Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 8 august 2020

Mii de profesori caută soluții pentru digitalizarea educației


Peste 2.500 de participanți la webinarul #impreunaonline dedicat educației în perioada pandemiei după recomandările UNESCO
Resursele educaționale deschise și digitalizarea educației reprezintă principalele teme de interes ale cadrelor didactice în această perioadă. Peste 2.500 de profesori din România au participat la evenimentul dedicat bunelor practici de utilizare și integrare a resurselor educaționale deschise (OER-RED) în educație, găzduit și moderat de Universitatea Politehnica Timișoara. Atât prezentatorii, cât și invitații au
împărtășit din experiența lor practică legată de utilizarea și integrarea OER-RED și au oferit recomandări participanților din învățământul preuniversitar și universitar.

Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul ID/IFR și e-Learning, în colaborare cu IEEE România, Alianța Română a Universităților Tehnice, Asociația EDEN a găzduit și moderat virtual cel de-al XI-lea webinar din seria #impreunaonline: Utilizarea practică a Resurselor Educaționale Deschise. Recomandările UNESCO. Webinarul a fost susținut de Dr. ing. Diana Andone, Prof. dr. ing. Carmen Holotescu și Conf. dr. ing. Gabriela Grosseck -  timișorenii care au conlucrat la elaborarea primului ghid publicat sub egida UNESCO, menit să vină în sprijinul profesorilor de pretutindeni, cu exemple de utilizări de practici și resurse educaționale deschise. Invitații webinarului - Dr. Ahmed Tlili - cercetător Smart Learning Institute of Beijing Normal University (SLIBNU), China, Violeta Daniela Nedelcu - profesor Limba și literatura română, la Școala "Diaconu Coresi", Brașov, Melania Luana Burnariu - bibliotecară, Biblioteca Județeană "George Barițiu" Brașov și Liviu Constandache, Coordonator Resurse Educaționale Deschise, Proiectul CRED - le-au împărtășit participanților din propria experiență în utilizarea resurselor educaționale deschise, a platformelor și a proiectelor și parteneriatelor inițiate în ultimele luni, în contextul digitalizării educației pe perioada pandemiei.
Evenimentul a înregistrat un real succes, cu peste 3000 de înscrieri, cu comentarii, opinii și zeci de întrebări adresate în timpul celor 2 ore, fiind transmis live si pe YouTube și Facebook. El face parte din seria webinariilor #impreunaonline – lansate de UPT prin CeL și menite să vină în sprijinul cadrelor didactice în transferul educației din campus în online.
Spre finalul evenimentului, prezentatorii, împreună cu invitații și participanții au lansat o concluzie: Colaborarea între cadre didactice și instituții și o structură vizionară concretă reprezintă cea mai bună cale spre succes!
Participarea a fost gratuită iar participanților li s-au emis în continuare Open Badges (Certificate digitale deschise). Informații despre eveniment sunt disponibile accesând link-ul : https://elearning.upt.ro/ro/comunitate/webinar-impreunaonline-utilizarea-practica-a-resurselor-educationale-deschise-recomandarile-unesco/
„Foarte interesant acest webinar! Ne provocați să ne autodepășim și să fim creativi!”
„Multe idei interesante. Mulțumim UPT!”
„Minunate prezentări! Excelente resurse. Linkurile astea ne dau mult de lucru. Studiem zilele viitoare. Mulțumim!”
„Mulțumim! Informații foarte utile!”
Sunt numai câteva din sutele de mesaje transmise online de participanții la webinarul #impreunaonline: Utilizarea practică a Resurselor Educaționale Deschise. Recomandările UNESCO.
Dr. ing. Diana Andone – Universitatea Politehnica Timișoara, Prof. dr. ing. Carmen Holotescu – Universitatea Ioan Slavici Timișoara și Conf. dr. ing. Gabriela Grosseck – Universitatea de Vest din Timișoara au împărtășit din experiența de peste două decenii în identificarea, dezvoltarea și integrarea resurselor educaționale deschise în educație și au îndrumat participanții în utilizarea primului ghid publicat sub egida UNESCO.
Ghidul OER de la UNESCO, disponibil gratuit
Tradus și adaptat de către cei trei universitari timișoreni, „Ghidul pentru aplicarea Practicilor Educaționale Deschise în timpul pandemiei de coronavirus. Utilizarea Resurselor Educaționale Deschise în conformitate cu Recomandările UNESCO” este disponibil acum și în limba română și poate fi descărcat la adresa: https://elearning.upt.ro/ro/noutati/activitatea-cel-studiu-de-caz-in-primul-ghid-de-utilizare-red-in-timpul-pandemiei-publicat-sub-egida-unesco/
Webinariile Împreună Online:
În această perioadă de nesiguranță din cauza COVID-19, în România, la fel ca și în alte țări, funcțiile și activitățile educaționale față în față sunt mutate online, folosind aplicații, platforme și diverse unelte și metode de lucru pentru educația la distanță. În webinariile Împreună online răspundem la aceste provocări, într-un mod cât mai practic, în spiritul educației deschise și accesului liber la cunoaștere. Participanții vor primi un Open Badge (certificat digital deschis) - Împreună online.
Primele zece ediții ale webinarilor din seria #impreunaonline au avut loc săptămânal în perioada 15 aprilie – 17 iunie 2020, reluate în august 2020 și au înregistrat mii de participanți atât din mediul universitar, cât și preuniversitar și privat și au stârnit interesul atât cadrelor didactice, cât și cel al studenților.

Informații despre seria #impreunaonline sunt disponibile și pe:
Instagram: @elearning_upt

Centrul ID/IFR și e-Learning (CeL) a fost înființat în 1998, ca parte integrantă a Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) având ca obiectiv inițierea, promovarea și gestionarea învățământului la distanță în universitate. CeL organizează specializările – Tehnologii și Sisteme de Telecomunicatii, Informatică Aplicată, Comunicare și Relații Publice în regim de învăţământ la distanță de ciclu licenţă și Tehnologia Construcțiilor de Mașini în regim de învățământ cu frecvență redusă de ciclu licenţă. CeL a dezvoltat CV - Campusul Virtual al UPT, mediu educațional online de suport academic pentru toate facultățile UPT și pentru învățământul la distanță.  CeL oferă suport şi organizează cursuri și evenimente dedicate educației online, resurselor educaționale deschise și accesului liber la educație, știință și resurse. 
https://elearning.upt.ro/
contact@elearning.upt.ro
https://www.facebook.com/pg/CIDUPT
Telefon: 0256 403300

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu