Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 5 septembrie 2022

"Let's Do It, Romania!" organizează anul acesta Ziua de Curăţenie Naţională pe 17 septembrie, împreună cu alte 190 de ţări

"Let's Do It, Romania!" organizează anul acesta Ziua de Curăţenie Naţională pe 17 septembrie, împreună cu alte 190 de ţări, unite într-o misiune comună: o lume cu mai puţine deşeuri.

Din 2010 până în prezent, peste 2 milioane de voluntari au participat la acţiunile şi proiectele asociaţiei "Let's Do It, Romania!", oameni care şi-au adus contribuţia la a avea o natură mai curată.

Voluntarii din Alba, Argeş, Bucureşti/Ilfov, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Timiş, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vaslui, Vrancea sunt aşteptaţi pe 17 septembrie să strângă deşeurile din natură şi să petreacă o zi alături de oameni dornici să facă fapte bune. Doritorii se pot înscrie pe https://membership.letsdoitromania.ro/access/login/. Pentru informaţii suplimentare, pot contacta coordonatorii judeţeni https://letsdoitromania.ro/contacte/.

Partenerii instituţionali care se alătură Zilei de Curăţenie Naţională sunt: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Apele Române, Romsilva.

"Este o bucurie să ne reîntâlnim cu voluntarii cu ocazia Zilei de Curăţenie Naţională şi să sărbătorim alături de 190 de ţări din lume puterea lui împreună şi doer spirit. Ne dorim cu toţii să trăim într-o ţară mai curată, cu ape, munţi, plaje şi câmpii fără deşeuri şi le mulţumim tuturor celor care cred în noi şi în misiunea noastră. Ne vedem pe 17 septembrie. Let's Do It!", a spus Anamaria Hâncu, co-fondator "Let's Do It, Romania!".

În continuare, "Let's Do It, Romania!" îi invită pe cei care doresc să fie parte din schimbare să fie voluntari digitali, adică să marcheze în aplicaţia TrashOut deşeurile pe care le întâlnesc în natură. Echipa "Let's Do It, Romania!" va trimite sesizări autorităţilor prin platforma 4B, iar în maximum 30 de zile, acestea revin cu un status în ceea ce priveşte zonele respective.

Companiile care susţin misiunea "Let's Do It, Romania!" sunt Johnson&Johnson, Pragmatic Play, Neumarkt şi Decathlon.

Anul acesta, în momente de grea încercare, "Let's Do It, Romania!" a sprijinit echipa "Let's Do It, Ucraina!" cu 4 transporturi de 25 de tone cu alimente neperisabile, echipamente de comunicaţii, medicamente, corturi şi mâncare pentru animale, haine călduroase, saci de dormit care au fost direcţionate către cetăţenii ucraineni. Acest ajutor a fost posibil datorită donaţiilor individuale, dar şi din partea companiilor, în valoare de 490,685.25 RON şi 5000 de euro.

"Let's Do It, Romania!" este cel mai mare proiect de implicare socială din România, care îşi propune curăţarea deşeurilor din arealele naturale într-o singură zi. "Let's Do It, Romania!" face parte din initiaţiva globală "Let's Do It World!", alături de alte 190 de ţări din întreaga lume, una dintre cele mai mari mişcări de voluntariat din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu