Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 22 mai 2025

Consumul de sare iodată este important pentru sănătatea publică

Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică,
reamintește populației importanța utilizării sării iodate în alimentația zilnică, ca principală
măsură de prevenire a afecțiunilor cauzate de deficitul de iod.

Iodul este un micronutrient esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide și pentru dezvoltarea normală a creierului, în special în perioada prenatală și în primii ani de
viață.

Carenţa de iod este cunoscută în întreaga lume pentru producerea unor tulburări
grave în organism şi în special pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Academicianul Constantin
Parhon, medic endocrinolog spunea că „Nu există civilizație fără hormoni tiroidieni sau fără
tiroidă.”

Lipsa iodului acestuia din alimentație poate duce la gusa endemică, hipotiroidism,
scăderea capacității intelectuale și, în cazuri severe, retard mintal ireversibil.

Combaterea deficitului de iod se realizează prin consumul de sare iodată, metoda cea
mai simplă și eficientă care aduce aportul de iod în organism. În România, în anul 1954,
Profesorul Ștefan Marius-Milcu a instituit un program național de prevenție a gușii endemice
și a cretinismului endemic prin iodarea universală a sării. Ulterior, OMS a recomandat ca toată
sarea alimentară utilizată în gospodării pentru prelucrarea alimentelor să fie sarea iodată.

În România, iodarea universală a sării a dus la scăderea semnificativă a incidenței
afecțiunilor tiroidiene cauzate de carența de iod, însă consumul constant de sare iodată
rămâne esențial, mai ales în rândul copiilor și al femeilor însărcinate.

Beneficiile consumului de sare iodată includ:

 Prevenirea tulburărilor de dezvoltare intelectuală la copii;

 Funcționarea normală a metabolismului prin reglarea hormonilor tiroidieni;

 Prevenirea gușei endemice și a altor tulburări legate de hipotiroidism;

 Contribuția la sănătatea mamei și a fătului în timpul sarcinii.

S-a demonstrat ca 80-90% din iodul necesar organismului provine din alimente, restul fiind
adus de apa potabilă şi chiar de aer în unele zone cu aerosoli de iod.

Sursele alimentare de iod sunt reprezentate de:

 sarea iodată,

 apa potabilă dacă solul conține iod.

 pește, fructe de mare, și alge marine,

 lapte, carne, ouă (dacă animalele furnizoare primesc hrană cu continut normal în
iod).

Atragem atenția asupra nivelului maxim recomandat al aportului de sare care este de până la
5 g/zi (aproximativ o linguriță de sare, 2000 mg de sodiu/zi).), consumul excesiv de sare fiind
un factor de risc pentru hipertensiunea arterială.

Cu sloganul „Ce știi despre sarea iodată? Informează-te!” autoritățile medicale încurajează
consumatorii să verifice eticheta sării cumpărate, să se asigure că aceasta este sare iodată,
conform legislației în vigoare și să nu depășească limitele recomandate pentru consumul
zilnic.

Sursa:
https://insp.gov.ro/2024/05/24/importanta-consumului-de-sare-iodata/
https://insp.gov.ro/download/cnmrmc/Informatii/studiu_impaCT_HG.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu