Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 3 octombrie 2020

UVT anunţă deschiderea perioadei de înscrieri pentru noua serie a programului de studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă "Resurse educaţionale şi digitale pentru instruire online"

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) începe înscrierile în cadrul procesul de admitere pentru o nouă serie a programului de studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă "Resurse educaţionale şi digitale pentru instruire online", dedicat special formării cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, pentru desfăşurarea activităţilor de predare-învăţare-evaluare în regim online.

Acest program de studii postuniversitare valorifică experienţa complexă a Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), dobândită prin desfăşurarea de-a lungul timpului a procesului educaţional cu sprijinul platformelor şi instrumentelor digitale, amplificată prin organizarea, odată cu debutul pandemiei cauzată de virusul Covid-19, a tuturor activităţilor de predare-învăţare-evaluare pe platforme de e-learning.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, subliniază oportunitatea tot mai bine conturată a acestui program postuniversitar: "UVT a derulat cu succes prima serie a noului program de studii "Resurse educaţionale şi digitale pentru instruire online", în lunile iunie şi iulie ale acestui an, când solicitările de înscrieri au fost numeroase, din partea multor dascăli, din mai multe judeţe ale ţării. Prin acest program de studii postuniversitare, ne dorim să împărtăşim experienţa specialiştilor din universitate în domeniul predării online cu colegii noştri, cadre didactice în învăţământul preuniversitar. Suntem conştienţi de marea utilitate a acestui program, care contribuie decisiv la formarea dascălilor pentru ca să reuşească să-şi adapteze rapid metodele educaţionale la platformele digitale cele mai avansate. Faptul că numărul de înscrieri în cadrul primei serii a acestui program a fost foarte mare - formându-se trei module în loc de un singur modul, cum cum se planificase iniţial - ne-a motivat să accelerăm planificarea deschiderii unei noi perioade de înscrieri. Practic, în conţinutul acestui program postuniversitar, cursanţii adoptă un limbaj al comunicării pedagogice actuale în întreaga lume şi îşi dezvoltă abilităţile pentru educaţia digitală a viitorului. Vă aşteptăm la UVT, pentru a vă specializa în utilizarea instrumentelor educaţiei digitale, educaţia viitorului".

Programul de studii postuniversitare "Resurse educaţionale şi digitale pentru instruire online" le oferă participanţilor pregătirea necesară atât pentru utilizarea de metode didactice şi pedagogice specifice în desfăşurarea activităţilor educaţionale online, cât şi pentru utilizarea de instrumente digitale adecvate. Durata programului este de 8 săptămâni, inclusiv examenul de certificare a competenţelor, toate activităţile didactice desfăşurându-se exclusiv online. Absolvenţii programului de studii postuniversitare vor obţine un certificat de atestare a competenţelor profesionale, însoţit de suplimentul descriptiv, eliberat de Universitatea de Vest din Timişoara (UVT).

Înscrierea candidaţilor pentru admiterea la programul de studii "Resurse educaţionale şi digitale pentru instruire online" se va face online, până la data de 18.10.2020, pe platforma https://admitereonline.uvt.ro/, iar procesul educaţional pentru acest program de studii va începe în data de 26.10.2020.

Cadrele didactice implicate în derularea programului dispun de cunoştinţe şi experienţă practică, atestate prin rezultatele obţinute în activităţile de cercetare şi prin activităţile de predare-învăţare-evaluare desfăşurate cu studenţii pe platforma e-learning.e-uvt.ro, care va fi şi suportul pentru activităţile didactice ale programului propus.

Obiectivele generale ale programului de studii postuniversitare "Resurse educaţionale şi digitale pentru instruire online" se referă la formarea cadrelor didactice pentru proiectarea şi realizarea activităţilor educaţionale în format e-learning, la dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor necesare utilizării instrumentelor şi tehnologiilor digitale în context educaţional, dar şi la pregătirea cadrelor didactice pentru organizarea şi gestionarea programelor de educaţie prin e-learning în domeniile de specialitate.
Competenţele vizate de program vizează utilizarea eficientă a resurselor şi instrumentelor digitale în activităţile de predare-învăţare-evaluare, comunicare şi colaborare, utilizând tehnologii digitale în activităţile didactice şi crearea de conţinut digital.

Programul de studii "Resurse educaţionale şi digitale pentru instruire online" este înregistrat în Registrul Naţional al Programelor Postuniversitare (RNPP) gestionat de Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), fiind astfel recunoscut la nivel naţional.

Detalii privind procesul de înscriere, organizarea şi desfăşurarea acestui program de studii postuniversitare se găsesc pe site-ul de promovare a procesului de admitere la UVT, la adresa: https://admitere.uvt.ro/program/resurse-educationale-si-digitale-pentru-instruire-online/.

Alte detalii despre studiile postuniversitare la Universitatea de Vest din Timişoara pot fi găsite aici: https://admitere.uvt.ro/program/programe-de-studii-postuniversitare/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu