Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică,
reamintește populației importanța utilizării sării iodate în alimentația zilnică, ca principală
măsură de prevenire a afecțiunilor cauzate de deficitul de iod.
Iodul este un micronutrient esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide și pentru dezvoltarea normală a creierului, în special în perioada prenatală și în primii ani de
viață.
Carenţa de iod este cunoscută în întreaga lume pentru producerea unor tulburări
grave în organism şi în special pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Academicianul Constantin
Parhon, medic endocrinolog spunea că „Nu există civilizație fără hormoni tiroidieni sau fără
tiroidă.”
Lipsa iodului acestuia din alimentație poate duce la gusa endemică, hipotiroidism,
scăderea capacității intelectuale și, în cazuri severe, retard mintal ireversibil.
Combaterea deficitului de iod se realizează prin consumul de sare iodată, metoda cea
mai simplă și eficientă care aduce aportul de iod în organism. În România, în anul 1954,
Profesorul Ștefan Marius-Milcu a instituit un program național de prevenție a gușii endemice
și a cretinismului endemic prin iodarea universală a sării. Ulterior, OMS a recomandat ca toată
sarea alimentară utilizată în gospodării pentru prelucrarea alimentelor să fie sarea iodată.
În România, iodarea universală a sării a dus la scăderea semnificativă a incidenței
afecțiunilor tiroidiene cauzate de carența de iod, însă consumul constant de sare iodată
rămâne esențial, mai ales în rândul copiilor și al femeilor însărcinate.
Beneficiile consumului de sare iodată includ:
Prevenirea tulburărilor de dezvoltare intelectuală la copii;
Funcționarea normală a metabolismului prin reglarea hormonilor tiroidieni;
Prevenirea gușei endemice și a altor tulburări legate de hipotiroidism;
Contribuția la sănătatea mamei și a fătului în timpul sarcinii.
S-a demonstrat ca 80-90% din iodul necesar organismului provine din alimente, restul fiind
adus de apa potabilă şi chiar de aer în unele zone cu aerosoli de iod.
Sursele alimentare de iod sunt reprezentate de:
sarea iodată,
apa potabilă dacă solul conține iod.
pește, fructe de mare, și alge marine,
lapte, carne, ouă (dacă animalele furnizoare primesc hrană cu continut normal în
iod).
Atragem atenția asupra nivelului maxim recomandat al aportului de sare care este de până la
5 g/zi (aproximativ o linguriță de sare, 2000 mg de sodiu/zi).), consumul excesiv de sare fiind
un factor de risc pentru hipertensiunea arterială.
Cu sloganul „Ce știi despre sarea iodată? Informează-te!” autoritățile medicale încurajează
consumatorii să verifice eticheta sării cumpărate, să se asigure că aceasta este sare iodată,
conform legislației în vigoare și să nu depășească limitele recomandate pentru consumul
zilnic.
Sursa:
https://insp.gov.ro/2024/05/24/importanta-consumului-de-sare-iodata/
https://insp.gov.ro/download/cnmrmc/Informatii/studiu_impaCT_HG.pdf
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu