Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 10 august 2020

“DESCOPERĂ DUNĂREA” CONCURS INEDIT ONLINE



DESCOPERĂ DUNĂREA” CONCURS INEDIT ONLINE
Responsabilitatea față de mediu se învață zi de zi, indiferent de vârstă

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a început derularea proiectului de responsabilizare socială Descoperă Dunărea”. Acesta se desfășoară la nivel național și este coordonat de Administrația Națională „Apele Române”. Scopul proiectului este acela de a stimula copiii și adulții să petreacă cât mai mult timp în natură, lângă un curs de apă, lac sau la malul mării, creând opere inedite, care ulterior vor fi premiate.
În cadrul proiectului, care este unul online, prietenii naturii sunt
invitați să participe la un concurs inedit. Acest concurs se adresează tuturor copiilor de vârstă școlară din România dornici de aventură în natură.
Ce trebuie să faceți pentru a lua parte la acest concurs?  Acolo unde găsiți un curs de apă, un lac sau chiar pe malul mării creați un tablou sau un personaj preferat folosind crengi, bețe, pietre, frunze sau materiale reciclabile precum hârtie, sticlă sau plastic. Fotografiați lucrarea și trimiteți poza pe adresa de email descoperadunarea@gmail.com, menționând numele autorului, vârsta și localitatea de reședință.
Imaginile vor fi postate pe pagina de facebook ”Descoperă Dunărea” https://www.facebook.com/Descoper%C4%83-Dun%C4%83rea-100318565083845,  și vor aștepta aprecierile vizitatorilor. Primele cincizeci de imagini aflate în top-ul aprecierilor vor fi răsplătite cu ghiozdane complet utilate. Termenul limită este 11 septembrie, dar cu cât veți trimite mai repede lucrările, cu atât vă vor crește șansele de a strânge mai multe aprecieri.
 Așa cum Dunărea adună 120 de cursuri de apă, la fel și proiectul “Descoperă Dunărea” își propune să adune ideile și inițiativele tinerilor din toată țara.
 Momentan, la nivelul județului Timiș, partenerul care ne va susține proiectul, prin implicare și mediatizare, este Asociația CRIES, din Timișoara. ABA Banat așteaptă și alți susținători din întreg Banatul, care să-și manifeste și prin acest sprijin grija față de mediu și apă.
Descoperă Dunărea” este un proiect inspirat de evenimentul ”Danube Art Master” inițiat de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea. Evenimentul, aflat la a opta ediție, este organizat la nivelul celor zece țări dunărene și anume: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. 

Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu