Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 30 octombrie 2020

Au început lucrările la noul sediu al Facultăţii de Chimie din cadrul Politehnicii timişorene

 
Lucrările la noul sediu al Facultăţii de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara au intrat în linie dreaptă. Joi, 29 octombrie 2020, în prezenţa conducerii UPT, a invitaţilor şi a presei, a început turnarea fundaţiei noului edificiu, care va fi, după finalizare, o clădire modernă, cu o arhitectură deosebită, ce va înfrumuseţa Bulevardul Vasile Pârvan.

În mod simbolic, primele cantităţi de beton au fost turnate de rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, foştii rectori prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban şi prof.univ.dr.ing. Nicolae Robu, precum şi preşedintele Senatului UPT, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu.

Cu un design deosebit şi dotări la cel mai înalt nivel, care vor asigura condiţii excelente de studiu pentru aproximativ 650 de studenţi, două noi clădiri se vor construi în continuarea actualei clădiri a Facultăţii de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului. Acestea vor fi construite între actualul sediu al facultăţii şi Biserica Studenţilor. Odată cu ridicarea noilor corpuri, va avea loc şi modernizarea actualului sediu al facultăţii, dar şi realizarea unui număr de 110 locuri de parcare. Extinderea a devenit posibilă în urma accesării de fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 10 - Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, valoarea totală a proiectului ridicându-se la peste 27 de milioane de lei.

"Este vorba de un proiect cu fonduri totale de peste 27 de milioane de lei, două corpuri de clădire, una cu plan parter, alta cu plan parter şi trei etaje, care ne va permite să aducem în acelaşi loc oamenii din celelalte clădire ale Facultăţii de Chimie în acelaşi loc. Clădirea va fi modernă, va avea 16 laboratoare dotate, săli de curs, amfiteatre, birouri, iar din acest punct de vedere Politehnica face ceea ce a făcut mereu în acest prim secol de existenţă, să contribuie la dezvoltarea oraşului Timişoara şi a întregii regiuni, prin oamenii pe care îi pregăteşte. Ne bucură că începem acum, în prag de nou secol al UPT, această construcţie nouă. După cum ştiţi, Politehnica are un patrimoniu consistent, pe care toţi rectorii, generaţie după generaţie, a avut grijă să-l dezvolte. Prin buna pregătire pe care o oferim studenţilor de la Chimie, dar şi prin specializările noi pe care le vom introduce sau prin cercetarea care are loc în acest domeniu, sperăm să atragem şi investiţii străine cu acest profil. Pe piaţa muncii se înregistrează o lipsă masivă de ingineri, pe toate domeniile, inclusiv chimie", a declarat rectorul în funcţie al Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan.

"Are o poveste interesantă această construcţie, care a început în 2008, când domnul Nicolae Robu, rector pe atunci, a forţat această clădire, s-a făcut proiectul dar, din păcate, lucrurile s-au blocat. A mai existat o tentativă în 2013, dar din nou s-a blocat. Am revenit din nou în 2017, cu proiectul readaptat la noile condiţii, în 2018 a fost depus, în 2019 a venit aprobarea contractului de finanţare, în 2020 proiectul tehnic şi iată, se lucrează, cu un termen destul de strâns, dar sperăm să fie încheiat la finalul anului viitor", a completat fostul rector, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban.

Fostul primar al Timişoarei, dar şi fost rector al Politehnicii, prof.univ.dr.ing. Nicolae Robu, a declarat: "Mereu am fost cu sufletul în Politehnică, pentru că acolo m-am format, acolo am profesat atâţia ani şi, în plus, mi-am asumat responsabilităţi. Din 2008 am avut această iniţiativă, de a completa Bulevardul Vasile Pârvan cu această construcţie, care dă şi o anumită simetrie. Se va vedea în final ce binevenită este. Din păcate, vremurile au fost cum au fost şi nu s-a putut începe construcţia decât acum, după 12 ani, dar vreau să-i felicit pe colegii care m-au urmat, pe rectorul Şerban, pe rectorul Drăgan, pentru perseverenţă, pentru că, iată, au dus lucrurile la bun sfârşit. Va fi o clădire pe de o parte frumoasă, care va întregi Bulevardul Vasile Pârvan, iar pe de altă parte funcţională. Va oferi spaţii moderne, proiectul e realmente foarte bun şi va oferi o infrastructură excelentă pentru învăţământ şi cercetare a Universităţii Politehnica Timişoara".


Departament Comunicare şi Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu