Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 29 noiembrie 2021

Incendiu la Oravita


Azi noapte, 28.11 2021, in jurul orei 22:30, Dispeceratul inspectoratului nostru a fost informat cu privire la faptul ca, in orașul Oravita, a izbucnit un incendiu la băracile pentru lemne ale unor blocuri de locuințe din zona autogării, str. Brosteniului. A fost alertata Secția de Pompieri Oravita care a deplasat la fata locului doua autospeciale pentru stins incendii și 10 subofițeri. În momentul ajungerii pompierilor militari, incendiul se manifesta violent, cu flacăra, la baracile amplasate la distanta foarte mica de bloc. Din cauza vântului, care bătea cu putere, dar și a condițiilor din teren, cu foarte multe construcții improvizate, a cantității mari de materiale inflamabile, incendiul s-a extins cu repeziciune. Astfel, pentru gestionarea situației, de la Detașamentul de Pompieri Reșița au fost trimise în sprijini trei autospeciale. 
Focul s-a extins la balconul unei locuințe din imediata apropiere a băracilor, dar și la un gater/depozit de material lemnos  respectiv curtea unui service auto. De  asemenea, au mai fost cuprinse de flăcări câteva anexe ale unor operatori economici din zona (ale unui depozit de fier vechi, respectiv ale unui depozit de materiale de constructii).
Pe timpul intervenției, au fost scoase, din zona de risc, mai multe autoturisme, iar o femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale fara a fi transportata la spital. Circa 40 de persoane, locatari din blocurile aflate în vecinătatea zonei de intervenție, s-au autoevaluare.
Interventia s-a desfășurat pe parcursul a patru ore, iar pe timpul acesteia s-a primit sprijin, in alimentarea cu apa, de la operatorii economici Banat Farming si Normarom Industrie. 
În total, pentru stingerea focului, au acționat sase autospeciale pentru stins incendii si o autospeciala de intervenție și salvari de la inaltime, încadrate cu un număr 29 subofițeri. Conducerea actiunii de stingere a fost asigurata, in teren, de către doi ofițeri din comanda Secției de Pompieri Oravita. 
Misiunea de stingere a fost una deosebit de grea din cauza condițiilor meteorologice, cu vânt puternic, care au contribuit semnificativ la extinderea incendiului. La acestea, se adaugă cantitatea mare de materiale inflamabile și problemele legate de asigurarea alimentarii cu apa a mașinilor de stingere.
La aceasta ora, se desfășoară activitatea specifica, in teren, pentru stabilirea cauzei probabile de aprindere. ( CIRP ISU CARAS-SEVERIN).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu