Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 27 decembrie 2021

4 agenți de poliție rutieră și o persoană fără calitate specială condamnați pentru infracțiuni de corupție, fals și favorizarea făptuitorului

La data de 23.12.2021, Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondate apelurile formulate împotriva sentinței penale din data de 23.06.2021, pronunțată de Tribunalul Maramureș, privind condamnarea a 4 inculpați, agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș – Serviciul Poliției Rutiere și a unei persoane fără calitate specială, astfel:

– inculpat 1, agent de poliție la data săvârșirii faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (7 acte materiale) și fals intelectual, la pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, pe o durată de 2 ani. Totodată, instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani, interval în care inculpatul va presta 120 de zile de muncă în folosul comunității;

– inculpat 2, agent de poliție la data săvârșirii faptelor pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale) și favorizarea făptuitorului, la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 11 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, pe o durată de 2 ani. Totodată, instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni, interval în care inculpatul va presta 100 de zile de muncă în folosul comunității;

– inculpat 3, agent de poliție la data săvârșirii faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale) și fals intelectual, la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 11 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, pe o durată de 2 ani. Totodată, instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni, interval în care inculpatul va presta 100 de zile de muncă în folosul comunității;

– inculpat 4, agent de poliție la data săvârșirii faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată  (5 acte materiale), la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 8 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, pe o durată de 2 ani. Totodată, instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani, interval în care inculpatul va presta 80 de zile de muncă în folosul comunității;

– inculpat 5, persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 11 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute la art. 66 alin. 1 lit. a și b Cod Penal pe o durată de 1 an. Totodată, instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, interval în care va presta 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Toți inculpații au solicitat judecarea lor în procedura recunoașterii învinuirii, cererile fiind admise de instanță.

Anterior, în aceeași cauză, instanța competentă a admis alte 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției vizând 2 agenți de poliție din cadrul I.P.J. Maramureș – Serviciul Poliției Rutiere, prin care unul dintre agenți a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (5 acte materiale), iar cel de-al doilea agent a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. De asemenea, instanța a stabilit ca ambii inculpați să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.

Dosarul penal a fost inițiat în baza sesizării Serviciului Județean Anticorupție Maramureș cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Concret, din cercetări a rezultat în esență că, în perioada septembrie – decembrie 2019, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în baza aceleiași rezoluții infracționale, mai mulți inculpați, agenți de poliție rutieră, au pretins și primit diferite sume de bani sau produse de la mai multe persoane, fie pentru a nu aplica sancțiuni contravenționale cu privire la contravențiile comise, fie pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai blânde (de regulă, fără măsura complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule).

În cauză, s-a beneficiat de sprijinul conducerii Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, precum și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție – Structura centrală.

Hotărârea este definitivă.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu