1. Zone sau intervale de timp ce pot fi periculoase!
Ministerul Afacerilor Externe avertizează asupra faptului că, în prezent, pe întreg teritoriul Tunisiei este instituită starea de urgenţă
De asemenea, există posibilitatea introducerii, de către autorităţile tunisiene, a unor restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în diferite localităţi, inclusiv în capitală.
M.A.E. recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în Tunisia, să manifeste atenţie sporită în locurile publice. Astfel, aceştia sunt îndrumaţi să evite zonele în care au loc manifestatii de protest și, mai ales, centrul Tunisului, precum şi să nu efectueze călătorii în afara stațiunilor și zonelor turistice.Pentru cetăţenii români, a căror prezenţă pe teritoriul Tunisiei este necesară, se încurajează ca aceştia să mențină un înalt grad de precauție și vigilență pe durata călătoriei şi să îşi anunţe prezenţa la misiunea diplomatică a României în acest stat.
În guvernoratele Gafsa, Kasserine şi Sidi Bouzid au loc frecvent mişcări de protest care pot degenera în violenţe stradale.
De asemenea, este recomandat a se evita deplasarea în zonele de sud-est şi vest, respectiv zonele de frontieră cu Libia si Algeria., întrucât există riscul închiderii unor puncte de frontieră, în special cele cu Libia.
Orice deplasare în sudul saharian este ferm descurajată.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în străinătate să acceseze pagina web, rubrica „Sfaturi, alerte de călătorie – Alerte de călătorie.”
2. Contactarea autorităţilor române
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Tunisia sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Tunisiană
şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile
coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări la posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.
3. Alte recomandări
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:
- Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
- Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
- Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale adoptând o ţinută şi un comportament decent în public.
- Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
- Să respecte recomandările şi anunţurile transmise de autorităţile tunisiene;
- Să se supună controalelor instituite de autorităţi;
- Să se informeze din surse oficiale cu privire la situaţia de securitate şi asupra demersurilor întreprinse atât de MAE român, cât şi la nivelul statelor membre ale UE;
- Să evite zonele cu risc de criminalitate;
- Eventualele deplasări în scop turistic să se efectueze doar prin intermediul agenţiilor de turism agreate şi recunoscute (de hotelul la care este asigurată cazarea).
- Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai
caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru
eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător
trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt
prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de
protecţie necesare.
Irina M.C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu