Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 17 ianuarie 2022

Primul workshop al Alianței Timișoara Universitară: au fost stabilite teme de lucru comune pe cercetare, digitalizare, internaționalizare și marketing educațional

 

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit vineri, 14 ianuarie 2022, o reuniune a Alianței Timișoara Universitară (ATU), deosebit de importantă în special prin pragmatismul acesteia, prin acțiunile concrete realizate, prin temele de lucru și participanți.

Președintele în exercițiu al alianței, conf. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a vorbit în deschidere despre

necesitatea organizării de astfel de acțiuni la un nivel comun celor patru mari universități timișorene - Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara - pentru că ATU și-a asumat încă de la început identificarea, susținerea și implementarea de proiecte educaționale, de cercetare științifică și comunitare de mare anvergură, cu iminente aplicații și transformări în viața publică a Timișoarei, județului Timiș și Banatului, în ansamblul său.

Reuniunea de vineri a avut ca subiect principal de discuții sporirea atractivității Timișoarei ca oraș universitar,conducerile celor patru universități având ocazia să dezbată împreună următoarele teme:

1.      Lărgirea bazinului de recrutare pentru orașul universitar Timișoara, cu participarea prorectorilor responsabili cu procesul de învățământ, prorectorii responsabili de imagine, directorii de comunicare, reprezentații studenților;

2.      Internaționalizare și realizarea de parteneriate pentru atragerea studenților străini, cu participarea prorectorilor responsabili cu internaționalizarea, directorilor departamentelor de relații internaționale și reprezentanților studenților;

3.      Dezvoltarea de proiecte comune în Timișoara universitară pe zonele de digitalizare și informatizare, cu participarea prorectorilor responsabili cu patrimoniul, directorilor IT și reprezentanților studenților;

4.      Noi perspective și oportunități de cercetare multidisciplinară pentru absolvenți, cu participarea prorectorilor responsabili cu cercetarea, directorilor centrelor de studii universitare de doctorat și a reprezentanților studenților.

Pentru fiecare dintre cele patru teme majore de lucru au fost stabilite echipele comune, au fost identificați pașii următori de urmat și calendarul acțiunilor viitoare, iar concluziile au fost prezentate în plen.

Dintre acțiunile majore care au fost stabilite de comun acord de echipele formate cu reprezentanții tuturor universităților menționăm:

·         dezvoltarea colaborării între universitățile membre ATU și administrația locală și județeană;

·         organizarea unui târg educațional comun;

·         promovarea Timișoarei la nivel național (realizarea unui film de promovare);

·         organizarea unui eveniment inedit în Timișoara dedicat viitorilor studenți;

·         participarea, în perioada 28 februarie - 6 martie 2022, a unei delegații ATU la Expo Dubai, cu prezentarea celor patru universități;

·         participarea comună la târguri educaționale internaționale precum și o colaborare mai strânsă cu ambasadele;

·         utilizarea ATU ca vehicul pentru dezvoltarea digitală, realizarea unei aplicații de raportare a rezultatelor cercetării la nivelul ATU de care să beneficieze toate cele patru universități partenere și realizarea unui site propriu ATU;

·         realizarea de doctorate în co-tutelă, colaborări între centrele de inovare și transfer tehnologic;

·         utilizarea în comun a infrastructurii de cercetare existente etc.

În încheierea reuniunii, rectorii celor patru universități, prof.univ.dr. Octavian Marius Crețu, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea și prof.univ.dr.ing. Alin Cosmin Popescu, au prezentat concluziile de final, subliniind importanța forței comune a celor patru instituții de învățământ superior timișorene, necesitatea unei strategii comune de dezvoltare, creșterea cifrei de școlarizare pe oraș, continuarea colaborării pe echipe lucrative, susținerea antreprenoriatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu