Ateliere gastronomice care tratează „Gustul ca patrimoniu”, profesori și sute de copii și tineri angrenați în „Educație pentru schimbare” - activități pentru promovarea consumului responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă și grădinărit urban, Festivalul LA PAS: Festival de gastronomie artizanală, de această
dată într-o locație atipică, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, ieșiri cu produse locale în cartierele Timișoarei sau la picnic și artă, o incursiune în Timișoara Verde-Albastră și activism pentru accesul la apă – așa arată, pe scurt, Programul LA PAS 2023.Programul LA PAS / Slowing Down, inițiat și dezvoltat de Asociația
CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii
2023, are un calendar bogat în cursul acestui an.
Inițiatorii
urmărescvalorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea principiilor „bun-curat-etic”, specifice mișcării de
Slow Food.„Ne propunem să
dezvoltămcompetențe de consum responsabil
în rândul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a
evenimentelor culturale și pentru turism, adoptarea de politici publice care să
favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității”, declară Mihaela Vețan, coordonator al Programului LA PAS.
Programul se
adresează deopotrivă copiilor, tinerilor și adulților, având o componentă
puternică de educare și responsabilizare
socială privind practicile durabile
de producție și consum, dar și de incluziune
socială și apreciere a diversității.
O componentă
importantă a programului este cea educațională – „LA PAS: Educație pentru schimbare”, prin care estimăm ca 650 de
eleviși familiile lor să fie angrenați, până în luna noiembrie, în activități privind consumul responsabil,
reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă, grădinărit urban și modă
sustenabilă.
Profesori de la
15 unități de învățământ din Timișoara,
școli și licee, s-au implicat în program și pregătesc proiecte dedicate pe care
le vor implementa împreună cu copiii și tinerii în următoarele luni. Se
promovează învățarea experiențială –
elevii vor grădinări și vor găti în școală și acasă, cu părinții sau bunicii,
vor învăța să mănânce curat și sănătos, produse locale, să își gestioneze
cumpărăturile, vor face borcane anti-risipă, vor face excursii în afara
orașului și vor culege plante medicinale, vor recicla creativ, vor deveni
designeri ad-hoc, pentru a revalorifica și refolosi hainele vechi.
Tinerii vor învăța cum pot contribui la a face o lume mai bună și ce înseamnă de fapt conceptele promovate de CRIES, la Timișoara, încă din 2009, de la înființare.
Prin atelierele de gătit sub deviza „Gustul ca patrimoniu” continuăm să
promovăm gastronomia ca parte a patrimoniului nostru imaterial. Vă provocăm să
vă gândiți ce lăsăm generațiilor viitoare în materie de gastronomie, practici
de gătit, ingrediente și obiceiuri de servire a mesei.
Două ateliere
au avut loc deja anul acesta și urmează
trei noi sesiuni de gătit responsabil, cu produse de sezon și locale, cu
grijă pentru hrană si resursele de care dispunem, în 29 aprilie, 29 iulie și 16
septembrie 2023, la Reciproc Cafe. Sunt invitați bucătari, bloggeri
culinari sau persoane pasionate de gătit și interesate de sustenabilitatea
lanțului alimentar.
Atelierele sunt
deschise publicului larg, pe bază de înscriere.
În data de 18 Mai 2023 este programat evenimentul „LA PAS în curte la Electro”, cu implicarea studenților de la Universitatea Politehnica Timișoara și bineînțeles a tuturor doritorilor. Așadar, ne așezăm la picnic în curte la Electro, acolo va avea loc un nou atelier de gătit, cu produse curate sau alimente cu termen scurt de valabilitate, vor fi prezentate produse de la mici producători locali și cărți tematice privind alimentația de calitate.
Vara vine cu o campanie de activism importantă, pe care o pregătim deja, pentru accesul la apă, care va fi lansată în data de 5 iunie. Încurajăm cât mai multe locații din domeniul HoReCa să ofere clienților apă din rețeaua publică, în mod gratuit.
Promovăm apa ca bun comun, și nu ca produs comercial, și vom promova exemplele de bune practici în acest sens. În cadrul campaniei vom produce carafele de apă LA PAS, pe care le vom pune la dispoziția localurilor partenere.
Și toamna se anunță bogată în evenimente și intră în scenă artiștii. În perioada 15 septembrie-15 octombrie 2023, la Stațiunea Tinerilor Naturaliști din Timișoara, este programată expoziția „Symbiosis, Reshaping Reality”. Vor fi realizate diferite lucrări pe tema sustenabilității, care vor fi deschise publicului,invitat la picnic și artă, timp de o lună.
O altă componentă a Programului LA PAS este Timișoara Verde-Albastră, proiect care va implica studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și prin care inițiatorii vor să atragă atenția asupra importanței infrastructurii verzi pentru o creștere sustenabilă a zonei metropolitane, cu acțiuni concentrate în perioada 30 septembrie - 2 octombrie.
Festivalul LA PAS: Festival de gastronomie artizanală va avea loc în perioada 13-15 octombrie 2023.
Aducem împreună artizani și consumatori, care apreciază producția locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale și de mediu, de tip Slow Food, de această dată într-un spațiu neconvențional,la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”.
Este cea de-a
treia ediție a festivalului în format fizic, pentru că a existat și una hibrid,
online, în pandemie, iar principiile LA PAS rămân neschimbate: promovăm
gastronomia artizanală și micii producători, produsele autohtone de calitate,
celebrăm producția și consumul sustenabil, implicăm voluntari și ne asigurăm că
toată lumea gustă din bunătăți și se simte bine!
Festivalul va
cuprinde un târg cu produse artizanale
și hand-made, ateliere, degustări, dezbateri, inclusiv un program artistic și alte surprize pe
care vi le vom dezvălui pe parcurs.
Intrarea și
participarea la toate activitățile și evenimentele din Programul LA PAS sunt gratuite, datorită susținerii finanțatorilor,
partenerilor și voluntarilor.
LA PAS / Slowing Down face parte din Programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este
finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu