- Se recomandă, înainte de a efectua o călătorie în străinătate, să verificați regulile stabilite în țara de destinație și în eventualele țări de tranzit. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați secțiunea dedicată de pe site-ul Ministerului italian al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale (informații disponibile inclusiv în limba română).
- Pentru informații suplimentare privind condițiile de intrare și călătorie în Italia, vă rugăm să contactați autoritățile italiene competente la numărul 1500, linie telefonică dedicată crizei Covid-19 și disponibilă non-stop, instituită de Ministerul italian al Sănătății.
- Începând cu data de 24 iulie 2020, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.
- De la 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere.
- În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să anunțe sosirea pe teritoriul italian Direcției de Sănătate Publică locală și să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.
- Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie. Acestea trebuie să comunice cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19 Direcției de Sănătate Publică.
- În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19.
- Autoritățile regionale pot adopta unele măsuri suplimentare, pentru a limita răspândirea virusului. Vă recomandăm să vă informați în prealabil cu atenție privind măsurile valabile în regiunea în care veți călători. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Ambasadei României în Italia: https://roma.mae.ro/local-news/2969
- Este interzisă sosirea în Italia pentru persoanele care, în cele 14 zile anterioare, s-au aflat sau au tranzitat în: Armenia, Bahrein, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Chile, Kosovo, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Serbia (pentru Kosovo, Muntenegru și Serbia interdicția se aplică de la 16 iulie, pentru celelalte, de la 9 iulie).
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
Excepții de la obligația de autoizolare la sosire în Italia
Sunt prevăzute excepții de la aceste reguli pentru:
- echipaje ale mijloacelor de transport;
- personal navigant;
Persoanele care sosesc în Italia pentru o ședere de scurtă durată (până la 120 de ore totale) din motive de muncă, sănătate sau urgență absolută, la expirarea acestui termen trebuie fie să părăsească imediat teritoriul țării, fie să se supună măsurii de autoizolare și supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.
Prevederi privind tranzitul pasagerilor:
- Pentru informații complete și actualizate privind tranzitul pasagerilor, vă rugăm să consultați site-ul Ministerului italian al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale.
Tranzitul prin Italia dintr-o țară străină către o altă țară străină, în scopul de a ajunge – cât mai repede posibil și fără opriri intermediare care să nu fie strict necesare – la propria locuință, este permis. De exemplu:
- tranzitul aeroportuar este permis, cu condiția de a nu părăsi zona aeroportului;
- pasagerii vaselor de croazieră care debarcă în Italia la încheierea croazierei au voie să se întoarcă în propria țară (cu cheltuieli în sarcina armatorului);
- este permisă îmbarcarea propriului vehicul privat pe un feribot și apoi continuarea călătoriei către casă cu același vehicul privat. În acest caz, tranzitul prin Italia nu trebuie să depășească 36 de ore.
- Tranzitul rutier pentru a ajunge într-un alt stat este permis cu un vehicul privat, cu obligația de a comunica cu celeritate sosirea pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică competentă pentru zona de intrare în teritoriul național, precum și eventuala apariție a unor simptome Covid-19. În acest caz, tranzitul prin Italia nu trebuie să depășească 36 de ore. După expirarea acestui termen, se aplică obligația de comunicare către Direcția de Sănătate Publică și de supunere la măsura de autoizolare și supraveghere medicală.
- La îmbarcarea în avion / navă cu destinația Italia, este necesar să completați o declarație pe propria răspundere (model formular MAE), specificând în mod clar că vă aflați în tranzit înspre propria locuință care se află într-o țară diferită de Italia. În prezența simptomelor virusului Covid-19, este necesară înștiințarea imediată a autorității sanitare locale competente prin intermediul numărului de telefon dedicat și așteptarea instrucțiunilor. Este de asemenea important ca, înainte de a porni la drum, să vă informați în privința restricțiilor dispuse cu privire la deplasări, nu doar în Italia, dar și în celelalte țări de plecare, de tranzit și de destinație.
RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:
În scopul combaterii și împiedicării răspândirii virusului COVID-19, activitățile de transport public cu caracter regulat, rutier, maritim, feroviar, aerian, lacustru și în ape interioare, sunt realizate în funcție de prevederile din „Protocolul comun de reglementare pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19 în sectorul transporturilor și al logisticii” din domeniu, semnat la 20 martie 2020, precum și din „Liniile directoare pentru informarea utilizatorilor și metode organizatorice pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19" (anexate la DPCM din 14 iulie 2020). Accesul la mijloacele de transport public este condiționat de garantarea posibilității de a respecta distanțarea între persoane. Este obligatorie utilizarea măștii sau a altor dispozitive de protecție a căilor respiratorii.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
- Începând cu 3 iunie 2020, deplasările pe teritoriul italian se pot face în mod liber, fără declarația pe proprie răspundere.
- Autoritățile regionale pot adopta unele măsuri suplimentare, în funcție de evoluția datelor epidemiologice. Vă recomandăm să vă informați cu atenție privind măsurile valabile în regiunea în care vă aflați.
- Este absolut interzisă părăsirea locuinței pentru persoanele care sunt supuse măsurii de carantină. Persoanele care prezintă simptome (infecție respiratorie sau febră peste 37,5ºC) trebuie să rămână la domiciliu, să limiteze contactele sociale și să ia legătura cu medicul de familie.
- Este obligatorie, pe întreg teritoriul italian, protejarea căilor respiratorii în spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport și în cazurile în care nu se poate menține distanța de siguranță între persoane. Măsura nu se aplică copiilor cu vârste sub 6 ani. În acest sens, se pot utiliza măști de unică folosință, lavabile sau dispozitive artizanale care permit acoperirea nasului și a gurii. Se recomandă utilizarea măștii și în spațiile în aer liber aglomerate.
- Majoritatea activităților comerciale, profesionale, culturale, de producție, slujbele religioase etc. se pot desfășura cu respectarea strictă a distanței de siguranță între persoane, de minim 1 metru și a protocoalelor de siguranță specifice. Pentru activitățile sportive în aer liber, distanța de siguranță între persoane este de 2 metri.
- Este permis accesul publicului în muzee și instituțiile de cultură, cu condiția de a se stabili un număr maxim de vizitatori, astfel încât să poată fi menținută distanța și să se evite adunările.
- Începând cu 15 iunie, sunt permise spectacolele cu public în săli de teatru, săli de cinematograf sau concerte, cu respectarea măsurilor de siguranță (locuri prealocate și distanțate între ele, distanța interpersonală de siguranță de 1 metru între persoane), cu un număr maxim de 1.000 de spectatori pentru spectacole în aer liber și de 200 de persoane pentru spectacole în spații închise, pentru fiecare sală.
- Rămân suspendate evenimentele care implică aglomerări de persoane în spații închise sau în aer liber în cazurile în care nu este posibilă asigurarea respectării condițiilor indicate, precum și activitățile care au loc în săli de dans sau localuri similare, în aer liber sau în spații închise și manifestările expoziționale și congresele.
- Este suspendată activitatea didactică în sălile de clasă, aceasta desfășurându-se online.
- Prin Decretul Lege 19/25.03.2020, în vigoare din 26 martie (Gazeta Oficială nr. 79/25.03.2020) au fost aprobate dispoziții privind regimul sancțiunilor aplicate pentru încălcarea restricțiilor stabilite pentru limitarea răspândirii COVID-19. Cu excepția cazului în care fapta nu constituie infracțiune, sunt prevăzute sancțiuni pecuniare între 400 și 3000 Euro. În situația în care încălcarea restricțiilor se realizează de o persoană aflată în autovehicul, cuantumul sancțiunii se mărește cu o treime. Pentru unități comerciale este prevăzută și sancțiunea închiderii activității pe o perioadă de la 5 la 30 de zile. În caz de repetare a încălcării restricțiilor, sancțiunea administrativă se dublează, iar cea accesorie se aplică la maximul prevăzut.
- Starea de urgență se prelungește până la 15 octombrie 2020.
ALTE INFORMAȚII UTILE: Ambasada României în Republica Italiană a pus la dispoziție o serie de informații pentru lucrătorii români din Italia, care pot fi consultate pe site-ul misiunii diplomatice, secțiunea Muncă și Afaceri Sociale: http://roma.mae.ro/node/1013
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de: Crsta Petru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu