Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 5 august 2020

Atentie la conditiile de utilizare a roaming-ului!


ANCOM recomanda verificarea conditiilor de utilizare a serviciilor de telefonie si date mobile in roaming, dar si a setarilor telefonului, inainte de a pleca in vacanta, fie in Romania in localitatile de granita, fie in statele pentru care nu exista restrictii de calatorie pe perioada pandemiei. Astfel utilizatorii pot evita cheltuieli nedorite. In apropierea granitelor se recomanda dezactivarea optiunii de selectare automata a retelei, iar in cazul unei calatorii in afara tarii trebuie verificat daca planul tarifar contractat include serviciul de roaming. Totodata, trebuie acordata atentie optiunii pentru depasirea plafonului de 50 de euro pentru utilizarea internetului mobil in roaming.
Calatoriile in localitatile de granita din Romania

Utilizatorii care calatoresc pe teritoriul Romaniei trebuie sa stie ca exista riscul sa intre in roaming involuntar, in special in zonele de granita, daca au activat acest serviciu, iar telefonul mobil sau tableta utilizate sunt setate pe selectarea automata a retelei. In astfel de cazuri, echipamentul folosit se va conecta automat la reteaua operatorului cu cel mai bun semnal in punctul in care se afla acestia, care poate fi reteaua unui operator dintr-un stat invecinat. Se recomanda ca utilizatorii aflati in aceste situatii sa fie atenti la mesajele venite din partea propriului operator, care este obligat sa informeze abonatii cu privire la tarifele pe care le aplica in roaming.
Utilizatorii care se afla pe teritoriul Romaniei dar intra in roaming involuntar vor fi facturati pentru serviciile de comunicatii utilizate in roaming, ca si cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.
Utilizatorii trebuie sa stie ca folosirea telefonului/tabletei in roaming involuntar nu ii scuteste de plata acestui serviciu!
Pentru ca utilizatorii sa stie cat mai exact care sunt zonele in care este posibil sa intre in roaming involuntar, pe langa lista localitatilor de granita publicata pe pagina de internet ANCOM, aici, localitatile cu risc de roaming involuntar au fost incluse si in harta aisemnal.ro. Astfel, accesand aisemnal.ro, pe langa informatiile despre nivelul semnalului, utilizatorii pot vedea si zonele de granita in care risca sa se conecteze involuntar la statiile de baza aflate pe teritoriul statului vecin si sa comunice astfel la tarife de roaming.
Calatoriile in spatiul UE/SEE
De la intrarea in vigoare a regulamentului european „Roam like at home", clientii operatorilor mobili din Romania care beneficiaza de planuri tarifare cu acces la roaming in UE/SEE pot utiliza resursele nationale de voce, SMS si date si atunci cand calatoresc in statele Uniunii Europene, in Norvegia, Islanda, Liechtenstein. „Roam like at home" se aplica si pe anumite teritorii europene „indepartate", respectiv in Guyana Franceza, in insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care apartine de Franta), Azore, Madeira si Canare, in insulele Åland, precum si in Gibraltar.
Desi de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al UE, acordul Brexit prevede o perioada de tranzitie, in care cea mai mare parte a legislatiei europene continua sa se aplice in relatia cu aceasta. Astfel, utilizatorii romani care calatoresc ocazional in Marea Britanie vor beneficia, cel putin pana la 31 decembrie 2020, de roaming la tarife nationale.
Furnizorii pot stabili anumite conditii de utilizare a serviciului de roaming in UE/SEE (politica de utilizare rezonabila) pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a acestui serviciu in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu in scopul de a preveni roaming-ul permanent in UE/SEE.
In cazul in care limitele de utilizare rezonabila sunt depasite, furnizorul poate sa perceapa anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale, pentru prestarea ulterioara a serviciul de roaming in UE/SEE, insa doar dupa o informare prealabila.
Mai multe informatii privind politica de utilizare rezonabila in roaming sunt disponibile pe InfoCentru ANCOM, aici.
Calatoriile in afara spatiului UE/SEE
In cazul in care utilizatorii calatoresc in afara spatiului UE/SEE, recomandarile ANCOM sunt ca acestia sa verifice daca planul tarifar achizitionat include serviciul de roaming international si daca furnizorul acestui serviciu a incheiat contracte de roaming cu furnizorii din statele vizitate.
ANCOM sfatuieste utilizatorii sa verifice, inainte de a efectua o calatorie in state din afara SEE, care sunt tarifele aplicabile in aceste state pentru serviciul de roaming international.
Mai multe informatii sunt disponibile aici.
Plafonul de 50 de euro la utilizarea internetului in roaming
Utilizatorii care calatoresc in strainatate, fie in spatiul UE/SEE, fie in afara acestuia, trebuie sa stie ca au dreptul sa beneficieze de un „plafon" implicit de 50 de euro/luna (fara TVA) la utilizarea serviciului de internet mobil in roaming daca nu au optat pentru un alt plafon din ofertele comerciale ale furnizorilor. Serviciile de internet mobil in roaming vor fi restrictionate la atingerea plafonului (implicit sau ales) daca utilizatorii nu isi exprima acordul explicit pentru continuarea furnizarii serviciului sau daca nu au renuntat in mod expres la aplicarea plafonului implicit.
Mai multe informatii privind utilizarea si costurile serviciului de roaming sunt disponibile aici.

Site-ul InfoCentru, creat de ANCOM, pune la dispozitia utilizatorilor informatii utile despre serviciile de comunicatii electronice (telefonie, internet si televiziune) si serviciile postale, pentru a-i sprijini in alegerea si folosirea acestor servicii. Informatiile se refera in principal la incheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. In plus, utilizatorii pot gasi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu