante din judeţele limitrofe, ci şi teritoriile locuite de români în Voivodina şi pe Valea Timocului.

Doru Dinu Glăvan, care şi-a câştigat aprecierea unanimă atât a radio-ascultătorilor, cât şi a specialiştilor din domeniu, era la al treilea mandat de preşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, organizaţie pe care a propulsat-o până la statutul de cea mai mare din ţară, pentru care a reuşit să obţină statutul de "Uniune de creaţie de utilitate publică" şi căreia i-a dedicat activitatea sa neobosită, până în ultima clipă.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Departamentul de Comunicare
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România
Bd. G-ral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti
CP 010336, OP 22
Tel: 021.317.92.25 - 0746.137.911 (14); Fax: 021.313.06.72
https://uzp.org.ro/
https://www.facebook.com/uniuneaziaristilorprofesionisti/
https://twitter.com/UniuneaZiarist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu