Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 13 octombrie 2020

13 octombrie 2020 - Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale și Ziua Informării Preventive

,, ACASĂ  ÎN  SIGURANȚĂ ,,

13 octombrie 2020 - Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale și Ziua Informării Preventive

 Pentru a marca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturalecât și  Ziua Informării Preventive, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin desfășoară, în

data de 13.10.2020, intervalul orar 10.00-12.00, o serie de  activităţi prin organizarea 5Puncte mobile de informare preventivă, patru în municipiul Reșița (zona Parcului Tricolorului, zona Govăndari (Lidl-Kaufland), zona Lunca (Lidl-Kaufland) si Centrul Civic al orașului) și unul in municipiul Caransebeș (zona Centrului Civic al orașului).

Campania desfășurată sub sloganul ,,Acasa in siguranța,, se desfășoară pe parcursul a mai multor zile, scopul acestor activități constând în informarea și conștientizarea atât a populației cât și a autorităților, cu privire la masurile stabilite a fi respectate pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, a modului de acțiune și răspuns în cazul diferitelor tipuri de dezastre naturale cât și în cazul producerii diferitelor situații de urgență care ar putea apărea in viața de zi cu zi.

Activitățile specifice zilei se vor desfășura cu măsurile specifice de distanțare socială, purtarea măștilor, a mănușilor și folosirea dezinfectanților, măsuri care se vor aduce și la cunoștința populației pentru a fi respectate în toate cazurile care se impun. 

Reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună - atât a autorităţilor, a instituțiilor, cât şi a cetăţenilor - și doar printr-o implicare reală şi conjugată se poate împiedica transformarea riscurilor în dezastre. Apărarea împotriva acestor riscuri presupune, în primul rând, cunoaşterea acestora. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient și rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieți omenești și poate limita considerabil pierderile materiale. Prin cunoaștere devenim mai puțin vulnerabili în fața dezastrelor.

 

Câteva Reguli  generale de comportament în caz de dezastre

-       rămâneți calmi;

-       ascultați mesajele transmise de posturile de radio și televiziune;

-       respectați indicațiile autorităților locale.

 Câteva Sfaturi practice în caz de situații de dezastru

-       stabiliți din timp un loc de întâlnire, cu apropiații dumneavoastră;

-       stabiliți un mijloc de comunicare;

-       toți membrii familiei dumneavoastră să aibă asupra lor documente de identitate sau un alt însemn cu date personale;

-       să aveți pregătită o trusă de urgență care să includă lanternă și baterii de rezervă, medicamente și alte obiecte de prim ajutor, haine adecvate sezonului, o listă cu telefoane de urgență, un radioreceptor, alimente și rezerve de apă pentru câteva zile.

   Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, fiecare zi de marti 13, indiferent de luna anului, este declarată "Ziua Informării Preventive".      

   Pornind de la ideea că un om informat va şti să acţioneze corect şi rapid în orice situaţie, sub sloganul “Preveniți ghinionul – Marți 13” și având ca logo “pisica neagră”, aceste zile ne oferă ocazia să dovedim cetăţenilor că nu marţi 13 în sine aduce ghinion, ci lipsa unei educații preventive adecvate este ceea ce poate conduce la evenimente nefericite.

 

                 

 

Compartimentul Informare și Relații Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu