Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 6 august 2020

ATENȚIE BICICLIȘTI! RESPECTAȚI NORMELE DE CIRCULAȚIE PE DRUMURILE PUBLICE!

 Numărul accidentelor rutiere care au drept cauză nerespectarea normelor rutiere de către bicicliști a crescut în județul Caraș-Severin, de la 4 la 11, astfel că în luna iulie 2020 au fost înregistrate 11 astfel de accidente, comparativ cu luna iulie a anului trecut când s-au înregistrat 4 accidente care au avut drept cauză principală abaterile săvârșite de bicicliști.
 Dintre cele 11 accidente rutiere, 4 s-au produs pe drumurile județene, 3 pe rețeaua stradală, 3 pe alte categorii de drumuri și 1 pe drum comunal, 4 dintre acestea fiind soldate cu accidentarea gravă a bicicliștilor. 
Din fericire, în urma acestor accidente, nicio persoană nu a decedat, dar 
4 persoane au fost rănite grav și alte 7 au fost rănite ușor. În primele 7 luni ale acestui an, polițiștii cărășeni au aplicat 114 sancțiuni contravenționale conducătorilor de biciclete care au încălcat regulile de circulație pe drumurile publice. Pentru reducerea numărului de evenimente rutiere în care sunt implicați bicicliști și pentru siguranța tuturor participanților la trafic, vă reamintim principalele drepturi și obligații ale bicicliștilor, privind circulația pe drumurile publice: 
- pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani; 
- copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăți private, iar deplasarea pe drumurile publice se face doar însoțiți de adulți; 
- bicicletele trebuie conduse pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament. Acolo unde există piste speciale pentru biciclete, conducătorii acestora le vor folosi obligatoriu. 
- la schimbarea direcției de mers asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp intenția de a vira. Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei. 
- intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna, astfel: 
• brațul stâng întins orizontal la schimbarea direcției de mers spre stânga sau la depășire; • brațul drept întins orizontal la schimbarea direcției de mers spre dreapta; 
• brațul drept întins orizontal balansat în plan vertical la oprirea bicicletei. - virajele spre dreapta se încep de pe partea dreaptă a drumului, iar virajele spre stânga de lângă axul drumului. Apropierea de axul drumului se realizează din timp, înainte de efectuarea propriu-zisă a manevrei. În circulația pe drumurile publice bicicleta trebuie echipată cu dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcțional, de direcție, cu lumini corespunzătoare și dotată cu sistem de avertizare sonoră și cu dispozitive fluorescent-reflectorizante. Pentru un plus de siguranță se recomandă ca biciclistul să poarte cască de protecție omologată, iar în mod obligatoriu pentru a putea fi observat de ceilalți participanți la trafic să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă. 
Se interzice conducătorilor de biciclete: 
să circule în paralel, cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate;
 să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale și să folosească telefonul mobil sau dispozitive cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto/video.
Amenzile, în astfel de situații, sunt mai mari pentru cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis de conducere, precum biciclete sau trotinete. 
Aceștia riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei pentru folosirea acestor dispozitive în timpul deplasării. să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

să se țină de un vehicul aflat în mers; 
să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special sau este construit/echipat special pentru transportul altor persoane;
 să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;
 să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă; 
să conducă bicicleta fără a menține contactul roților cu solul. 
REȚINEȚI: 
Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă este interzisă. Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor se sancționează cu 6-8 puncte amendă (între 870-1160 Ron)

 COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu