Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 5 noiembrie 2021

O nouă sesiune a programului Rabla pentru Electrocasnice va începe în decembrie


 O nouă sesiune a programului Rabla pentru Electrocasnice va începe în decembrie;
Prin PNRR, România are la dispoziţie un miliard de euro pentru dezvoltarea sistemelor de apă şi canalizare şi peste 600 de milioane de euro pentru împăduriri

Ministrul Mediului, Apelor şi Pdurilor, Barna Tanczos, a susţinut ieri, o conferinţă de presă, alături de preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Lorand Arpad Fulop, în cadrul căreia au fost prezentate programele derulate prin AFM. De asemenea, ministrul a vorbit şi despre componenta verde din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Astfel, demnitarul a anunţat că programul Rabla pentru Electrocasnice va beneficia de o nouă sesiune în luna decembrie, din bugetul de 34 de milioane de lei rămas la dispoziţie. Noutatea acestei sesiuni este introducerea a două noi clase pentru televizoare - se vor putea cumpăra televizoare având cel puţin noua clasă energetică G - precum şi introducerea unei prevederi clare cu privire la caracterul netransmisibil al voucherelor.

Echipamentele incluse în program şi voucherele aferente fiecărui echipament sunt:
-400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;
-400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
-400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
-400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
-400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;
-400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
-200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
-500 de lei pentru laptopuri;
-300 de lei pentru tablete.

De asemenea, până la sfârşitul acestui an, vor mai fi lansate alte trei programe de finanţare: unul pentru instalarea de staţii de încărcare pentru maşinile electrice în localităţi, altul care prevede instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuinţe unifamiliale şi un program dedicat construcţiei pistelor de biciclete.

În ceea ce priveşte componenta verde din PNRR, demnitarul a declarat: "Managementul apei este un domeniu foarte important, vom avea peste 1 miliard de euro buget pentru dezvoltarea sistemelor de apă şi canalizare în România. Avem infringement la acest capitol şi trebuie să avem rezultate concrete, să demonstrăm Comisiei că suntem în măsură să tratăm aceste probleme aşa cum trebuie. A doua componentă, la fel de importantă, este partea de protecţie a biodiversităţii, aici vom avea peste 600 de milioane pentru împăduriri şi sute de milioane pentru biodiversitate, pentru planuri de management, pentru refacere de habitat, pentru protejarea pajiştilor cu înaltă valoare genetică", a declarat ministrul Barna Tanczos.

De asemenea, ministrul a precizat că şi domeniul deşeurilor va beneficia de investiţii prin PNRR: "Managementul deşeurilor, a treia componentă care beneficiază de fonduri atât pentru platformele depozitare voluntară a deşeurilor nemenajere, adică cele care nu se ridică de către firmele de salubrizare şi aici vom avea peste 500 de primării care vor putea beneficia de finanţare pentru a realiza asemenea platforme şi vom finanţa, de asemenea, 15 platforme mari pentru zonele urbane, acolo unde pot fi depozitate deşeurile din construcţii, deşeurile de metal, de plastic, de lemn, cauciucurile, deşeurile periculoase, toate deşeurile care ulterior pot ajunge la reciclare şi pot reintra în circuitul economic".

DIRECŢIA DE COMUNICARE, TRANSPARENŢĂ ŞI IT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu