Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 29 decembrie 2021

Bilanț „I Living Labs” la Universitatea Politehnica Timișoara, la final de an

Proiectul european E³UDRES² a fost lansat în Universitatea Politehnica Timișoara încă din primăvara anului 2021, iar de atunci au fost organizate nenumărate ateliere, workshop-uri și sesiuni de lucru, în special online. Pe componenta

academică, proiectul își propunea dezvoltarea de laboratoare interactive pe domenii interdisciplinare, cu o componentă de antreprenoriat, desfășurate în colaborare cu parteneri socio-economici, de tip proiect transversal cu durata posibilă de până la 1 semestru. Aceste tipuri de laboratoare sunt cunoscute sub denumirea de „I Living Labs”.

Studenții, antreprenorii educaționali și părțile interesate externe au acceptat provocarea I Living Lab timp de 6 săptămâni. Cu toții au ajuns împreună la finalul acestei călătorii așa că la final de decembrie au fost prezentate rezultatele primelor I Living Labs din proiectul E³UDRES².

O retrospectivă a activităților desfășurate în program în 2021 a relevat care au fost provocările, experiențele și impresiile studenților și antreprenorilor educaționali. Au fost oferite sfaturi legate de abilitățile viitorului (Future Skills) pe care le-au folosit studenții și cum i-au ajutat acestea să evolueze, ca echipă sau individual. Toate soluțiile identificate de studenți la provocările propuse au fost prezentate sub formă de clipuri scurte. După care, într-un mediu virtual interactiv, participanții la întâlnire au putut „naviga” printre diversele „I Living Labs” pentru a pune întrebări și a afla informații suplimentare. La final, au fost votate cele mai bune soluții, pe trei aspecte: impact și sustenabilitate, claritatea prezentărilor interactive și energia și munca de echipă.

Marele câștigător a fost ILL 7 - How to Improve Healthcare Access for Elderly through Digitalisation (cum să îmbunătățim sistemul de sănătate pentru persoanele în vârstă prin digitalizare), coordonat de Elisabeth Höld (Universitatea de Științe Aplicate St. Pölten, Austria), Ursula Hemetek (Universitatea de Științe Aplicate St. Pölten) și Vlad Mihăescu (Universitatea Politehnica Timișoara). Printre cei 6 studenți din echipă s-au regăsit și doi din UPT, Cristina-Claudia-Maria Peter și Mihail-Nicușor Pistruga-Adam, ambii în anul I de master Cloud Computing & IoT. Soluția lor este Dr. Gadget - cu ajutorul unei tablete oamenii pot face programări în timp real, conectând persoanele în vârstă cu medicul lor. Medicul îi va consulta pe baza unei brățări inteligente care urmărește semnele vitale. În cazul în care este nevoie de o examinare fizică, se propune un camion mobil pentru consultări medicale care poate fi oferit spre închiriere.

Un alt „I Living Lab” foarte apreciat a fost ILL 9 - How Microalgae and Robotics help with agro-was valorisation (Cum ajută microalgele și robotica la valorificarea deșeurilor agricole), coordonat de Carla Santos (Institutul Politehnic din Setubal, Portugalia) și Valentin Ciupe (UPT), cu 6 studenti, printre care Oscar Dincu și Răzvan Dicu, studenți în anul IV la Robotică, și Andrei Graure, masterand în anul 1 la Cloud Computing & IoT. Echipele de studenți au oferit două soluții pentru monitorizarea și optimizarea procesului de creștere a microalgelor, atât într-un mediu de laborator, cât și ca utilizare industrială extinsă. Un concept propune măsurarea automată a densității optice, a oxigenului și a nivelului de PH, combinată cu alimentarea automată cu nutrienți și CO2 a mediului de creștere a microalgelor, în timp ce cealaltă echipă s-a concentrat pe numărarea automată a celulelor prin utilizarea unui sistem robotizat pentru extragerea, distribuirea și livrarea probelor folosind un microscop integrat cu cameră și software.

În sfârșit, UPT a fost implicată și în ILL 6 – „How might we use Artificial Intelligence to improve the Cultural Tourism Experience in European cities” (Cum am putea folosi inteligența artificială pentru a îmbunătăți experiența turismului cultural în orașele europene), coordonat de Silviu Vert (UPT), Inese Dzarcane și Aigars Andersons (Universitatea de Științe Aplicate Vidzeme, Letonia), cu 5 studenți printre care Antonia Nemeș (anul I, master Tehnologii Multimedia) și Flori Hana Voinea (anul I, master Cloud Computing & IoT). În urma procesului de Design Thinking, echipa a livrat un prototip de aplicație mobilă destinat turiștilor care vor vizita Timișoara în 2023, când aceasta va fi Capitală Europeană a Culturii. Aplicația mobilă permite utilizatorilor să facă selfie-uri în apropierea reperelor turistice din Timișoara și să aplice filtre cu algoritmi de inteligență artificială care vor îmbina caracteristicile culturale ale reperului în fotografie, creând astfel o amintire de neuitat a vizitei și o carte poștală digitală pentru a fi trimisă prietenilor și familiei.

„I Living Labs” vor continua și în 2022 cu alte provocări identificate, din nou, cu implicarea studenților și cadrelor didactice din Universitatea Politehnica Timișoara.

Universitatea Politehnica Timișoara este implicată în proiectul european E³UDRES² - Universități Europene (https://eudres.eu/), desfășurat în consorțiu cu alte 5 universități din Austria, Belgia, Portugalia, Ungaria și Letonia. Unul dintre obiectivele pe termen lung ale consorțiului este acela de a defini rolul, locul și strategia unei „Universități a Viitorului”, în context local, regional și euroregional.

E³UDRES² promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediilor lor rurale, transformându-le în regiuni inteligente și durabile, conturând și contribuind la crearea unui viitor prosper, cu o mai bună calitate a vieții pentru o societate europeană în plin progres.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu