Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 25 ianuarie 2022

RECOMANDĂRI PREVENTIVE PENTRU PIETONI ȘI BICICLIȘTI

Având în vedere că în această perioadă condițiile meteo pun la grea încercare abilitățile și răbdarea participanților la trafic, mai ales pe cele ale conducătorilor de autovehicule, recomandăm ca toate categoriile de persoane (șoferi, pietoni, bicicliști, motocicliști) să adopte o conduită preventivă pe drumurile publice. Deplasarea poate fi sigură numai dacă sunt respectate în totalitate regulile elementare și obligațiile legale privitoare la circulația rutieră.

Recomandări pentru pietoni

 -să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea;
- să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
- să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde
;

- să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public, astfel încât să poată fi atent la traficul rutier;

- când nu există în apropiere trecere de pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atentie! Aici nu aveţi prioritate;
- nu traversaţi drumul în fugă!

-fiţi mult mai atenţi la traversare noaptea sau atunci când vizibilitatea este redusă;  În condiţii de carosabil umed sau alunecos, spaţiul necesar pentru frânare creşte foarte mult.

-Pe timp de noapte, pietonul care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.

-Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentarii lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.

În 2021, în județul Caraș-Severin, au fost înregistrate 30 de accidente rutiere în care au fost implicați pietoni, neacordarea priorității de trecere pietonilor reprezentând a patra cauză generatoare a accidentelor cu victime.

Numărul accidentelor produse din această cauză a crescut, în 2021 înregistrându-se cu 9 accidente mai mult decât în 2020, 2 persoane decedând și 31 suferind vătămări corporale.

Recomandări  pentru biciclişti

  • bicicleta trebuie să fie echipată cu frână, sonerie, o lumină albă în faţă şi o lumină roşie, reflectorizantă în spate.
  • înainte de a pleca la drum cu bicicleta, asiguraţi-vă că aceasta este în stare bună de funcţionare!
  • biciclistul trebuie să aibă echipament de protecţie alcătuit din cască, genunchiere, cotiere;
  • dacă circulaţi cu bicicleta noaptea, purtati o vestă cu benzi reflectorizante pentru a putea fi văzuţi mai uşor;
  • la schimbarea direcţiei de mers, întindeţi braţul stâng sau drept, corespunzător direcţiei dorite;
  • pentru a semnala oprirea, balansaţi braţul drept în plan vertical;
  • nu ascultaţi muzica în căşti şi nu vorbiţi la telefon în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;
  • nu transportaţi pe bicicletă obiecte voluminoase care vă incomodează la mers sau vă pot dezechilibra;
  • nu transportaţi o alta persoană pe bicicletă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu